Prokuratúra stiahla obžalobu na Gábora Grendela

Krajská prokuratúra Bratislava vzala späť obžalobu na poslanca Národnej rady SR Gábora Grendela, ktorý bol stíhaný pre ohrozenie bankového tajomstva Mariana Kočnera. Musia preveriť vierohodnosť svedkov aj v kontexte s listinnými dôkazmi. Informoval o tom prokurátor a hovorca Krajskej prokuratúry Bratislava Matej Izakovič.

28.02.2020 14:00 , aktualizované: 14:37
debata (91)

„Okresný súd Bratislava I teraz vydá v zmysle Trestného poriadku uznesenie, ktorým zoberie na vedomie späťvzatie podanej obžaloby,“ vysvetlil hovorca Krajského súdu (KS) v Bratislave Pavol Adamčiak. Po podaní obžaloby zo strany krajskej prokuratúry bola totižto vec už 13. februára náhodným výberom pridelená zákonnému sudcovi.

Zo strany vedenia Krajskej prokuratúry Bratislava došlo ku späťvzatiu obžaloby podľa Izakoviča po tom, ako si preštudovali spisový materiál. Z neho vyplynulo, že bude potrebné „opätovne preskúmať vierohodnosť jednotlivých svedkov, a to aj v kontexte s už zabezpečenými listinnými dôkazmi, prípadne aj s ďalšími, dodatočne zabezpečenými dôkazmi.“

Gábor Grendel v utorok (25.2.2020) na brífingu k obžalobe.

„Napriek tejto skutočnosti nie je možné vylúčiť aj také skutkové a právne zistenia, ktoré budú opätovne viesť k podaniu obžaloby na obvineného Gábora Grendela,“ zhrnula prokuratúra.

V roku 2016 bola na návrh obžalovaného Mariana Kočnera predvolaná na policajný výsluch bývalá novinárka Martina Ruttkayová. Tá podľa Grendela informovala vyšetrovateľa o tom, že jej poslanec dodal policajné dokumenty o bankových prevodoch Mariana Kočnera.

Z komunikácie Mariana Kočnera cez aplikáciu Threema vyplýva, že Ruttkayová mala s Kočnerom komunikovať a zháňať od neho svoju svedeckú výpoveď. Exsiskárovi Petrovi Tóthovi mal Marian Kočner zase napísať o obavách, že Ruttkayová povie polícii, že bola na výpoveď proti Gáborovi Grendelovi nahovorená. Autenticitu komunikácie potvrdil neprávoplatným rozsudkom Špecializovaný trestný súd (ŠTS).

91 debata chyba
Viac na túto tému: #Marian Kočner #Gábor Grendel #bankové tajomstvo