Letný semester sa na fakulte informatiky STU štrajkom nezačne

Štrajk na Fakulte informatiky a informačných technológií na bratislavskej Slovenskej technickej univerzite je zažehnaný.

16.02.2020 14:00
debata

Dekan Ivan Kotuliak sa dohodol so zamestnancami, že zostávajú v štrajkovej pohotovosti.

Hrozba štrajku na fakulte sa začala skloňovať koncom januára, problémy sa však začali ešte vlani. V decembri nastúpil do funkcie dekana fakulty Ivan Kotuliak. Na základe anonymu, ktorý poukázal na zle zaúčtované dane z obdobia jeho predchodkyne Márie Bielikovej, sa rozhodol ju prepustiť. Za Bielikovú sa však postavili študenti a časť zamestnancov.

Situáciou sa muselo zaoberať vedenie univerzity a do rokovaní vstúpil aj mediátor. Výsledkom bola dohoda, že Bieliková zostane na fakulte a nebude kandidovať do akademického senátu. V polovici januára sa voľby uskutočnili, ale volebná komisia ich vyhlásila za neplatné. Keď komisia zrátala volebné lístky, zistila, že ich je o jeden viac ako voličov zapísaných v zozname. Prakticky okamžite sa Bieliková rozhodla, že z fakulty odíde.

Situácia v škole sa neupokojila, naopak, zamestnanci začali hovoriť o štrajku. Začať sa mal v pondelok 17. februára. Kotuliak chce spory na fakulte vyriešiť dohodou medzi ním, študentmi a zamestnancami. V piatok 14. februára sa dohodli, že zamestnanci nevstúpia do štrajku. Fakulta však bude od nich žiadať písomné vyhlásenie, že počas semestra nevstúpia do štrajku a neohrozia výučbu.

Už trikrát sa dekan stretol s mediátorom a so zástupcami štrajkujúcich a študentov, zatiaľ však k dohode nedospeli. Voľby do senátu sa budú konať podľa hovorcu univerzity Fedora Blaščáka 17. marca. Akademický senát fakulty je od júna 2019 stále nefunkčný, nemá totiž plný stav a neobsadených je päť miest.

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenská technická univerzita #FIIT