Šéf Markízy: Rozsudok v kauze zmenky je pozitívnym signálom pre investorov

Generálny riaditeľ TV Markíza Matthias Settele považuje rozsudok v kauze falšovania zmeniek za dôkaz o nezávislosti súdu a pozitívny signál pre každého investora na Slovensku. Pripomína, že trestný čin bol preukázaný množstvom dôkazov.

27.02.2020 12:53 , aktualizované: 16:16
debata (158)

„Od začiatku sporu sme trvali na tom, že zmenky nie sú pravé. Nevznikli v roku 2000, ale až oveľa neskôr, keď Pavol R. už nebol konateľom Markízy,“ uviedol Settele. V konaní pred Špecializovaným trestným súdom (ŠTS) bol aj svedkom.

Riaditeľ Markízy pripomína, že trestný čin bol preukázaný množstvom listinných dôkazov, vypočutých svedkov ako aj znaleckými posudkami. „Súd v odôvodnení uviedol, že nemal žiadne pochybnosti o tom, že ide o trestný čin, ktorý spáchali obžalovaní spoločne,“ doplnil Settele.

Šanta: Vyhrali sme nad bohorovnosťou

Podľa prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry Jána Šantu je rozsudok akceptovateľný. Hovorí o víťazstve nad nezákonnosťou a bohorovnosťou. Po verdikte upozornil, že vyhrali bitku, ale je pred nimi ďalšia dôležitá debata, pretože predpokladá odvolania. Šanta navrhoval obžalovaným 20-ročný trest odňatia slobody.

Splnomocnenec poškodenej Markízy Daniel Lipšic je mimoriadne spokojný s rozhodnutím súdu a aj s výškou trestu. Tresty označil za správne a spravodlivé. Prekvapilo ho, že si obžalovaní osobne nevypočuli rozsudok.

VIDEO: Šanta a Lipšic privítali rozsudok

Video

Para: Odvoláme sa

Marian Kočner a Pavol Rusko, neprávoplatne odsúdení v kauze falšovania zmeniek TV Markíza na 19 rokov odňatia slobody, podajú odvolanie voči štvrtkovému rozsudku Špecializovaného trestného súdu. Potvrdil to ich obhajca Marek Para. Výšku trestu vníma Para ako exemplárnu, nie celkom primeranú ani spravodlivú. O rozsudku svojich klientov oboznámi osobne.

VIDEO: Obhajca Para hovorí o odvolaní a ďalšom dôkaze, ktorý chcú predložiť.

Video

Pellegrini: Nikto na Slovensku nie je chránenou zverou

Podľa predsedu vlády SR Petra Pellegriniho dnešné rozhodnutie súdu znamená, že nikto na Slovensku nie je chránenou zverou a platí „padni komu padni“. Uviedol to vo svojom statuse na sociálnej sieti. „Urobil som zmeny v polícii a vytvoril podmienky na zmeny v súdnictve a prokuratúre. Som rád, že tieto moje kroky prinášajú reálne výsledky a tí, čo porušujú zákon, budú potrestaní.“

Senát Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) uznal Mariana Kočnera a Pavla Ruska vinnými za falšovanie zmeniek TV Markíza. Odsúdil ich na 19-ročný trest odňatia slobody. Kočner dostal aj peňažný trest 10 000 eur. Obaja požiadali po záverečnom slove o konanie v neprítomnosti, a tak si rozsudok osobne nevypočuli. Rozsudok nie je právoplatný. Odsúdení avizovali odvolanie, bude tak rozhodovať Najvyšší súd SR.

Pavol Rusko
Marian Kočner
+6Pavol Rusko
158 debata chyba
Viac na túto tému: #Marian Kočner #Pavol Rusko #Kočnerove zmenky #kauza televízne zmenky #zmenky TV Markíza