Lubyová: Testovanie žiakov potvrdilo, že sme zvrátili negatívny trend

Výsledky posledných vedomostných i kompetenčných testovaní potvrdili, že sa slovenskí žiaci zlepšili a rezortu školstva i príslušným organizáciám sa podarilo zvrátiť negatívny trend. V diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy to uviedla ministerka školstva, vedy, výskumu a športu SR Martina Lubyová (SNS). Predseda poslaneckého klubu OĽaNO v Národnej rade (NR) SR Eduard Heger v rozhlasovej diskusii oponoval tým, že zlepšenie nie je dôsledkom systémových zmien, ale skôr osobnej iniciatívy aktívnych učiteľov.

15.02.2020 13:42 , aktualizované: 16:32
Martina Lubyová Foto:
Ministerka školstva, vedy, výskumu a športu SR Martina Lubyová
debata (17)

Lubyová poukázala na to, že zlepšenie vykázali nielen nedávno zverejnené výsledky v treťom ročníku celoslovenského testovania piatakov, ale aj výsledky slovenských žiakov v medzinárodnom testovaní PISA.

„V matematike dosiahli žiaci priemer OECD, to je obrovský zlom, výrazne sme sa zlepšili aj v prírodovednej a čitateľskej kompetencii. A keďže je to potvrdené aj výsledkami v Testovaní 5, môžeme povedať, že toto je obdobie, keď sa nám podarilo prelomiť klesajúce tendencie,“ povedala Lubyová.

Heger pripúšťa, že k zlepšeniu prišlo, je však presvedčený, že skôr ako inštitucionálne nástroje tomu pomohla dobrovoľná aktivita pedagógov. „To je proste fakt, nie je to zásluha rezortu školstva, je to výsledok toho, že sa inovatívni učitelia pospájali a snažia sa aj prácou navyše poskytnúť kvalitnejšie vzdelávanie,“ povedal Heger.

Obaja sa zhodli v tom, že pretrvávajúcim problémom sú veľké regionálne rozdiely vo výsledkoch a že napraviť súčasný stav pomôže zlepšenie predškolskej prípravy a zintenzívnenie pomoci štátu komunitám v nepriaznivých socio-ekonomických podmienkach.

Heger si v tomto prípade myslí, že je potrebné prijať opatrenia smerujúce k povinnosti predškolskej prípravy už od troch rokov. „Už roky na to poukazujeme, deťom z marginalizovaných komunít to pomôže nielen v prípade získavania potrebných zručností pred nástupom do školy, ale aj v jazykovej príprave, a nebudú musieť byť tak zaraďované do špeciálnych škôl," upozornil.

Lubyová pripomenula, že SNS má v programe zámer nárokovateľnej škôlky pre troj- a štvorročné deti, myslí si však, že pokiaľ nenastane závažná reforma a nevráti sa časť kompetencií v oblasti zriaďovania škôl a škôlok z agendy miest a obcí na štát, je zabezpečenie dostatočnej kapacity škôlok pre prijímanie troj-, štvorročných detí nereálne.

„Aj pri zavedení povinnej predškolskej dochádzky od piatich rokov s tým Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) malo problém, aj preto sme účinnosť opatrenia posunuli až od roku 2021," poznamenala ministerka školstva.

Mýli sa Lubyová?

Šéfka rezortu školstva v Sobotných dialógoch poukázala tiež na to, že prostredníctvom nárastu platov a odmien pre učiteľov v posledných rokoch sa učiteľské povolanie stáva opäť atraktívnejšie.

„Opäť sme svedkami návratu ľudí do školstva, lebo tie platy začali byť kompetitívne,“ povedala Lubyová. Pripomenula, že Národný program rozvoja výchovy a vzdelávania ráta s ďalším kontinuálnym celoplošným zvyšovaním učiteľských platov tak, aby SR dosiahla v krátkom období priemer OECD.

Slová o tom, že by sa učiteľské povolanie stávalo atraktívnejším, sa však podľa prezidenta Slovenskej komory učiteľov (SKU) Vladimíra Crmomana nezakladajú na pravde.

„Prieskumy pracovných portálov naopak hovoria o rapídnom poklese záujmu o učiteľské povolanie v posledných rokoch,“ uviedol v reakcii na slová ministerky školstva Lubyovej v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy.

Doterajšie opatrenia, ktoré sa týkali zlepšenia ekonomických podmienok pre pedagógov, považuje Crmoman za nedostatočné a ak nepríde k výraznej zmene, očakáva prehĺbenie nepriaznivého sta­vu.

„Už teraz výrazne pociťujeme nedostatok kvalifikovaných učiteľov, najmä pre prírodovedné predmety, informatiku, učiteľov pre prvý stupeň základných škôl, výrazný problém s nedostatkom učiteľov majú škôlky v Bratislavskom kraji,“ upozornil Crmoman.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #školstvo #Eduard Heger #Martina Lubyová