Z parlamentu sa stal bublajúci kotol

Národná rada SR vo štvrtok ukončila rozpravu k návrhu na skrátené legislatívne konanie o zavedení trinástych dôchodkov. Zákonodárcovia tak prerokovali prvý bod zo sedembodového programu 58. schôdze parlamentu. Parlament o tomto bode diskutoval od 09:00. Poslanci za stranu SaS počas rozpravy vo svojich vystúpeniach čítali o všetkých kauzách Smeru za vládnutia tejto strany.

20.02.2020 08:29 , aktualizované: 21.02.2020 06:00
parlament, mimoriadna schodza, Kollár, , Danko, Foto: ,
Mimoriadna schôdza NR SR, 20.2.2020.
debata (1749)

Do tretice všetko dobré. Predsedovi parlamentu Andrejovi Dankovi (SNS) sa vo štvrtokpodarilo na tretí deň od otvorenia mimoriadnej schôdze ju aj rozbehnúť. Jej začiatok sprevádzali búrlivé emócie, ostrý prejav premiéra Petra Pellegriniho (Smer), potlesk verejnosti v rokovacej sále, ale aj ústup opozície od rečníckeho pultu. Poslancov teraz zrejme čaká dlhé, niekoľkodňové rokovanie o siedmich bodoch programu. Väčšina opozície chce hlasovanie o zákonoch bojkotovať.

VIDEO: Pozrite si, ako prebiehal boj o rečnícky pultík.
Video

Po dvoch dňoch blokády zatrúbila opozícia nakoniec na ústup a parlament začal rokovať. Prvý riadny rokovací deň sa niesol v duchu niekoľkohodinovej diskusie okolo prvého bodu programu, týkajúceho sa návrhu na skrátené legislatívne konanie, ktorým sa snaží strana Smer presadiť 13. dôchodok do zákona o sociálnom poistení. Prvé hlasovanie o jednotlivých novelách a návrhoch na skrátené legislatívne konanie by malo byť v pondelok.

Opozícia so zrýchleným konaním o 13. dôchodkoch nesúhlasí, v diskusii návrh označili za volebnú korupciu, kupovanie si voličov, potopu a vytváranie štátnej sekery. „Robíte to len preto, aby ste sa udržali vo vláde,“ kritizoval Branislav Gröhling (SaS). Koalícia aj opozícia si navzájom odkazovali, že sa blíži ich koniec. „Vzácne sa s poslancom Erikom Tomášom (Smer) zhodneme, že sa blíži koniec, len sa nezhodneme, koho koniec,“ skonštatoval Ondrej Dostál (SaS). Podľa lídra hnutia OĽaNO Igora Matoviča zavedenie dôchodku navyše nie je spravodlivé a ide o podvod. „Chcú pridať dôchodok tým, čo majú 400-eurovú penziu, aj pre tých s 1 500 eurami, to nie je férový zákon,“ argumentoval Matovič. Dodal, že na opatrenie nebude v štátnej kase dostatok peňazí. „Nerobme si diery do plavidla, na ktorom sa spoločne plavíme,“ vyhlásil Matovič. Tomáš zas zdôrazňoval, že zavedenie 13. dôchodku či navýšenie rodinných prídavkov pomôže rodinám s deťmi aj dôchodcom. „Verím preto, že aspoň časť opozície opatrenia podporí,“ uviedol Tomáš.

VIDEO: Kresák: Otvorenie schôdze nemožno napadnúť na ústavnom súde.

Video

Na hlasovanie opozícia prísť nechce

Opoziční poslanci, ktorí sú súčasťou strany SaS i mimoparlamentných strán Za ľudí, KDH a koalície PS/Spolu vyhlásili, že neprídu na hlasovanie o zrýchlenom konaní. Podľa nezaradeného poslanca Miroslava Beblavého chcú dať takto signál, aby mohli občania vidieť, kto spolupracuje s vládnou koalíciou a kto nie. „Črtá sa reálna možnosť, že sa nepodarí pri návrhoch schváliť skrátené legislatívne konanie, keďže svoju nepodporu už avizoval aj vládny Most-Híd,“ pripomenul Beblavý. Most-Híd ešte včera doobeda naznačil, že sa nezúčastní na mimoriadnej schôdzi a nebude ani na hlasovaní. V prípade neúspechu sa opozícia spolieha na veto prezidentky Zuzany Čaputovej či na Ústavný súd. Poslanci za OĽaNO sa podľa predsedu poslaneckého klubu Eduarda Hegera nebudú prezentovať pri prvom hlasovaní, čiže výzvu na skrátené legislatívne konanie nepodporia.

