Viac ako 30 príslušníkov prezidentskej Čestnej stráže darovalo krv

Viac ako 30 príslušníkov prezidentskej Čestnej stráže v piatok darovalo krv počas 25. ročníka celonárodnej kampane Valentínska kvapka krvi, ktorú organizuje Slovenský Červený kríž (SČK). "Už celé štvrťstoročie sa nám darí spájať tému lásky a spolupatričnosti s darovaním krvi," uviedla generálna sekretárka SČK Zuzana Rosiarová.

15.02.2020 09:06
debata (10)

Darovať krv je podľa Rosiarovej dôležité z jednoduchého dôvodu. „Zatiaľ nie je náhrada za ľudskú krv. Ak niekto potrebuje krv, potrebuje jej nejaké väčšie množstvo, jediný možný spôsob, ako mu pomôcť je, že iný človek daruje krv. Inak to nejde,“ povedala Rosiarová.

Sloganom 25. ročníka Valentínskej kvapky krvi je Láska lieči. Valentínska kvapka krvi zároveň prináša podľa Rosiarovej každoročne skutočné príbehy plné ľudskosti. Mladí ľudia z tohtoročného kampaňového plagátu – Lucia, Rebeka, Vanesa, Kristína a Richard – začali svoj vlastný príbeh bezpríspevkového darovania krvi.

V roku 2018 boli všetci študentmi Gymnázia v Nových Zámkoch a podľa SČK spoločne zorganizovali medzi spolužiakmi prvý ročník Gymnaziálnej kvapky krvi, a to práve počas celonárodnej kampane Valentínska kvapka krvi.

Rozhodnutie príslušníkov prezidentskej Čestnej stráže darovať krv ocenila i prezidentka SR Zuzana Čaputová.

„Nevedeli sme, či budeme mať dostatok darcov, či sa akcia vydarí. Naši spolužiaci nás ale nesklamali a na darovanie čakali svedomito v rade, pretože chceli pomôcť,“ spomenul svoj prvý zorganizovaný mobilný odber Richard Čanaky.

Krv môžu záujemcovia darovať na pracoviskách Národnej transfúznej služby Slovenskej republiky, na hematologicko-transfúznych oddeleniach v nemocniciach na celom Slovensku, ale aj počas mobilných odberov krvi v okolí, kde žijú či pracujú.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #darovanie krvi #prezidentská Čestná stráž #Slovenský červený kríž