SR je súčasťou EÚ, ale má vlastný pohľad na vzťahy s Ruskom, vyhlásil Pellegrini

Slovensko je súčasťou Európskej únie a vníma komplikácie vývoja vzťahov medzi samotnou EÚ a Ruskou federáciou, avšak Slovensko má aj svoj vlastný pohľad, ako majú vyzerať vzťahy s Ruskom vrátane sankcií, a tento pohľad jasne prezentuje. Uviedol to slovenský premiér Peter Pellegrini (Smer) na úvod stredajšieho rokovania so svojím ruským partnerom Michailom Mišustinom v Moskve.

26.02.2020 08:14 , aktualizované: 12:02
Rusko SR Mišustin Pellegrini stretnutie Foto:
Na snímke vpravo predseda vlády Ruskej federácie Michail Mišustin a vľavo predseda vlády SR Peter Pellegrini počas privítania pred spoločným rokovaním na Úrade vlády Ruska v Moskve 26. februára 2020.
debata (496)

VIDEO: Minister Peter Žiga: Požiadali sme Rusko, aby využívali naše plynovody pre transfer do Rakúska a Česka.

Video

Dialóg a spolupráca sú podľa Pellegriniho jedinou cestou, ako pokračovať vo vzájomných vzťahoch. Ako zdôraznil, Slovensko patrí medzi krajiny, ktoré sa vyslovujú proti budovaniu bariér a „neustálemu narábaniu so sankciami“.

„Dialógom dosiahneme určite viac ako nejakými tvrdými postojmi jednej alebo druhej strany,“ povedal Pellegrini. Na rokovaní tiež ocenil hospodársku spoluprácu oboch krajín, ktorá naberá „stále lepší a pozitívnejší trend“.

Slovenského premiéra sprevádza v Rusku aj minister hospodárstva Peter Žiga (Smer).

Pellegrini navštívil Rusko aj vlani v júni, prijal ho ruský prezident Vladimir Putin a tiež vtedajší premiér Dmitrij Medvedev. S ruskými predstaviteľmi vtedy Pellegrini rokoval o dodávkach energetických surovín – predovšetkým zemného plynu a jadrového paliva -, o priemyselnej spolupráci či projekte vybudovania širokorozchodnej železnice z východu Slovenska do Viedne.

496 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #Rusko #Peter Pellegrini #Michail Mišustin