Kollár schôdzu podporí, ale má podmienky

Hoci sa už poslanci rozlúčili s parlamentnými lavicami, ešte raz sa do nich vrátia. Ak sa podarí otvoriť mimoriadnu schôdzu a schváliť program, hovoriť by sa malo o zavedení trinásteho dôchodku ešte v tomto roku, zvýšení detských prídavkov od 1. januára 2021, zrušení diaľničných známok v rovnakom termíne a odstúpení od Istanbulského dohovoru.

17.02.2020 14:40 , aktualizované: 18.02.2020 05:00
debata (201)

VIDEO: Dve požiadavky Borisa Kollára – ospravedlnenie a peniaze.

Video

Prvé dve sociálne opatrenia predstavil minulý týždeň premiér Peter Pellegrini (Smer). Jeho koaličný kolega a predseda Národnej rady Andrej Danko (SNS) zvolanie schôdze podmienil návrhom zákona o zrušení diaľničných známok a odstúpením od Istanbulského dohovoru. Vláda opatrenia prerokovala a posunula na parlamentné rokovanie.

Tretí z koalície Most-Híd odmietol prijatie týchto opatrení, zdôvodňujúc, že sa takto krátko pred voľbami takéto zákony neprijímajú. Jeho poslanci by do parlamentu ani nemali prísť. Naopak, podporu prisľúbili Kotlebovci – ĽS NS. Veronika Remišová (v parlamente nezaradená) uviedla, že na schôdzu príde. „Keby som sa nezaprezentovala, tak by na prijatie takýchto škodlivých opatrení stačilo štyridsať hlasov,“ povedala s tým, že sa len zaprezentuje, nebude však hlasovať. Podobný postup chcú zvoliť aj ďalší poslanci.

Dve podmienky

Na otvorenie mimoriadnej schôdze je potrebných 76 hlasov poslancov. Je teda otázne, či sa to vôbec podarí. „Sú prázdniny a možno nejakí poslanci aj budú chýbať. Neviem. Ale urobíme všetko preto, aby to prešlo,“ povedal v pondelok pre Pravdu šéf Smeru Robert Fico.

Odmieta, že zvolanie mimoriadnej schôdze je iba politickým a účelovým kalkulom. „Po parlamentných voľbách v tejto krajine hrozí obrovský chaos. Môžeme to rátať zľava, sprava. Je evidentné, že bude veľmi ťažké postaviť vládu, a preto sa vôbec nedá očakávať, žeby nejaká pravicová vláda bola schopná pokračovať v budovaní sociálneho štátu,“ vysvetlil Fico.

VIDEO: Na 13. dôchodok Slovensko peniaze má a nie je ich potrebných toľko, ako sa tvrdí, uviedol Pre TV Pravda Robert Fico.

Video

Tvrdí, že sú splnené podmienky na schvaľovanie návrhov v skrátenom legislatívnom konaní. „Sociálne práva sú úplne integrálnou súčasťou ľudských práv, preto klamú, ak to tvrdia. Sú ohrozené práva ľudí v tom, že budú rušiť to, čo už bolo prijaté, a nedajú to, čo bolo sľúbené,“ tvrdí.

Fico zároveň upozornil, že celková suma na opatrenia, ktorá by sa mohla vyšplhať na 800 miliónov eur, sa netýka iba jedného rozpočtu. „V roku 2020 bude platné iba jedno opatrenie, a to trinásty dôchodok. Pokiaľ ide o zvýšenie rodinných prídavkov, to sme naplánovali tak, že zákon bude platiť od 1. januára 2021. Preto tieto výdavky nejdú do roku 2020, ale do roku 2021. A preto môžeme dnes hovoriť o sume okolo 440 až 450 miliónov eur, čo štátny rozpočet zvládne bez akýchkoľvek problémov,“ vysvetlil. „Ak niekto povie, že má byť problém nájsť 440 miliónov pre dôchodcov, tak klame. Tie peniaze reálne existujú a vôbec nespôsobia žiadny problém vo verejných financiách. Smer ako zodpovedná strana nikdy nerozvrátil verejné financie, zopakujem nikdy. Naopak, dostali sme ich do veľmi zdravých pozícií.“