Hnutie Sme rodina opatrenia z dielne Smeru podporiť chce. Vyzvalo aj ostatné strany, aby v parlamente podporili návrh zákona o zavedení 13. dôchodku. „Poslanci za Sme rodina za 13. dôchodky zahlasujú, hoci skrátené legislatívne konanie nepodporia,“ uviedol Boris Kollár, predseda hnutia. To chce podporiť aj návrh na zvýšenie prídavku na dieťa, no zrušenie diaľničných známok nie, pretože je to podľa Kollára nezmysel.

Podľa členov strany Smer je správanie opozície smiešne a vypočítavé. „Opozícia chce naťahovať čas, aby sa zákony neprerokovali. Je mi veľmi ľúto, ak je toto základná filozofia,“ uviedol Ján Richter (Smer), minister práce. Smer je zároveň z rozhodnutia koaličného partnera Mosta-Híd znechutený. „Máme tu zradcu so silným charakterom, ktorý sa volá Béla Bugár, tak sa pokúšame, aby tieto návrhy ktokoľvek podporil,“ skonštatoval predseda strany Smer Robert Fico. Bugára označil za lenivého politika, ktorý nikdy neniesol za svoju prácu zodpovednosť. S hlasmi jeho poslancov Fico nepočíta.

VIDEO: Tlačová beseda Roberta Fica a strany Smer k aktuálnemu dianiu.
Video

Začiatok schôdze bol búrlivý

Viac ako polhodinu pred začiatkom schôdze sa začali v rokovacej sále parlamentu schádzať nielen novinári, ale aj verejnosť, prevažne dôchodcovia. Tí zaplnili sedadlá na balkóne v sále s konštatovaniami ako „to sú tí blázni s tortou“, ukazujúc na nezaradených poslancov, ktorí pred schôdzou okupovali rečnícky pult. Príchod poslanca Ľuboša Blahu (Smer) a Roberta Fica (Smer) sprevádzali potleskom. K rečníckemu pultu pribudli po stranách ďalšie dva pulty, z ktorých jeden obsadil nezaradený poslanec Peter Marček.

Nezaradení poslanci blokovali rečnícky pult.
Erik Tomáš (vľavo) a Igor Matovič
+7Nezaradení poslanci blokovali rečnícky pult.

Práve on potom uvoľnil miesto pre premiéra Pellegriniho, ktorý pred rokovaním konanie opozície ostro odsúdil. Podľa neho opozícia blokovaním schôdze a prespávaním v Národnej rade dehonestujú úrad a jednu z najdôležitejších inštitúcií. „Hanba vám, opozícia, takýto čin nemá obdobu v slovenskej histórii a títo poslanci nemajú morálne právo sedieť v poslaneckých laviciach,“ vyhlásil Pellegrini. Opozíciu nazval „krčmovými grobianmi s plnými ústami o slušnosti“. Snahy opozície nazval pyžamovým divadlom s amatérskymi hercami. Počas jeho príhovoru nezaradení poslanci nakoniec opustili hlavný rečnícky pult a odniesli z neho aj svadobnú tortu.

Danko po premiérovom príhovore ocenil, že sa podarilo vyriešiť dva dni trvajúci konflikt bez toho, aby došlo k potýčkam medzi poslancami. Z časového hľadiska sa podľa jeho slov schôdza dá zvládnuť ešte pred začiatkom volebného moratória. Dodal, že diskusiu v pléne nebude nikto obmedzovať a poslancom nikto nebude brániť vystúpiť. Podľa počtu prihlásených poslancov do diskusie k jednotlivým návrhom odhaduje, že by sa schôdza dala zvládnuť do utorka alebo stredy budúceho týždňa. „Vždy sa však môže stretnúť poslanecké grémium a rozhodnúť napríklad o vypustení obednej prestávky a ďalších spôsoboch, ako schôdzu urýchliť,“ uzavrel Danko.

Poslanci majú na mimoriadnej schôdzi prerokovať tri vládne novely zákonov, ktorými sa má zvýšiť prídavok na dieťa, zaviesť 13. dôchodok a zrušiť zákon o diaľničnej známke. Tiež majú prijať uznesenie k Istanbulskému dohovoru. O novelách majú rokovať v skrátenom režime.

Poslanci po ukončení blokády.

© Autorské práva vyhradené

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #parlament #mimoriadna schôdza NR SR #trináste dôchodky