Poslanci schválili 13. dôchodky a odmietli Istanbulský dohovor

Návrh zákona na zavedenie 13. dôchodkov dnes v druhom čítaní schválili poslanci Národnej rady (NR) SR. Zákon podporili poslanci za stranu Smer, ĽSNS, SNS a hnutie Borisa Kollára Sme rodina. Za hlasovalo 88 poslancov. Prezidentka Zuzana Čaputová môže zákon vetovať. Poslanci naopak znovu nevyslovili súhlas s Istanbulským dohovorom. Proti bolo 96 zo 113 prítomných poslancov.

25.02.2020 09:19 , aktualizované: 18:07
debata (1552)

Poslanci zo strán Za ľudí, SaS, PS/Spolu a KDH, sa na hlasovaní nezúčastnili.

Video: Mimoriadna schôdza NR SR k 13. dôchodkom.

Nárok na 13. dôchodok majú mať všetci poberatelia penzií. Jeho výška má byť pre jednotlivých poberateľov vo výške súčasných priemerných jednotlivých dôchodkov. Poberateľovi sólo starobného dôchodku sa vyplatí 13. dôchodok v sume zodpovedajúcej priemernej mesačnej sume starobného dôchodku, teda 460,40 eura.

„V prípade, ak bude mať poistenec nárok na viacero dôchodkových dávok, vyplatí sa len jeden 13. dôchodok, a to ten, ktorého suma je najvyššia,“ uvádza sa v návrhu zákona.

Celkovo sa má 13. dôchodok dotknúť 1,4 milióna ľudí. Financovanie 13. dôchodku má byť s výnimkou sociálneho dôchodku a invalidného dôchodku z mladosti financované zo základných fondov starobného poistenia a invalidného poistenia.

Z analýzy vplyvov na rozpočet verejnej správy vyplýva, že celkovo sa očakávajú zvýšené výdavky rozpočtu verejnej správy z dôvodu zavedenia a vyplatenia 13. dôchodku všetkým poberateľom dôchodkových dávok na úrovni približne 442,2 milióna eur v tomto roku, na úrovni 477,2 milióna eur v budúcom roku, v roku 2022 by mali dosiahnuť 514,1 milióna eur a v roku 2023 by mali predstavovať 553,3 milióna eur.

Video: Danko a Fico k 13. dôchodkom.

Predseda strany Smer Robert Fico avizoval už skôr dnes, že v utorok večer bude schválené zavedenie 13. dôchodku na Slovensku. „Dôchodcovia, vdovy, vdovci, či predčasní dôchodcovia dostanú v decembrovom výplatnom termíne priemerný dôchodok, ktorý im patrí. Chcem poďakovať nielen tej časti opozície, ktorá podporila návrh v skrátenom konaní, ale aj v prvom čítaní,“ vyhlásil v utorok Fico.

Video: Poslanci otvorili cestu k rokovaniu o 13. dôchodkoch. Pozrite si, ako (ne)hlasovala časť opozície a ako reagoval Erik Tomáš (Smer) na schválenie skráteného legislatívneho konania.

Video

Predseda Smeru opätovne kritizoval stranu Most-Híd, ktorej poslanci sa nezúčastňujú na hlasovaní. „Večer tento zákon prejde ústavnou väčšinou. Ako sa máme pozerať potom na poloblázna z Trnavy, alebo poslancov Mosta-Híd. Pri Bélovi Bugárovi, Igorovi Matovičovi môžeme farizejstvo pripísať pri každej jednej príležitosti. Klobúk dolu pri tej časti opozície, ktorá tento dôležitý návrh podporila,“ uviedol Fico.

Video: Predseda Smeru Fico k trinástym dôchodkom.

Pri zvýšení prídavku na dieťa je Smer ochotný rokovať o možných úpravách. Fico chce o možnostiach rokovať s premiérom Petrom Pellegrinim (Smer). Návrh chce konzultovať s odborníkmi z ministerstva práce či financií.

„Počúvame teraz výhrady od niektorých kolegov poslancov, že sa im nepáči, ak rodinné prídavky majú dostať napríklad aj rómske deti. Ja toto teraz nebudem komentovať. Keďže ide o vládny návrh zákona, ja budem musieť hovoriť s premiérom na tému, či sú pripravení legislatívci nám pomôcť v tom, ako pretaviť to 100 % zvýšenie prídavku do zvýšenia, že či pôjdeme hotovosťou, alebo reálne to 100 % zvýšenie bude vyzerať inak, napríklad pôjde cez dane, čo by znamenalo, že hlavne budú môcť profitovať ľudia, ktorí pracujú,“ dodal Fico s tým, že na zmeny bude potrebné získať aj podporu v parlamente.

Video: Boris Kollár o trinástych dôchodkoch a volebnej korupcii.

Poslanci odmietli Istanbulský dohovor

Národná rada (NR) SR nevyslovila súhlas s Dohovorom Rady Európy o predchádzaní násiliu na ženách a domácemu násiliu a o boji proti nemu (Istanbulský dohovor). Poslanci tak rozhodli v utorkovom hlasovaní na mimoriadnej 58. schôdzi parlamentu.

Video: SNS k hlasovaniu o Istanbulskom dohovore.

