Cvičný poplach na hranici, hľadali migrantov

Colníci na slovenskej-maďarskej hranici zastavili dodávku so slovenskou poznávacou značkou. V aute s nepriehľadnými sklami pri kontrole našli ďalších ľudí. Pri sebe mali iba falošné doklady. Práve sa začalo slovensko-rakúsko-maďarské cvičenie pri odhaľovaní prevádzačstva nelegálnych migrantov.

28.02.2020 06:50
debata (12)

VIDEO: Cvičenie na hraniciach, zadržanie nelegálnych migrantov. Hranice však môže uzavrieť aj koronavírus.

Video

Hoci je Slovensko tranzitnou krajinou, podľa šéfa hraničnej a cudzineckej polície Ladislava Csémiho v prvých piatich týždňoch tohto roka sa zvýšil počet pokusov o nelegálne prekročenie slovenských hraníc o sto percent.

Na slovensko-maďarskej hranici Čunovo-Rajka si policajti, vojaci, hasiči a zdravotníci vyskúšali spoločné akcie na zadržanie nelegálnych migrantov.

„Chceme znížiť tlak na vonkajšiu a vnútornú hranicu schengenského priestoru a vnútorné hranice krajín. Analýzy ukazujú, že je aktívna albánska a balkánska trasa, po ktorej sa migranti presúvajú ďalej na západ,“ komentoval slovensko-maďarsko-rakúske cvičenie policajný prezident Milan Lučanský.

Csémi hovorí, že vlani riešili celkovo 1 200 osôb, z toho 213 priamo na vonkajšej zelenej hranici.

Tohtoročné počty sú podľa jeho slov rovnako vysoké. „Zaznamenávame 100-percentný nárast nelegálnych prechodov cez slovenskú hranicu, rakúski kolegovia informujú o 500 žiadostiach o azyl a maďarskí kolegovia zaznamenali za posledné dva mesiace šesťtisíc narušení hranice,“ vysvetlil šéf cudzineckej polície.

Vo štvrtok v Čunove-Rajke podľa Csémiho nešlo len o cvičenie. „Je to aj priame bezpečnostné policajné opatrenie. Podstatou je, že nebudeme uzatvárať len hraničné priechody, ale aj priľahlú zelenú hranicu,“ podčiarkol Csémi.

Akcie namierené voči odhaľovaniu nelegálnej migrácie sa budú uskutočňovať pravidelne. „Aj na našich hraniciach budú v tejto súvislosti vytipované kontrolné body, nepôjde však o pevne body, budú sa meniť od akcie k akcii podľa toho, ako ich spoločne vyhodnotíme,“ dodal Csémi.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #migranti