PS-Spolu podávajú trestné oznámenie na niektorých členov vlády

Koalícia strán PS/Spolu podáva trestné oznámenie na niekoľkých členov vlády za zneužitie právomocí verejného činiteľa a z marenia úlohy verejným činiteľom.

12.02.2020 13:06
PS/Spolu / Michal Truban / Miroslav Beblavý / Foto:
Zľava: Predseda strany Spolu Miroslav Beblavý a predseda hnutia Progresívne Slovensko Michal Truban
debata (168)

Po podaní trestného oznámenia na Generálnej prokuratúre SR to povedal predseda Spolu Miroslav Beblavý. Podľa neho sa toho dopustili tí členovia vlády, ktorí dnes dopoludnia schválili návrhy zákonov o trinástom dôchodku, prídavkoch na dieťa a diaľničných známkach. Beblavý zdôraznil, že schválením týchto návrhov dvojnásobne porušili zákon.

„Keď obyčajný človek poruší zákon, tak nikoho nezaujíma, či má nejaký úmysel alebo robí len predvolebnú korupciu. Každopádne za to musí pykať. Členovia vlády sú zjavne zvyknutí na to, že oni keď niečo urobia, tak tie dôsledky znášať nemusia. Stačí, keď vyhrajú ďalšie voľby alebo sa vyvodí politická zodpovednosť,“ povedal Beblavý.

Poukázal na to, že po schválení týchto zákonov bude mať od Slovenska horšie verejné financie spomedzi členských štátov Európskej únie už iba Rumunsko. „Trestnoprávna zodpovednosť však nie je iba na členoch vlády, ale aj na poslancoch parlamentu, ktorí v tejto veci zvolávajú mimoriadnu schôdzu Národnej rady SR,“ dodal Beblavý.

Predseda vlády SR Peter Pellegrini (Smer) na tlačovej konferencii v utorok 11. februára povedal, že Smer-sociálna demokracia chce zvolať mimoriadnu schôdzu, na ktorej plánuje v skrátenom legislatívnom konaní riešiť vyššie prídavky pre deti, trináste dôchodky a situáciu okolo Istanbulského dohovoru.

Zvolanie schôdze podporil aj predseda parlamentu Andrej Danko (SNS), ktorého podmienkou bolo, aby vláda predložila do parlamentu aj Istanbulský dohovor a zrušenie diaľničných známok. Tretia vládna strana Most-Híd program takejto schôdze nepodporí, naopak istú podporu majú od strany Kotlebovci – Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS). Zámer Smeru-SD zvolať mimoriadnu schôdzu kritizovali viacerí opoziční politici. Politológ Grigorij Mesežnikov to označil za populistický ťah a zúfalý pokus Smeru-SD osloviť voličov.

168 debata chyba
Viac na túto tému: #trestné oznámenie