Pellegrini: Tortoví opozičníci, nerobte si z NR SR nocľaháreň

Štvrtkové rokovanie Národnej rady (NR) SR bude otvorené. Po stredajšom rokovaní poslaneckého grémia a prerušení mimoriadnej schôdze parlamentu to deklaroval predseda NR SR Andrej Danko (SNS). Tvrdí, že má nástroje na to, aby zariadil pokračovanie mimoriadnej schôdze, nechce ich však teraz konkretizovať. Na Ústavný súd SR sa môže podľa vlastných slov obrátiť až s konkrétnym zákonom.

19.02.2020 09:14 , aktualizované: 17:25
NR SR Foto:
Nezaradení poslanci Miroslav Beblavý, Martin Poliačik a Jozef Mihál sú v rokovacej sále parlamentu pred začiatkom mimoriadnej schôdze NR SR v stredu 19. februára 2020 v Bratislave.
debata (1177)

VIDEO: „Tortoví opozičníci v parlamente, pobaľte si svoje spacáky, termosky, deky a špinavé ponožky a choďte sa vyspať domov ako normálni slušní ľudia,“ odkázal premiér Peter Pellegrini niektorým opozičným poslancom a vyzval ich, nech si nerobia z parlamentu nocľaháreň.

Video

„Počas týchto troch rokov, aj keď nastala situácia, v ktorej poslanci porušili rokovací poriadok, vždy ctili upozornenie a aj ten najväčší rebel Igor Matovič (OĽaNO) vždy opustil rokovaciu sálu,“ skonštatoval Danko. Dodal, že NR SR nemá žiadnu stráž ani iný inštitút, ktorý by poslancov vyviedol z rokovacej sály.

Podľa vlastných slov ho mrzí, že si koalícia neparlamentných strán PS-Spolu myslí, že kopírovaním Matoviča budú originálni. Na ich výzvu, aby sa obrátil na Ústavný súd (ÚS) SR, reagoval tým, že tak môže urobiť až s konkrétnym schváleným zákonom. V tom, aby sa naň obrátili oni, im podľa vlastných slov zabrániť nemôže.

Správanie nezaradených poslancov v pléne označil za neskutočnú hanbu. V súvislosti s fotografiami, ktoré nezaradený poslanec Martin Poliačik uverejnil na sociálnej sieti dodal, že „len zvery jedia pod rečníckym pultom. Len takíto ľudia dehonestujú NR SR a potom hovoria, že k nej majú úctu.“

VIDEO: Brífing Andreja Danka po poslaneckom grémiu.

Video

Pellegrini: Parlament si zamenili s ubytovňou pre bezdomovcov

Poslanci z koalície PS/Spolu si zamenili parlament s ubytovňou pre bezdomovcov. Vo videu na sociálnej sieti to v reakcii povedal predseda vlády a volebný líder Smeru Peter Pellegrini.

„Ako bývalý predseda Národnej rady SR som mal k parlamentu vždy úctu. Predstavuje pre mňa garanciu parlamentnej demokracie. Preto sa nemôžem pozerať na to, ako sa po miestnosti so slovenským štátnym znakom, kde sa prijímajú zákony, premávajú poslanci v ponožkách a v pyžame, rozkladajú si spacáky v rokovacej miestnosti, spia na stoloch a z rečníckeho pultu si robia prístrešok na horalky a termosky s kávou,“ uviedol Pellegrini.

Ak toto má byť podľa premiéra nová politická kultúra, tak to absolútne odmieta. „Pýtam sa poslancov PS/Spolu, uvedomujete si, že zneucťujete parlament a pohŕdate demokraciou? To si naozaj myslíte, že váš názor je prípustný a správny a máte právo brániť v prejave názoru niekoho iného? Naozaj sú všetci hlupáci a len vy máte patent na rozum?“ pýta sa Pellegrini. Opozičných poslancov preto vyzval, aby si pobalili svoje spacáky, deky, termosky a špinavé ponožky a šli sa vyspať domov ako normálni a slušní ľudia. „Vyjadrite svoj názor tak, ako sa má. Najprv v rozprave, potom v hlasovaní. Rešpektujte pravidlá parlamentnej demokracie,“ dodal predseda vlády.

VIDEO: Beblavý: Situáciu v parlamente nevyvolala opozícia, ale vládna koalícia

Video

Situáciu v Národnej rade (NR) SR nevyvolala opozícia, ale vládna koalícia. Parlament sa má obrátiť na Ústavný súd (ÚS) SR so žiadosťou o výklad situácie, aby bolo jasné, či môže o predložených zákonoch rokovať. V stredu to vyhlásil nezaradený poslanec Miroslav Beblavý.

