Šuliga vypovedal o tzv. Kiskových videách

O tzv. Kiskových videách, ktoré v ostatných dvoch týždňoch dostali médiá a zverejnené boli aj na sociálnych sieťach, vypovedal v stredu dopoludnia na popradskej polícii Michal Šuliga. Vystupuje v prvom zverejnenom zázname a rozpráva o pozemkovej kauze bývalého prezidenta Andreja Kisku (Za ľudí).

26.02.2020 17:00
debata (256)

V ďalších dvoch videách už vystupuje aj samotný Kiska a rozpráva sa zrejme s mužom, ktorým by mohol byť Šuliga, hlavnou témou debaty je dvetisíc eur. Tie by mal Kiskovi vyplatiť Július Sirocký. Videá vznikli koncom minulého roka.

Hneď po objavení sa prvého videa podal Kiska trestné oznámenie pre krivé obvinenie a ohováranie.

Šuliga vypovedal na polícii približne pol druha hodiny. Keď odchádzal, pred novinármi iba stroho reagoval, že bývalý prezident ho uráža a nadáva mu do podvodníkov. „Ja som k nemu slušný,“ dodal Šuliga.

„V súvislosti s trestným oznámením vyšetrovateľ začal trestné stíhanie vo veci prečinu ohovárania. Zverejnené videá budú predmetom znaleckého skúmania, ktorým sa bude okrem iného zisťovať aj subjekt, ktorý ich zverejnil. Vyšetrovateľ doposiaľ nikoho neobvinil,“ uviedol v stredu hovorca policajného prezídia Michal Slivka.

Zverejnené videá sa týkajú kauzy pozemku vo Veľkom Slavkove. Pred rokmi Kiska kúpil v tejto lokalite viacero pozemkov. Bol medzi nimi aj pozemok, za ktorý v roku 1999 zaplatil v prepočte 1 800 eur sprostredkovateľovi Júliusovi Sirotskému. V roku 2018 ho podľa súdneho rozhodnutia musel vrátiť pôvodnému majiteľovi Jánovi Francovi z Popradu. A peniaze, ktoré zaplatil, si začal pýtať od Sirotského.

V prvom videu sa Šuliga, pre ktorého údajne Sirotský pracoval, sa posťažoval Milanovi Reichelovi, ktorý je spájaný s popradským podsvetím, na Kisku a jeho správanie. V rozhovore povedal, že Kiska vedel, že vo Veľkom Slavkove kupoval „osvedčený“ pozemok, a teda „ukradnutý“. Mal na mysli, že pozemok bol získaný vydržaním. Okrem toho sa Reichelovi priznal, že na súde svedčil v Kiskov prospech, ale keď potreboval peniaze, nepožičal mu.

Autenticitu videa potvrdil aj Šuliga, aj Reichel, pričom obaja vyhlásili, že nevedia, kto ich nakrúcal. Reichel bol v tejto súvislosti na polícii vypovedať v utorok.

V ďalších dvoch videách vystupuje Kiska a rozpráva sa zrejme so samotným Šuligom. Hovoria prevažne o peniazoch, ktoré pýtal pre Jula, čo je zrejme Július Sirotský, ktorý ich mal poslať späť Kiskovi.

Sirotský pre Pravdu 21. februára potvrdil, že od Kisku dostal predžalobnú výzvu, aby mu vrátil peniaze za pozemok. „Nechcem sa zapájať do žiadneho politického boja a neviem, prečo sa tam o mne hovorilo,“ reagoval Sirotský na videá.

Polícia potvrdila, že v súvislosti s pozemkovými podvodmi v okrese Poprad vedie Národná kriminálna agentúra viaceré trestné stíhania.

© Autorské práva vyhradené

256 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Kiska #Kiskove kauzy #michal šuliga