Na akcie a investície súvisiace s výročím oslobodenia pôjde 3,434 milióna eur

Na zabezpečenie podujatí, umeleckých realizácií a investičných akcií súvisiacich so 75. výročím skončenia sa druhej svetovej vojny bude zo štátneho rozpočtu vyčlenených 3.434.000 eur. Návrh Ministerstva kultúry (MK) SR v stredu schválila vláda.

12.02.2020 12:57
debata (1)

„Významné výročie je rámcom pre spomienkové a vedecké aktivity, vznik nových audiovizuálnych diel, výstavných a vzdelávacích projektov a tiež príležitosťou na zveľadenie pamätných miest, ktoré sú späté s druhou svetovou vojnou a jej obeťami,“ priblížil rezort v predloženom návrhu.

Najväčšia suma (500.000 eur) z kapitálových výdavkov je určená na komplexnú obnovu vojenského cintorína s pamätníkom Háj-Nicovô v Liptovskom Mikuláši, v meste sa 8. mája uskutočnia aj centrálne oslavy výročia.

Zrekonštruované majú byť aj ďalšie pamätné miesta. Na revitalizáciu národnej kultúrnej pamiatky – masových hrobov príslušníkov Červenej armády v areáli Cintorína padlých sovietskej armády vo Zvolene, je určených 200.000 eur. Prostriedky vo výške 150.000 eur vyčlenili na obnovu areálu pamätníka Jankov vŕšok pri obci Uhrovec.

Revitalizáciu čaká aj okolie pamätníka Štefana Osuského a Jána Papánka v Brezovej pod Bradlom, na tento účel vyčlenili 78.000 eur. Po 50.000 eur pôjde na obnovu areálu pamätníka na vrchu Javorina v katastri obce Stráňavy, rovnako na opravu vyhliadkovej veže i schodiska pamätníka na Dukle a tiež obnovu areálu a pietnych miest Pamätníka obetí fašizmu v banskobystrickej Kremničke. Ďalšie prostriedky vo výške 15.000 eur pomôžu opraviť pamätník generála Ludvíka Svobodu vo Svidníku. Opraviť majú aj pamätník s vojnovými hrobmi v Tokajíku, pre ministerstvo obrany, ktoré má pamätník v správe, alokovali 30.000 eur.

Na zvýšenie finančného príspevku na vojnové hroby vyčlenila vláda pre Ministerstvo vnútra SR 660.000 eur. Štvrť milióna eur prerozdelí vo forme jednorazového finančného príspevku medzi posledných žijúcich účastníkov Slovenského národného povstania (SNP).

Prostriedky sú určené i na realizáciu umeleckých podujatí, výstav, koncertov, akvizíciu nových zbierkových predmetov i tvorbu filmov. Ráta sa napríklad s podporou pokračovania série Moje povstanie – 12 krátkych filmov o hrdinstve obyčajných ľudí v SNP, stvárnených známymi osobnosťami. „Ďalšie predpokladané podujatia organizované k výročiu v roku 2020 budú financované z vlastných či iných zdrojov, napríklad prostredníctvom verejnoprávneho dotačného Fondu na podporu umenia alebo dotačných schém v pôsobnosti samospráv,“ uviedlo v predloženom materiáli ministerstvo.

Rezort pripomína, že koordináciu podporených celoslovenských, regionálnych a miestnych podujatí zabezpečí pracovná skupina, zložená zo zástupcov ústredných orgánov štátnej správy a ich organizácií, Kancelárie Národnej rady SR, RTVS i TASR.Verejno­právne médiá budú mediálnymi partnermi podujatí.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #vláda #peniaze #SNP