Kiska vraj niečo vie, ale povie to až po voľbách

Trinásty dôchodok a zvýšenie rodinných prídavkov vyčítal líder novej strany Za ľudí Andrej Kiska premiérovi Petrovi Pellegrinimu (Smer).

16.02.2020 14:11 , aktualizované: 17.02.2020 00:00
debata (346)

Podľa Kisku sa Smer takto snaží odvrátiť pozornosť voličov. Pellegrini mu oponoval, že dôležité je, či sa tieto opatrenia podarí presadiť. O opatreniach by mal parlament rokovať na mimoriadnej schôdzi v utorok. Kiska ďalej vyhlásil, že má informácie, ktoré sa týkajú jeho káuz, ale chce ich zverejniť až po voľbách.

„Bojím sa, že po parlamentných voľbách tu bude niekoľko mesiacov nečinnosti a dôchodcovia by sa trinásteho dôchodku nemuseli dočkať,“ vysvetľoval Pellegrini v diskusnej relácii RTVS, prečo krátko pred voľbami vláda posunula návrhy opatrení do parlamentu.

Bývalý prezident síce uznal, že ľudia si viac peňazí zaslúžia, no nemyslí si, že spôsob schválenia je najvhodnejší. Dodal, že vládne strany týmto porušujú zákon. „Za prvé je to nezákonné a za druhé je to problém aj kupčenia. Čo je najhoršie, vidieť tam dohodu s fašistami. Keby nebola dohoda Smeru, SNS a fašistov, tak by tá schôdza nebola,“ reagoval Kiska. Niektoré opozičné strany naozaj podali v tejto súvislosti na Generálnej prokuratúre trestné oznámenia na vládu.

„No tak nech sa páči, toto nech si urobia voliči obraz, že komu ide o ľudí a komu ide len o kampaň. Nie je nič nezákonné,“ povedal Pellegrini. Prízvukoval, že slovenská ekonomika je schopná zvládnuť zvýšenie výdavkov.

„Desaťpercentné zvýšenie platov zamestnancov v štátnej a verejnej správe znamenalo 500 miliónov eur navyše v minulom roku, v tomto ďalších 500 miliónov, zvládli sme to. Zvládneme aj tieto výdavky,“ zdôraznil premiér s tým, že sa spolieha na vyššie príjmy zo sociálneho poistenia plynúce z vyššej zamestnanosti, efektívnejší výber daní i racionalizačné opatrenia výdavkov v rámci rozpočtu.

VIDEO: Za videom o Kiskovi nemusí byť Fico, tvrdí Milan Žitný.

Video

Kiska: Viem, kto stojí za videom

„Poprad je maličké mesto, takže k nám prenikli informácie, kto zo strany Smer za tým stojí a poviem to aj orgánom činným v trestnom konaní,“ avizoval Kiska, keď sa diskusia obrátila na nahrávku, na ktorej sa Michal Šuliga a Milan Reichel bavia o Kiskovej kúpe pozemkov vo Veľkom Slavkove. Nahrávku vo štvrtok večer dostali viaceré médiá a prístupná je aj na sociálnej sieti.

„Je to jedno nádherne zinscenované video so zlými hercami,“ zopakoval Kiska s tým, že vzniknúť malo na objednávku Smeru.

„Nám už opozícia dáva všetko za vinu. Nekomentoval som video z iných kancelárií, nebudem komentovať ani toto video. Nech si polícia predvolá aktérov, nech si predvolá toho, o kom sa hovorí. Veď to tam nie sú žiadni slušní občania. Reichel bol jeden z mafiánskych bosov,“ Pellegrini odmietol priame vyjadrenie k videu a jeho obsahu. Kiska na to dodal, že sa s Reichelom, ktorý bol v minulosti trestaný pre ekonomickú trestnú činnosť, nikdy nestretol.

VIDEO: Kiska obvinil Fica, že je za videom

Video

Kto bol v defenzíve?

Kiska tvrdí, že vládny Smer vypustil video so Šuligom a s Reichelom zámerne. Rovnako považuje za pomstu najsilnejšej strany aj obvinenie z daňového deliktu. Týka sa zlého účtovania DPH v prezidentskej kampani, ktorú Kiska financoval cez firmu KTAG, v ktorej bol konateľom.

„Mal som možnosť dostať informácie z polície a po voľbách, pokiaľ skutočne tu bude môcť vládnuť poriadok, vyjdú veľmi zaujímavé informácie ohľadom vyšetrovania mojej osoby a o tom, aké tlaky sa tu diali,“ povedal v debate Kiska.

VIDEO: Fico o videu o Kiskovi: Čo ja s tým mám?

Video

Na otázky Pravdy k tejto téme policajné prezídium do uzávierky nereagovalo. „Ak by Kiska vyrukoval s takýmito informáciami ešte pred voľbami, mohol by ich využiť ako volebnú zbraň,“ zhodnotil exprezidentove slová politológ a rektor Vysokej školy politických a spoločenských vied Kutná Hora Tomáš Koziak.

Podľa neho bol premiér v tejto debate v defenzíve. Ako ďalej zhodnotil, Pellegrini pôsobil veľmi unavene a očakával od neho lepší výkon. „Možno to pripísať aj frustrácii. Bolo by veľmi zvláštne, keby z rýchleho poklesu volebných preferencií neboli v Smere frustrovaní. Na Pellegrinim som videl až takú rezignovanosť,“ vysvetlil Koziak. Myslí si, že v premiérovom prejave chýbalo odhodlanie skladať budúcu vládu.

„Kiska bol aktívnejší než zvyčajne,“ pokračoval politológ Koziak. Upozornil, že Kiska, ktorý sa na istý čas stiahol z médií, sa v nedeľnej diskusii ukázal v plnej sile. „Jeho stiahnutie nebol dobrý krok a neviem si to vysvetliť. V debate bol však aktívnejší. Možno práve preto ho v jeho strane opäť posunuli do predvolebného zápasu, aby získali nové hlasy,“ spresnil.

Exprezidenta vyzval na slovný súboj pred televíznymi kamerami aj predseda Smeru Robert Fico. Kiska nespresnil, či sa s ním stretne a kedy.

346 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Kiska #Peter Pellegrini