V kauze Dankovej rigoróznej práce vyšetrovateľ zastavil trestné stíhanie

Vyšetrovateľ zastavil trestné stíhanie v kauze rigoróznej práce predsedu NR SR Andreja Danka (SNS) a možného plagiátorstva na Univerzite Mateja Bela (UMB) v Banskej Bystrici. Potvrdila to banskobystrická krajská policajná hovorkyňa Mária Faltániová. Podľa stanoviska polície nebol dôvod na postúpenie veci. Rozhodnutie vyšetrovateľa podľa slov hovorkyne ešte nie je právoplatné.

26.02.2020 13:30 , aktualizované: 15:33
debata (48)

„Vyšetrovateľ odboru kriminálnej polície Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Banskej Bystrici v uvedenej veci zastavil trestné stíhanie uznesením podľa Trestného poriadku, pretože skutok nebol trestným činom a nebol dôvod na postúpenie veci,“ uviedla Faltániová v stanovisku.

Danko: Zastavenie stíhania je dôkaz, že nešlo o trestný čin

Andrej Danko označil rozhodnutie polície zastaviť trestné stíhanie v kauze jeho rigoróznej práce za dôkaz, že nešlo o trestný čin. Povedal to na stredajšom tlačovom brífingu po tom, ako polícia informovala o zastavení stíhania v tejto kauze.

Danko zdôraznil, že v čase, kedy písal svoju prácu, platili iné pravidlá a tých sa držal. Preto podľa jeho slov nemožno jeho prácu posudzovať z hľadiska nových pravidiel. Skonštatoval, že všetko, čo bolo potrebné v práci odcitovať aj citoval a prácu označil za kompilát.

Zároveň vyzval Denník N (ktorý na Dankovu prácu upozornil), aby sa mu ospravedlnil za to, čo písal v súvislosti s jeho rigoróznou prácou. Dodal však, že sa nechce vyhrážať trestnými oznámeniami.

V súvislosti s kauzou bol Andrej Danko ešte minulý rok vypovedať na polícii. Zdôraznil, že nie je obvinený ani obžalovaný a vypovedal ako svedok. Na medializované informácie o vyšetrovaní kauzy reagoval tým, že verí, že polícia preukáže, že svoju prácu písal sám.

Podozreniami z plagiátorstva rigoróznych prác na UMB sa zaoberala v minulosti aj účelová komisia Akademického senátu (AS) UMB. Konštatovala, že medializovaná dvojica rigoróznych prác „obsahuje časti, ktoré sú oproti zdrojovej literatúre mierne upravené, väčšina častí však rovnako vykazuje vysokú mieru zhody so zdrojovou literatúrou, miestami je zachované členenie kapitol a podkapitol pôvodných zdrojov“.

48 debata chyba
Viac na túto tému: #rigorózna práca Andreja Danka