MO SR: Slovensko by stratilo obranyschopnosť a ľudia by prišli o prácu, ak by sme nekúpili stíhacie lietadlá

Stovky ľudí by prišli o prácu, ak by Slovensko nekúpilo stíhacie lietadlá, a navyše by ochrana vzdušného priestoru stála viac ako 50 miliónov eur ročne. Uviedla to v tlačovej správe hovorkyňa Ministerstva obrany (MO) SR Danka Capáková.

15.02.2020 18:41
debata (120)

Slovenská republika by následne iným ozbrojeným silám musela umožniť využívanie našich letísk. „Išlo by sa o stratu našej obranyschopnosti aj suverenity na letiskách,“ píše sa v stanovisku MO SR, ktoré sa odvoláva na odborné analýzy.

Podľa rezortu obrany by slovenské ozbrojené sily natrvalo stratili svoju pozíciu v ochrane vzdušného priestoru ako jeden z mála štátov v Európe. Ministerstvo obrany SR sa preto dôrazne ohradzuje voči medializovaným tvrdeniam, že ochrana vzdušného priestoru spojencami by daňových poplatníkov ročne stála “iba” 10 miliónov eur.

Rezort obrany odmieta aj to, aby ochrana vzdušného priestoru bola zabezpečená iba 3D rádiolokátormi. „Ochrana vzdušného priestoru je komplexný systém prvkov, ktoré sa nedajú od seba oddeliť,“ uvádza sa v stanovisku ministerstva.

Regióny v okolí Sliača a Záhoria, kde je letisko Kuchyňa slúžiace aj ako záložné letisko pre stíhacie lietadlá, sú vyslovene naviazané na letecké základne. „Navyše prítomnosť vojakov v týchto lokalitách výrazne zvyšuje aj príjmy v oblasti cestovného ruchu, keďže na letiskách sa často konajú medzinárodné cvičenia a vlastné ubytovacie kapacity ozbrojeným silám nestačia,“ priblížila Capáková.

Slovensko na prelome rokov 2022 a 2023 obmení stíhacie lietadlá. Slovenskí piloti by tak mali lietať na amerických F-16 poslednej generácie. Rezort obrany už poslal prvých pilotov do Spojených štátov, kde absolvujú výcvik. Spoločne s nimi sa bude pripravovať aj pozemný personál. Za 14 kusov lietadiel zaplatí Slovensko najmenej 1,6 miliardy eur.

120 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo obrany #lietadlá #strata zamestnania #obranyschopnosť