MZ: Doposiaľ 155 testov na koronavírus bolo negatívnych

Na Slovensku ochorenie COVID-19, teda nový koronavírus, nebol doteraz potvrdený. Aktuálne je 155 vzoriek negatívnych. V sobotu o tom informovala hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR Zuzana Eliášová.

29.02.2020 12:57 , aktualizované: 16:40
debata (1)

Vedeckí pracovníci Virologického ústavu Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied (SAV) pre prevenciu odporúčajú pravidelne si umývať ruky mydlom alebo dezinfekčným gélom, nekýchať do dlaní, ale do lakťového ohybu, alebo do papierovej vreckovky, dbať na čistenie dotykových povrchov ako kľučky, mobily, stôl a podobne.

Tiež zbytočne nepodávať ruky a vyhýbať sa blízkemu kontaktu s ľuďmi, ktorí javia príznaky prechladnutia alebo ochorenia dýchacieho traktu. Virológovia odporúčajú vyhýbať sa cestovaniu, ak to nie je nevyhnutné.

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR a Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR naďalej dôsledne monitorujú situáciu týkajúcu sa ochorenia COVID-19, teda koronavírusu. Informovala hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová. „Prosíme preto, aby sa nešírili poplašné správy o pozitívnych vzorkách v súvislosti s koronavírusom. Ubezpečujeme verejnosť, že bezodkladne informujeme o všetkých aktuálnych informáciách prostredníctvom médií, sociálnych sietí a na svojich domovských webových portáloch,“ uviedla Eliášová.

Niekoľko týždňov sú zriadené infolinky a e-mailový kontakt novykoronavirus@uvzsr.sk, kde epidemiológovia nepretržite odpovedajú na otázky verejnosti. Všetky informácie sú k dispozícii na stránke MZ SR.

Na hraničných priechodoch s Rakúskom sa realizujú kontroly a ľudia, ktorí prichádzajú na Slovensko, dostávajú informačné letáky od ÚVZ SR s praktickými informáciami a radami o koronavíruse.

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí rozposiela všetkým ľuďom, ktorí prichádzajú na územie Slovenska, sms správy s praktickou informáciou ohľadom koronavírusu. Ministerstvo dopravy zabezpečilo, že na letiskách v Bratislave, v Poprade a v Košiciach sa realizujú kontroly aj s meraním teploty cestujúcim.

MZ podľa Eliášovej situáciu monitoruje a operatívne reaguje preventívnymi opatreniami.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #MZ SR