Téma predvolebných diskusií: Kočner a trináste dôchodky

Osobné útoky, urážky a osočovanie. Predvolebné debaty politikov sú čoraz ostrejšie. Vo veľkej diskusii sa stretli lídri parlamentných strán. Bez Smeru. Premiéra Petra Pellegriniho v sobotu večer hospitalizovali v nemocnici a zdravotné problémy má aj šéf strany Robert Fico. Politológ Jozef Lenč absenciu Smeru považuje za chybu. Úroveň diskusie sa podľa neho odvíjala aj od nervozity, ktorú pociťujú niektorí lídri s blížiacim sa termínom volieb.

23.02.2020 14:23 , aktualizované: 19:16
debata (257)

V nedeľnej diskusnej relácii RTVS predsedovia a volební lídri parlamentných strán hodnotili končiace sa volebné obdobie a plány a sľuby do toho nadchádzajúceho. Politikov rozhádala najmä téma trestne stíhaného podnikateľa Mariana Kočnera. Výbušný bol najmä Andrej Danko (SNS), ktorý zdôraznil, že sa s Kočnerom nikdy nestretol, ani mu nikdy nič nevybavoval. Zaútočil na Borisa Kollára (Sme rodina), ktorého označil za „Kočnera v ružovom“.

Kollár v reakcii Danka označil za patologického klamára, šaša a paródiu na politika. „Motáčik môj, dobehne ťa to,“ kontroval zasa Danko. „Zvrhlo sa to práve potom, čo Andrej Danko povedal, že si neželá, aby sa táto diskusia zvrhla,“ zhodnotil následne vývoj diskusie Richard Sulík (SaS).

Politickí lídri sa nevyhli ani aktuálnej situácii v zákonodarnom zbore, ktorý bude v utorok opäť pokračovať v rokovaní o vládnych návrhoch na zavedenie 13. dôchodku, zvýšení rodinných prídavkov, zrušení poplatkov za diaľnice či odmietnutie Istanbulského dohovoru.

Na pretrase bolo aj opakované vyhlásenie Fica, ktorý Bélu Bugára z koaličného Mosta-Híd nazval zradcom. Ten o Ficovi povedal, že už stráca súdnosť a je unavený. Nezabudol ani na Igora Matoviča (OĽaNO), ktorý je podľa neho usvedčeným daňovým podvodníkom, ktorý zneužil dokonca aj vlastnú matku. „Maďarov tridsať rokov zneužívate na to, aby ste rozkrádali štát. Okradli ste aj vlastnú rodinu. Že sa nehanbíte,“ reagoval zasa Matovič. Neskôr mu však Danko vyčítal, že chce zavádzať hmotnú zodpovednosť politikov, ale svoj majetok podľa jeho slov Matovič prepísal na manželku.

Politická kultúra

Lídri sa napokon vzácne zhodli najmä v hodnotení súčasnej politickej kultúry. Zákonodarné zhromaždenie, ktoré vzíde zo sobotňajších parlamentných volieb, podľa Danka čaká výzva na zlepšenie politického dialógu. Sulík tiež skonštatoval, že politická kultúra je nízka. Pri výčitkách sa spomínala najmä skupina nezaradených poslancov okolo Miroslava Beblavého a ich obštrukcie pri aktuálnej parlamentnej schôdzi. Kotleba ju nazval sabotážou, Bugár zasa suterénom. Kollár skonštatoval, že jeho poslanci nerobili v parlamente nikdy žiadne „teátra“.

Politológ Jozef Lenč hovorí, že niektorí politici debatu nezvládli. „S blížiacim sa termínom volieb môžeme vidieť pri niektorých politikoch nervozitu z toho, ako sa vyvíja situácia ich strany. Počas diskusie sa dostali do momentu, keď už nedokázali potlačiť vlastnú prirodzenosť a správali sa ako počas celej svojej politickej kariéry. V niektorých prípadoch to bolo spôsobené aj tým, že ich kritici „zaťali do živého“ a spomenuli niečo, s čím nie sú dostatočne vysporiadaní, aby udržali svoje emócie na uzde,“ myslí si politológ.

Z tohto pohľadu najlepšie hodnotí vystúpenie Richarda Sulíka a Bélu Bugára. „Takýto vyhrotený spôsob komunikácie môže voličov odrádzať, v niektorých prípadoch to ale, naopak, ľudia aj očakávajú. Záleží to na konkrétnej politickej strane a type jej voliča. Na nerozhodnutých alebo prelietavých voličov môže zapôsobiť aj väčšia miera štátnickosti alebo skôr bojovnosti v správaní sa politikov. O istú zmierlivosť sa v prvých minútach ešte snažil aj Igor Matovič, ktorý chcel ako možný budúci premiér ukázať, že vie zjednocovať a presadzovať riešenia, ale tá jeho prirodzenosť nad ním potom zvíťazila. Takto ale skôr zafungovalo vystúpenie Richarda Sulíka,“ zhodnotil Lenč.

Neúčasť najsilnejšej parlamentnej strany Smer, ktorá chce opäť vyhrať voľby, Lenč vníma ako chybu. „Nepoznám presne podmienky účasti v tejto diskusii, ale predpokladám, že Smeru televízia nezakázala poslať niekoho iného. S odstupom času to budú podľa mňa vnímať ako veľkú chybu, pretože boli terčom všetkých diskutujúcich a ich voličov to mohlo demotivovať. Počas dvoch hodín počúvali voči Smeru samú kritiku a negatíva a obhajoba ich postojov tam nebola,“ uzavrel politológ.

V dnešnej diskusnej relácii sa mal zúčastniť aj predseda vlády a volebný líder Smeru Peter Pellegrini. Premiér dnes ráno svoju účasť ospravedlnil, keďže v sobotu v noci ho hospitalizovali v bratislavskej nemocnici pre akútnu infekciu horných dýchacích ciest spojenú s vysokými teplotami. Premiér preto dočasne zrušil všetok svoj program.

Agentúrnu správu sme vymenili za autorský článok denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

257 debata chyba
Viac na túto tému: #televízna debata #O 5 minút 12 #parlamentné voľby 2020