Objavilo sa video, ktoré má dokazovať, že Kiska vedel o problémoch s pozemkami aj o mafii

Na internete sa objavil videozáznam, ktorý má dokazovať, že exprezident Andrej Kiska (Za ľudí) vedel o problémoch s pozemkami vo Veľkom Slavkove. Na videozázname sú Milan Reichel a Michal Šuliga. Link, kde je spomínaný videozáznam, poslal do redakcie SITA anonym s adresou alien.23.po@gmail.com. Link dostala aj redakcia Pravdy.

13.02.2020 20:37 , aktualizované: 14.02.2020 16:17
debata (2596)

Fico o videu o Kiskových pozemkoch: A čo ja s tým mám?

Video

Šuliga na zázname hovorí, že exprezident má aj čierne peniaze, ktoré potrebuje investovať. Šuliga svojho času Kiskovi sprostredkoval predaj pozemkov a zároveň mal preňho pracovať. Exprezident na súde odmietol svoju vinu a argumentoval tým, že o tom, že pozemky vo Veľkom Slavkove patria niekomu inému, nevedel. Andrej Kiska na video reagoval vo svojom statuse na sociálnej sieti. Video označil za pomstu šéfa Smeru Roberta Fica. Zároveň avizoval, že podá trestné oznámenie za krivé obvinenie a ohováranie.

Šuliga potvrdil autenticitu, dá trestné oznámenie

Šuliga pre Pravdu potvrdil autenticitu rozhovoru, ktorý vznikol bez jeho vedomia. Nepamätal si presne kedy, ale mohlo to byť počas vianočných svviatkov. Chce podať trestné oznámenie na neznámeho páchateľa, ktorý mal nahrať a zverejniť rozhovor medzi ním a Reichelom. Ospravedlnil sa exprezidentovi Kiskovi, že tam zaznelo jeho meno. K obsahu rozhovoru sa odmietol vyjadriť.

VIDEO: Kiska obviňuje Fica

Video

Fico odmieta jeho spájanie s videom o Kiskovi

Predseda vládneho Smeru Robert Fico odmieta jeho spájanie s videom o lídrovi mimoparlamentnej strany Za ľudí a exprezidentovi Andrejovi Kiskovi. Povedal to v piatok na tlačovej konferencii v Prešove. Kiska si video spojil s údajným výrokom Fica, ktorý mu mal „sľúbiť pomstu a útoky“, ak ho nevymenuje za predsedu ústavného súdu. Zároveň povedal, že v piatok podá trestné oznámenie za krivé obvinenie a ohováranie.

„Mne sa zdá, že v tejto krajine zodpovedám za všetko vrátane vetra, dažďa, tepla a zimy. Je to smiešne. Tento upotený pán z Popradu by sa mal konečne spamätať. Mňa absolútne nezaujíma, kde je, čo je, je to vec orgánov činných v trestnom konaní. My tu dnes riešime podstatne vážnejšiu agendu a to sú dôchodky, rodinné prídavky, Istanbulský dohovor. Už to je úplne trápne. Vždy keď na neho niečo vyjde, ja netuším o čo ide, tak vždy hovorí, lebo Fico. Prepáčte, ja k tomu nemám čo povedať,“ uviedol Fico.

Ako dodal, video ešte nevidel a plánuje si ho pozrieť. „To je tak, že keď sa to týka Fica a Smeru, všetko je pravda. Keď sa to týka niekoho iného, tak to pravda nie je. Ja som len čítal zatiaľ nejaké správy, že vyšlo nejaké video, kde hovoria dvaja ľudia, ktorí boli blízko pri ňom (Andrejovi Kiskovi) v nejakých pozemkoch pod Tatrami. Čo ja s tým mám? Všetci dobre viete, že to je klamár, podvodník, zlodej a úžerník,“ doplnil Fico.

VIDEO: Pozrite si ukážku z videa, na ktoré dostalo odkaz viacero médií vrátane redakcie denníka Pravda.

Video

NAKA vedie trestné stíhania kvôli pozemkom v Poprade

Národná kriminálna agentúra (NAKA) vedie v súvislosti s podvodmi s pozemkami v okrese Poprad viacero trestných stíhaní. TASR to potvrdil hovorca Prezídia Policajného zboru SR Michal Slivka. Na margo zverejneného videa o kauze exprezidenta Andreja Kisku avizoval, že sa ním polícia bude zaoberať a nahrávku bude analyzovať.