„To, čo sa tu dnes deje, nevyvolala opozícia a už vôbec nie koalícia PS-Spolu,“ zdôraznil Beblavý. Dodal, že mali iné plány, a to pokračovať v kampani v regiónoch. Podotkol, že aj pre parlamentnú väčšinu platia pravidlá. Blokovanie schôdze je podľa jeho slov normálnou obštrukciou opozície. Deklaroval, že k násilným metódam blokovania schôdze nepristúpia.

Vysvetlil, že nezaradení poslanci žiadajú, aby sa v zmysle Ústavy SR obrátil parlament ako inštitúcia na ÚS a požiadal o výklad tejto situácie. Chcú, aby súd vysvetlil, či môže parlament o návrhoch rokovať.

Beblavý reagoval aj na vyjadrenie predsedu Smeru Roberta Fica. Ten podľa Beblavého klamal, keď tvrdil, že financie na navrhované opatrenia sú. Naďalej tvrdí, že návrhy nie sú rozpočtovo kryté a schôdza nebola zvolaná zákonným spôsobom.

Beblavý vysvetlil, že v noci ostali v parlamente preto, aby miesto okolo rečníckeho pultu ostalo obsadené. „Všetko sme ráno upratali, odniesli sme naše veci. To znamená, že my si ctíme dôstojnosť NR SR,“ doplnil.

Riešenie sa hľadá

Riešenie pre odblokovanie schôdze NR SR sa stále hľadá. Uviedol to poslanec koaličného Smeru Dušan Jarjabek po poslaneckom grémiu, ktoré sa zaoberalo vzniknutou situáciou. Rokovaniu momentálne bránia obštrukcie nezaradených poslancov okolo Miroslava Beblavého.

„Žiadna zo strán, ktoré boli zastúpené na grémiu, nepodporili tých šesť ľudí, ktorí bránia rokovaniu v parlamente,“ zdôraznil Jarjabek. Doplnil, že sa stále hľadajú technické riešenia, aby mohla schôdza vo štvrtok (20. 2.) pokračovať. Jednoznačný záver poslaneckého grémia tak nebol, čo potvrdil aj predseda poslaneckého klubu SNS Tibor Bernaťák.

Podľa podpredsedu poslaneckého klubu hnutia Sme rodina Petra Pčolinského sa na grémiu zhodli, že v súčasnosti nie je právne alebo legislatívne riešenie tejto situácie. Podotkol, že na Slovensku nie je parlamentná stráž ako inštitút, ktorý by vedel „vyviesť“ blokujúcich poslancov.

Pčolinský zároveň uviedol, že predseda parlamentu Andrej Danko (SNS) by mal mať ešte v stredu poobede stretnutie, na ktorom sa bude hľadať technické riešenie. „Myslím si, že do zajtra možno niečo vymyslia, možno navrhnú, aby Národná rada niečo odhlasovala,“ poznamenal Pčolinský s tým, že sa môže odhlasovať napríklad prerušenie schôdze alebo aj to, že sa požiada úrad na ochranu ústavných činiteľov, aby zakročil.

Jednou z možností je ďalší rečnícky pult. „Rokovací poriadok hovorí o tom, že rozprava sa vedie z rečníckeho pultu. Len nikde nie je definované, ktorý je rečnícky pult,“ skonštatoval Pčolinský. Zároveň však dodal, že každé miesto sa dá blokovať.

Fico: Aktuálna schôdza je legitímna, blokovanie opozíciou je bláznovstvo

Aktuálna schôdza NRy SR je podľa predsedu Smeru- a poslanca Roberta Fica legitímna. Podľa neho je správanie opozičných nezaradených poslancov, ktorí blokujú jej priebeh, bláznovstvom.

VIDEO: Pozrite si, ako nazval opozičníkov predseda strany Smer Robert Fico
Video

„Táto schôdza je absolútne legitímna. Je to veľké sklamanie, to čo predvádzali do rána opoziční poslanci. To, že zneuctievali rečnícky pult, je neakceptovateľné. Sú to čistí blázni,“ vyhlásil v stredu na tlačovej konferencii Fico. Zároveň uviedol, že parlament bude rokovať o predložených návrhoch na zvýšenie prídavku na dieťa, zavedenie 13. dôchodku a zrušenie diaľničných známok. „Chcem prisľúbiť všetkým dôchodcom a všetkým rodinám, že urobíme všetko pre to, aby legitímnou a dôstojnou cestou sa rokovalo. To, čo je tu dnes, už nemá nič spoločné s demokraciou. Je to jedna obrovská hanba na pleciach celej opozície,“ tvrdí Fico. Podľa neho je nezmyslom aj to, aby sa Ústavný súd zaoberal aktuálnou schôdzou. „Nič nie je protiústavné,“ tvrdí Fico.