V pondelok popoludní však prekvapujúco vyhlásil líder Sme rodina Boris Kollár, že tieto návrhy podporí, ak budú splnené jeho dve podmienky. Prvou je ospravedlnenie Roberta Fica celému národu a druhou zaplatenie lieku štyrom deťom, ktoré trpia spinálnou atrofiou prvého stupňa. Ide o podanie lieku, ktorý Európska lieková agentúra nezaregistrovala a k dispozícii nie je dostatok údajov o jeho účinnosti. Dávka pre jedno dieťa stojí vyše dvoch miliónov eur.

Politický alibizmus

Podľa Kollára Smeru chýbajú traja poslanci, aby sa podarilo otvoriť mimoriadnu schôdzu. Na túto možnosť Smer neodpovedal. Rovnako ani na podmienky, ktoré si kladie Kollár. Ak by však Smer splnil Kollárove podmienky, kollárovci podporia otvorenie schôdze i sociálne opatrenia. „Ak nám tie dve podmienky Smer nesplní a predsa len sa podarí otvoriť schôdzu, tak akurát len ukáže svojim vlastným voličom, ako sa k nim správa a či im ide o nich, alebo im ide o jeho vlastný zadok, aby si zachránil. To znamená, že keď to neprijme a neospravedlní sa, tak je zjavné, že mu ide len o seba,“ povedal Kollár pre Pravdu.

Ak by sa však podarilo otvoriť schôdzu aj bez Kollárových poslancov, je rozhodnutý, že budú za opatrenia. „Keď to mám raz v programe, tak za to zahlasujem. Aj keď to predloží Fico, a to je rozdiel medzi ním a nami. My keď raz niečo sľúbime, tak to aj dodržíme. Fico sľúbil pred desiatimi rokmi dôchodok a nedodržal to. Ja nebudem robiť obštrukcie,“ dodal Kollár. No nie je ochotný podporiť zrušenie diaľničných známok, ktoré požadujú národniari.

Podľa politologičky Anety Világi je hnutie Sme rodina v zložitej situácii. Chce si zachovať tvár a dodržať sľuby voličom. „Návrhy, ktoré predkladá Smer do parlamentu, v podstate sú návrhmi, ktoré súznejú s tým, čo chcelo presadiť hnutie Sme rodina. Potom tá podpora by mala byť očakávaná a práve kladenie takýchto podmienok, ktoré sťažujú život vládnej koalícii, môže byť naozaj akoby snahou vyviniť sa. Prípadne snahou ospravedlniť nekonanie hnutia Sme rodina v týchto veciach,“ mieni Világi.

MZ SR odmieta zneužívanie detí na kampaň

Ministerstvo zdravotníctva SR odmieta zneužívanie chorých detí na politickú kampaň. Reaguje tak na opozičné hnutie Sme rodina, ktoré vyzvalo premiéra Petra Pellegriniho (Smer), aby vyčlenil na liečbu štyroch prípadov ťažko chorých detí osem miliónov eur.

„To, že si práve životy malých detičiek vybral niekto za účelom vytĺkania politického kapitálu dvanásť dní pred voľbami, považujeme za neľudské a cynické hranie sa s ľudskými emóciami. Predseda vlády SR poverený riadením ministerstva zdravotníctva Peter Pellegrini urobí všetko pre to, aby deti liečbu dostali,“ uviedla hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová.

V prípade potreby aplikovať liek v Spojených štátoch amerických vyhradí premiér podľa Eliášovej vládny letecký špeciál na dopravu dieťaťa. V súvislosti s liečbou ďalších detí Eliášová uviedla, že akonáhle bude liek schválený Európskou liekovou agentúrou, štát urobí všetko pre to, aby bol čo najskôr zaradený do kategorizačného zoznamu, teda zoznamu liekov hradených z verejného zdravotného poistenia, a tak bol deťom k dispozícii.

(TASR)

201 debata chyba
Viac na túto tému: #Sme rodina #mimoriadna schôdza NR SR