Kde by mohli Kočner s Ruskom sedieť?

Pavol Rusko a Marian Kočner by si svoje tresty mali odpykať v zariadení s najvyšším stupňom stráženia. Také sú nielen v Leopoldove či Ilave, ale aj v Banskej Bystrici a v Ružomberku.

28.02.2020 00:00
debata (100)

Riaditeľka odboru komunikácie Generálneho riaditeľstva Zboru väzenskej a justičnej stráže Katarína Nováková pre Pravdu vysvetlila, že rozlišujeme tri stupne stráženia – minimálny, stredný a maximálny.

„Základné práva odsúdených ako napríklad ubytovanie, spánok, stravovanie a ostatné práva ako nákupy, vychádzky, návštevy, prijímanie balíkov či telefonovanie, sú rovnaké vo všetkých stupňoch stráženia. Rozdielny je len spôsob zabezpečenia a uplatňovania týchto práv, regulácia a kontrola pohybu a činnosti odsúdených,“ spresnila.

Pre odsúdených platí zásada, že čím je vyšší stupeň stráženia, tým väčší je rozsah obmedzení. Bez ohľadu na stupeň stráženia má odsúdený právo napríklad prijímať návštevu blízkych osôb najmenej raz za kalendárny mesiac v trvaní dvoch hodín, raz za tri mesiace (mladistvý raz za mesiac) prijať balík s vecami osobnej potreby obsahujúci fotografie, vlastné knihy, časopisy, študijné materiály, potreby na korešpondenciu a iné veci osobnej potreby povolené riaditeľom ústavu do hmotnosti dvoch kilogramov, najmenej dvakrát za kalendárny mesiac na vlastné náklady telefonovať v trvaní najmenej 20 minút prostredníctvom telefónneho zariadenia umiestneného v ústave, na bezhotovostný nákup potravín, vecí osobnej potreby a iných v predajni zriadenej v ústave najmenej raz za kalendárny týždeň.

100 debata chyba
Viac na túto tému: #Marian Kočner #Pavol Rusko #zmenky TV Markíza