Poslanci NR SR z klubu SNS vyzvali prezidentku SR Zuzanu Čaputovú, aby v súvislosti s Istanbulským dohovorom bezodkladne konala. Informovali o tom na utorkovej tlačovej konferencii po hlasovaní o dohovore.

„Vyzývame prezidentku, aby neodkladne v tejto veci konala, aby oznámila Rade EÚ, že Istanbulský dohovor na Slovensku účinný a platný nebude,“ zdôraznil podpredseda SNS Jaroslav Paška. Podľa vlastných slov verí, že prezidentka nebude mať námietky a urobí všetky potrebné kroky.

Parlament prijal 29. marca a 28. novembra 2019 uznesenia, ktorými NR SR vyjadrila nesúhlas s tým, aby SR bola prostredníctvom rozhodnutí a opatrení Európskej únie viazaná Istanbulským dohovorom a aby Európska únia pristúpila k uvedenému dohovoru bez akýchkoľvek obmedzení.

Predkladatelia argumentovali pochybnosťami pri výklade viacerých ustanovení dohovoru, že je v rozpore s Ústavou SR.

„Ide predovšetkým o rozpor s ústavnou definíciou manželstva ako zväzku muža a ženy a tiež o nejasnosti v otázke odstraňovania rodových stereotypov,“ zdôraznili v preložených materiáloch.

Istanbulský dohovor je podľa Dostála ‚bubák‘

V diskusii nezaradený poslanec Richard Vašečka odmietol, že Istanbulský dohovor bude témou bez ohľadu na to, ako a vyjadrí Slovenská republika. „Zbláznili sme sa! To znamená, že vy tvrdíte, že je úplne fuk, ako sa k tomu vyjadrí Národná rada SR. Prestaňme kecať a začnime sa venovať ohrozeným ženám, deťom, starším, slabším, skutočným problémom ľudí,“ vyhlásil Vašečka.

Video: Vyjadrenie Martina Poliačika (PS/Spolu)

Nezaradený poslanec Martin Poliačik z neparlamentnej koalície Progresívne Slovensko (PS)/Spolu označil Vašečku za dôstojného nástupcu bratov Kuffovcov, Jána Slotu a Andreja Danka.

„Upozorňujem na to, že s takýmito postojmi, s takouto rétorikou budeš prvým človekom, ktorého lojalita k akejkoľvek normálnosti a zmene sa bude testovať 1. marca. Sadol si na lep, pretože rozprávaš bludy, klamstvá a nepravdy,“ vyhlásil Poliačik.

Zdôraznil, že Istanbulský dohovor vychádza z Európskeho dohovoru o ľudských právach, ktorého dodržiavanie kontroluje Rada Európy. Podľa Poliačika priznávanie sa k dohovorom znamená, že sa Slovensko zaradilo k najcivilizo­vanejším krajinám planéty, ktoré si ctia ľudské práva. „V momente, keď sa voči nim ideme ohradzovať, hovoríme, že my ľudským právam rozumieme lepšie,“ dodal.

Video: Brífing PS/Spolu o aktuálnej politickej situácii.

Poslanec Ondrej Dostál z klubu Sloboda a Solidarita (SaS) povedal, že rozprava o Istanbulskom dohovore často pripomína „strašenie bubákmi“, ktorí však nie sú. „Niektorí politici vedome strašia voličov len preto, aby vytĺkali politické body,“ poznamenal.

Podľa poslanca sa straší rodovou ideológiou, že na základe Istanbulského dohovoru sa zavedú partnerstvá osôb rovnakého pohlavia, adopcie detí pármi rovnakého pohlavia a že ľudia si sami budú vyberať rod, dokonca aj deti. „Nič z toho nie je obsiahnuté v Istanbulskom dohovore. Je to tak ako celá táto schôdza. Je to čistá predvolebná kampaň Slovenskej národnej strany a Smeru, ku ktorej sa radi pridajú aj fašisti,“ doplnil Dostál.

Video: Hlasovanie v parlamente svedčí o dvojakom metre pre dodržiavanie zákonov, tvrdí Remišová (Za ľudí).

Danko: Nebude sa rokovať počas moratória

Mimoriadna schôdza parlamentu sa skončí v utorok, najneskôr v stredu (26. 2.). Vyhlásil to Andrej Danko. Odôvodnil to tým, že nechce, aby sa počas volebného moratória rokovalo.

„Nechcem, aby sa rokovalo počas moratória, to nedovolím, pretože NR SR nesmie ovplyvňovať parlamentné voľby, to som jasne povedal aj Robertovi Ficovi,“ povedal Danko v utorok novinárom s tým, že nechce narúšať priebeh moratória. „Urobím všetko preto, aby dnes, najneskôr zajtra doobeda bola národná rada dôstojne uzavretá, aby sa občania mohli sústrediť na sobotné voľby, kde rozhodnú, kto ich bude ďalej zastupovať,“ doplnil v tejto súvislosti. Dodal, že schôdzu nechce „ťahať“ do nočných hodín.

Video: Vyjadrenie Andreja Danka (SNS) k aktuálnej situácii.

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #Istanbulský dohovor #NRSR #mimoriadna schôdza NR SR #trináste dôchodky