Čaputová si vo Veľkej Mači uctila pamiatku Kuciaka a Kušnírovej

Prezidentka SR Zuzana Čaputová si v piatok, v deň druhého výročia vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, uctila ich pamiatku na mieste vraždy vo Veľkej Mači. Informovala o tom na sociálnej sieti.

21.02.2020 15:25
debata (90)

„Mladí ľudia, ktorí plánovali svadbu a spoločný život, zomreli rukou vraha, ktorý chcel umlčať pravdu. Ak si objednávatelia vraždy mysleli, že smrť odradí ostatných novinárov v odhaľovaní celospoločenských káuz, prerátali sa. Čo nestihol dokončiť Ján Kuciak, dokončia iní,“ uviedla prezidentka.

V Bratislave si ich uctilo 15 veľvyslancov

Pamiatku zavraždeného novinára a jeho partnerky si uctilo v piatok v Bratislave aj 15 veľvyslancov. Udialo sa tak na Námestí SNP, kde má zavraždená dvojica pomník. Na spomienke sa zúčastnili veľvyslanci USA, Veľkej Británie, Nemecka, Francúzska, Kanady a iných krajín.

„V tento smutný deň spomíname na Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú. Zomreli, pretože Ján bojoval za pravdu. Viac ako kedykoľvek musíme chrániť slobodu médií a bojovať proti korupcii,“ uviedla americká veľvyslankyňa Bridget Brink. Americké veľvyslanectvo spomienku organizovalo.

Z vraždy novinára a jeho snúbenice sú obžalovaní Marian Kočner, Alena Zsuzsová, Tomáš Szabó a Miroslav Marček. Kočner si mal podľa prokuratúry objednať Kuciakovu vraždu z pomsty za Kuciakove články o jeho ekonomickej trestnej činnosti. K vražde novinára sa priznal Zoltán Andruskó, ktorý je už za ňu právoplatne odsúdený na 15-ročný trest odňatia slobody. K samotnej streľbe sa priznal Miroslav Marček, v prípade je naďalej obžalovaný.

Novinára Jána Kuciaka zavraždili spolu s jeho snúbenicou Martinou Kušnírovou 21. februára 2018 v ich dome v obci Veľká Mača. Po dvojnásobnej úkladnej vražde sa konali pochody za Jána a Martinu a Za slušné Slovensko, ktoré organizovala rovnomenná iniciatíva. Situácia po vražde si vyžiadala zmenu vlády, kabinet Roberta Fica vystriedala exekutíva Petra Pellegriniho (obaja Smer).

© Autorské práva vyhradené

90 debata chyba
Viac na túto tému: #vražda novinára Jána Kuciaka #Zuzana Čaputová