Odhad nákladov na výstavbu detenčného ústavu je vyše 17 miliónov eur

Projekt detenčného ústavu Hronovce, pre nebezpečných psychicky chorých zločincov a sexuálnych deviantov, je bližšie k realizácii. Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR ukončilo verejné obstarávanie na jeho výstavbu.

18.02.2020 19:46
debata (3)

Víťazom sa stala spoločnosť Strabag Pozemné a inžinierske staviteľstvo, náklady sa odhadujú na viac ako 17,6 milióna eur bez DPH. TASR o tom informovala hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová.

„Som veľmi rád, že sa nám podarilo posunúť v riešení tejto problematiky. Nebezpeční, psychicky chorí zločinci sa dostanú tam, kam patria. Namiesto nemocníc pod dohľadom lekárov alebo väzníc tak títo nebezpeční agresori a devianti skončia v detenčnom ústave,“ uviedol premiér Peter Pellegrini (Smer-SD), poverený riadením ministerstva zdravotníctva. Spustenie nového detenčného ústavu sa predpokladá v prvej polovici roka 2021.

O umiestnení ústavu pri Psychiatrickej nemocnici Hronovce, ako najvhodnejšej lokalite, sa rozhodlo ešte v roku 2008. Detenčný ústav pre 75 pacientov bude prvým svojho druhu na Slovensku, pracovať v ňom má viac ako 183 zamestnancov, od lekárov a sestier cez pomocných pracovníkov po pracovníkov Zboru väzenskej a justičnej stráže, ktorý sa nachádza v neďalekých Želiezovciach. Bezpečnosť občanov, zamestnancov i pacientov má byť maximálne zaistená.

Predpokladaná hodnota výstavby ústavu bola podľa vládneho materiálu z roku 2017 deklarovaná na 15,5 milióna eur. Následná štátna expertíza zo strany rezortu dopravy stanovila predpokladanú hodnotu zákazky na viac ako 18 miliónov eur. Dôvodom boli náročnejšie riešenia pre bezpečnosť či drahšie technológie. Vlani vyhlásil rezort zdravotníctva verejné obstarávanie na výstavbu detenčného ústavu. Na prípravu prevádzky zariadenia má vyčleniť financie aj ministerstvo spravodlivosti.

Detenčné centrum je kombinácia psychiatrickej nemocnice a väznice. Určené je pre nevyliečiteľne duševne chorých, ktorí sú na slobode nebezpeční. V súčasnosti sú umiestňovaní vo väzniciach alebo v psychiatrických nemocniciach.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #detenčný ústav #MZ SR