Gymnazisti v Košiciach vymysleli ekologický čistič

Tuči sa volá výrobok mladých ľudí z Gymnázia na Poštovej ulici v Košiciach. Vo svojej študentskej firme ekologický tuhý čistič vymysleli, vyrábajú ho a distribuujú do ekologických predajní na Slovensku.

23.02.2020 11:29
Gymnazisti, čistič
Výrobok Tuči propagujú Tímea Hujdušová, Alex Blandón (v strede) a Lukáš Weiszer.
debata (9)

Myšlienka na výrobu pevného čističa zišla na um Alexovi Blandónovi. „Kamarátovi sa vylial tekutý čistiaci prostriedok v aute. Bolo náročné ho odstrániť. Vtedy sme prišli s touto myšlienkou. Na internete sme hľadali, či niečo také existuje. Našli sme síce niekoľko tuhých čističov, neboli však efektívne alebo prírodne neškodné,“ hovorí Blandón.

Firma má osemnásť ľudí, ktorí dali hlavy dokopy. „Experimentovali sme. Podmienkou bolo, aby všetky suroviny boli ekologické. Trvalo niekoľko týždňov, kým sme dosiahli finálny výrobok,“ dodal Blandón.

Tuhý čistič v tvare bielej kocky je ekologický nielen svojím zložením, ale možno ním umývať a odmasťovať riad v studenej vode. Ba študenti ho vyskúšali použiť aj ako prací prostriedok.

„Podstatné sú dve hlavné zložky – kyselina citrónová a sóda bikarbóna, keďže práve tie odstraňujú mastnotu a vodný kameň. Ponúkame vôňu citrónu, čierneho hrozna, vanilky, levandule alebo čerešne, ktoré sú z prírodných silíc,“ vymenúva Tímea Hujdušová, hovorkyňa spoločnosti. Spomenula, že jedna stogramová kocka vystačí na umytie riadu po obede štvorčlennej rodiny. Použiť ju možno aj v umývačke riadu. „Kocka sa môže úplne rozpustiť v dreze plnom vody. Alebo ňou potrieť drsnú časť hubky a tou sa potom pustiť do čistenia. Spôsob je na užívateľovi,“ doplnila Hujdušová.

Vo firme tuhý čistič vyrábajú všetci, podľa toho, kto má kedy čas. "Našli sme si priestory, nám stačilo, aby sme mali elektrickú energiu a vodu. Na výrobu potrebujeme bežné veci ako váhy, odmerky a misky, v ktorých produkt miešame. Masu umiestnime do formičiek, kde vytuhne. Trvá deň, kým prostriedok stvrdne. Denne vieme vyrobiť 250 kusov kociek tuhého čističa, čo predstavuje 25 balíčkov v ekologickej obálke,“ spresňuje Lukáš Weiszer, prezident študentskej spoločnosti.

Jedna kocka Tuči váži 100 gramov a stojí 1,60 eura. Výrobok predávajú prostredníctvom sociálnych sietí, e-shopu a ponúkajú ich aj v bezobalových obchodoch.

Študentská spoločnosť je projekt, ktorý prebieha počas jedného školského roka. V septembri si ju študenti založia a do konca mája ju musia zrušiť. „Nemáme predstavu, ako budeme pokračovať ďalej. Určite si získame zákazníkov, takže by sme chceli, aby sa Tuči vyrábal aj naďalej. Možno nás osloví nejaká firma, ktorá sa zaoberá takouto činnosťou, a začne ho vyrábať. Možno sa všetci alebo niektorí z nás, ktorí teraz tvoríme spoločnosť, dáme dokopy, založíme živnosť a budeme pokračovať vo výrobe sami,“ hovorí s úsmevom hovorkyňa študentskej spoločnosti Hujdušová.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Košice