V súvislosti s videom podal Kiska v piatok trestné oznámenie za krivé obvinenie a ohováranie na prokuratúre v Poprade. Na samotného Kisku opäť podal v piatok pre video trestné oznámenie na Generálnej prokuratúre SR volebný líder strany Vlasť Štefan Harabin, podozrieva ho z účasti v organizovanej zločineckej skupine. Na sociálnej sieti Harabin vyzval bývalého sudcu Okresného súdu v Poprade Miroslava Radačovského,ktorý pojednával kauzu Kiskových pozemkov, aby sa vyjadril ku všetkým okolnostiam, ktoré sa týkajú organizovanej skupiny.

Kiska podal trestné oznámenie

Exprezident dnes podal trestné oznámenie. „Poprad je malé mesto a dostali sa ku mne informácie, kto za zinscenovaným videom stojí. Je to človek zo štruktúr Smeru. Budem o tom hovoriť pred orgánmi činnými v trestnom konaní,“ napísal okrem iného na sociálnej sieti. „Akože skrytá kamera stojí rovno na biliardovom stole pred sedačkami, kde sa rozprávajú dvaja zlí herci. Niekoľko krát sa do kamery aj pozrú, niekedy ani nevedia čo hovoriť, akoby im niekto dával pokyny. Kameru na konci niekto rukou vypne,“ uviedol.

VIDEO: Pozrite si reakciu Andreja Kisku na video po podaní trestného oznámenia v Poprade
Video

Kiska obviňuje Fica

Fico sa mal exprezidentovi pomstiť, lebo ho odmietol vymenovať za ústavného sudcu. „Mňa nezastraší amatérsky zinscenované video na štýl Kočnera, ktorý volal Fica šéf. Je to primitívne video, dvoch veľmi zlých a nedôveryhodných hercov, ktorých vyšetruje polícia za rôzne podvody. Obaja rozprávajú podľa zjavne predpripraveného scenára a je to až tragikomické," uviedol exprezident v statuse. Zdôraznil, že „mafiána" Milana Reichela osobne nikdy nestretol a nikdy od neho nič nekupoval. Od Michala Šuligu kupoval pozemky na inzerát, ktorý bol uverejnený v denníku Nový čas. Kiska zopakoval, že aj súd uznal, že pozemky kupoval v dobrej viere a bol rovnako poškodeným, ako Ján Franc, ktorý exprezidenta v pozemkovej kauze žaloval.

V nahrávke Šuliga spomína, že na súde držal bývalému prezidentovi stranu a neuviedol všetko tak, ako to bolo. „On mal peniaze a chcel tie peniaze preprať. Kúpil pozemky aj od teba, aj od Klimeka. Keď bola raz taká kúpna cena, tak vieš, že tie pozemky sú ukradnuté. Dobre vedel, kto si, že si s Černákom aj Sýkorom jedna ruka a povedal, že jemu je to jedno, že má čierne peniaze a potrebuje ich do niečoho investovať,“ hovorí vo videu Šuliga Reichelovi.

Kauza pozemku bola právoplatne rozhodnutá. Súd v stanovisku konštatoval, že Kiska nevedel o predošlom majetkovom nevysporiadaní sa. V tejto kauze rozhodoval sudca Miroslav Radačovský, ktorý je v súčasnosti poslancom Európskeho parlamentu. Kandidoval za stranu Kotlebovci – Ľudová strana Naše Slovensko, ktorej však už nie je členom.

Podľa hovoru Smeru Jána Mažgúta sa šéf strany Robert Fico k obvineniam Kisku vyjadrí v piatok na tlačovej konferencii, ktorú má naplánovanú v Prešove.

Portál Zoznam.sk hovoril s Milanom Reichelom, ktorý potvrdil pravosť videa, nevie dôvod, prečo ho niekto nakrútil a zverejnil, ale zdôraznil, že ani on ani Kiska neurobili nič trestné.

2k+ debata chyba
Viac na túto tému: #pozemky #video #Andrej Kiska