Podľa jeho slov sú splnené podmienky na rokovanie v skrátenom režime. „Právo na primerané hmotné zabezpečenie v starobe je základné ľudské právo. Ak sú ohrozené práva ľudí, máme právo na takýto postoj,“ myslí si Fico.

Minister práce Ján Richter (Smer) skonštatoval, že sa ocitol v tragikomickej situácii. „Nie je mi dovolené splniť uznesenie vlády, aby som do parlamentu predložil dva zákony. Vždy sme mali záujem robiť vyváženú politiku. Smerom k rodinám aj dôchodcom,“ podotkol Richter.

Zopakoval, že doterajšie vlády systematicky pristupovali k opatreniam zameraným na dôchodcov aj rodiny. „Rekordne sme zvýšili príspevok pri narodení, od januára sme rapídne zvýšili rodičovský príspevok a dostali sme sa do situácie, že sa musíme zaoberať, čo robiť ďalej,“ zdôvodnil Richter potrebu prijatia noviel, ktoré sú v parlamente.

Šéf Jednoty dôchodcov na Slovensku Ján Lipiansky podotkol, že „je veľmi smutný z toho, čo sa deje v parlamente“. „Privítali by sme akúkoľvek možnosť, aby poslanci diskutovali,“ dodal Lipiansky.

Schôdzu parlamentu pre obštrukcie poslancov z PS/Spolu Danko znovu prerušil

Predseda parlamentu Andrej Danko (SNS) opätovne prerušil rokovanie parlamentu do štvrtka (20. 2.) do 9. hodiny. Dôvodom je pokračujúca obštrukcia nezaradených poslancov okolo Miroslava Beblavého. Danko ich viackrát vyzval, aby opustili rokovaciu sálu. Neurobili tak.

VIDEO: Obštrukcia v parlamente pokračuje, Danko prerušil schôdzu.

Video

Nezaradení poslanci od utorka blokujú miesto okolo rečníckeho pultu. Danko preto prerušil schôdzu aj v tento deň. V stredu boli poslanci vykázaní na celý rokovací deň.

„Konštatujem, že aj po vašom opätovnom vykázaní sa zdržiavate v rokovacej sále, čo sa vo vašom prípade považuje už za druhú neospravedlnenú neúčasť na rokovacom dni NR SR,“ vyhlásil Danko.

Podľa rokovacieho poriadku, ak parlamentný mandátový a imunitný výbor zistí, že poslanec narušil poriadok na schôdzi NR SR, odporučí jej, aby mu uložila pokutu až do výšky 2000 eur.

Danko na poslancov viackrát apeloval, že narúšajú priebeh rokovania. „Sme aj z iných parlamentov kolegiálne dopytovaní, že čo sa robí v rokovacej sále. Ak si niekto myslí, že mu to zarába percentá, tak je na omyle,“ uviedol Danko s tým, že doteraz vždy vykázaní poslanci poslúchli a plénum opustili.

Rozhodne Ústavný súd?

Nezaradení poslanci okolo Miroslava Beblavého plánujú pokračovať v blokovaní mimoriadnej schôdze parlamentu. Priestor pred rečníckym pultom nechcú opustiť.

Žiadajú, aby predseda parlamentu Andrej Danko (SNS) podal podnet na Ústavný súd (ÚS) SR, ktorý by v zrýchlenej lehote rozhodol o tom, či bola mimoriadna schôdza zvolaná zákonne a či môže pokračovať.

Video: Brífing koalície PS/Spolu po prerušení rokovania parlamentu.

Video

„My si myslíme, že nie. Ale je to otázka, ktorú by mohol definitívne vyriešiť len ÚS,“ povedal Beblavý na stredajšom brífingu. Beblavý naďalej tvrdí, že zákony predložili na mimoriadnu schôdzu nezákonne.

Poukázal na rokovací poriadok parlamentu a na to, že im neumožnili podať námietku voči ich vykázaniu z rokovacej sály. „Pán Danko stavil na stratégiu, že nás umlčí,“ skonštatoval Beblavý a dodal, že v blokovaní schôdze budú pokračovať, pretože „ochrana parlamentarizmu“ je pre nich dôležitejšia ako ich platy, o ktoré môžu prísť po ich vykázaní zo sály a nerešpektovaní výziev.

Poslanci mali na mimoriadnej schôdzi prerokovať tri vládne novely zákonov, ktorými sa má zvýšiť prídavok na dieťa, zaviesť 13. dôchodok a zrušiť zákon o diaľničnej známke. Tiež majú prijať uznesenie k Istanbulskému dohovoru. O novelách majú rokovať v skrátenom režime.

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #NR SR #mimoriadna schôdza parlamentu