Matovič sa stal víťazom volieb, PS/Spolu, KDH, SNS, Most-Híd mimo parlamentu

Víťazom volieb do Národnej rady (NR) SR sa stalo hnutie OĽaNO, ktoré v sobotnom celonárodnom hlasovaní získalo 25,02 percenta hlasov. Do parlamentu sa dostali tiež strany Smer, Sme rodina, ĽSNS, SaS a Za ľudí. Koaličné vládne strany SNS a Most-Híd utrpeli vo voľbách drvivú porážku. Koalícia Progresívne Slovensko (PS) Spolu a KDH boli mimo parlamentu a mimo neho aj naďalej zostanú. Výsledky už oficiálne potvrdila Štátna volebná komisia. Volebná účasť dosiahla 65,80 percenta, čo predstavuje viac ako 2,9 milióna voličov.

01.03.2020 05:00 , aktualizované: 19:48
debata (1374)

Sumár parlamentných volieb 2020

  • Premiérom bude Igor Matovič, jeho OĽaNO získalo nečakaných 25,02 percenta hla­sov
  • Smer ide do opozície, SNS a Most-Híd sa ani nedostali do parlamentu
  • Dráma až do konca – koalícii PS/Spolu chýbali štyri stotiny percenta
  • V parlamente bude 6 politických subjektov
  • Do parlamentu tesne neprešlo ani KDH, Hlina ako predseda skončí
  • Andrej Danko ako i celé vedenie SNS ponúknu na najbližšom sneme strany svoje funkcie
  • Kotlebova ĽSNS dosiahla slabší výsledok ako pred štyrmi rokmi
  • Rozdelenie mandátov: OĽaNO 53, Smer 38, Sme rodina 17, ĽSNS 17, SaS 13, Za ľudí 12
  • Zoznam 150 poslancov Národnej rady
  • Pozrite si kompletné výsledky volieb

Výsledky parlamentných volieb 2020 na Slovensku (+ počet kresiel jednotlivých strán v NR SR)

18:31 Vekový priemer zvolených poslancov je niečo vyše 47 rokov. Najmladší a najstarší sú z hnutia OĽaNO. Sú nimi Dominik Drdul (22 rokov) a Ján Kerekréti (76 rokov). Vyplýva to zo zoznamu zvolených poslancov, ktorý po vyhlásení oficiálnych výsledkov sobotňajších volieb zverejnil Štatistický úrad SR.

Z výsledkov vyplýva, že až 56 budúcich poslancov je vo veku od 41 do 50 rokov. Do vekovej kategórie od 51 do 60 rokov ako aj do kategórie od 31 do 40 rokov spadá zhodne po 32 zvolených poslancov. Pod 30 rokov má len deväť zo zvolených zákonodarcov a nad 61 rokov celkovo 21 poslancov.

17:32 Polícia SR zaznamenala počas volieb do NR SR 53 podnetov, z toho sedem trestných oznámení. Na tlačovej konferencii v súvislosti s oficiálnym vyhodnotením parlamentných volieb to uviedol viceprezident Policajného zboru Róbert Bozalka.

17:28 Pravda ponúka kompletné dáta o výsledkoch volieb. Pozrite si, ako ste volili vo vašom meste či dedine. Kliknite na lupu a hľadajte. (zdroj).

17:18 Oficiálne výsledky volieb potvrdila na nedeľnej tlačovej konferencii Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán.

Tempo sumarizácie volebných výsledkov bolo o hodinu rýchlejšie, ako pri parlamentných voľbách z roku 2016 a to i napriek dlhšiemu moratóriu, ako i počtu voličov, ktorí sa týchto volieb v porovnaní s tými predchádzajúcimi zúčastnili, uviedol predseda Štatistického úradu Slovenskej republiky Alexander Ballek.

Ballek ďalej priblížil, že najvyššiu účasť voličov v sobotných voľbách do NR SR zaznamenali v okrese Bratislava I (78,75 percenta), najnižšiu v okrese Revúca (51,34 percenta).

17:00 Video: Ohlásenie oficiálnych výsledkov volieb 2020 do NR SR.

16:53 Mimoparlamentné Kresťanskodemo­kratické hnutie (KDH) povedie Pavol Zajac. Dočasným vedením ho poveril doterajší predseda Alojz Hlina. Informoval o tom Stano Župa z komunikačného oddelenia hnutia.

16:43 Bývalým vrcholovým športovcom, ktorý ako kandidát na poslanca NR SR získal vo voľbách najviac preferenčných hlasov, je tenista Karol Kučera. Ako kandidát číslo 6 víťazného hnutia OĽaN0 získal 14 916 hlasov. Vyplýva to z neoficiálnych výsledkov parlamentných volieb, zverejnených na webe Štatistického úradu SR.

V celkovom poradí najpreferovanejších kandidátov obsadil Kučera 77. miesto, zároveň je bývalý šiesty hráč sveta jediným kandidátom z radov bývalých športovcov v prvej 150-tke kandidátov s preferenčnými hlasmi.

16:40 Igor Matovič má podľa bývalého slovenského premiéra Mikuláša Dzurindu príležitosť ukázať, aký je líder. Na otázku, či sa obáva predčasných volieb, Dzurinda v nedeľnej diskusnej relácii Na telo odpovedal: „Nepovedal by som, že áno."

Dôležité podľa Dzurindu je to, čo chce po sebe Matovič zanechať. „Či chce sedieť na stoličke alebo chce krajinu zmeniť," skonštatoval.

Zľava: Podpredseda Slovenskej národnej strany... Foto: SITA (Martin Medňanský)
Danko / SNS / voľby 2020 / Zľava: Podpredseda Slovenskej národnej strany (SNS) Anton Hrnko, podpredsedníčka SNS Gabriela Matečná, podpredseda SNS Jaroslav Paška, predseda SNS Andrej Danko a podpredsedníčka SNS Eva Smolíková počas tlačovej konferencie k výsledkom volieb do Národnej rady SR 2020. Bratislava, 1. marec 2020.

16:07 Andrej Danko ako i celé vedenie SNS ponúknu na najbližšom sneme strany svoje funkcie. Danko takto reagoval na výsledky parlamentných volieb, v ktorých sa jeho strana nedostala do parlamentu.

"Emócia spoločnosti bola silná, SNS to musí rešpektovať, povedal Danko k výsledkom volieb. Dodal však, že značka SNS i napriek porážke strany vo voľbách ostane zachovaná. Danko na tlačovke znovu zaútočil na novinárov, ktorých obvinil z neustálych tlakov na jeho osobu a stranu.

16:00 Video: Tlačová konferencia predsedu SNS Andreja Danka k oficiálnym výsledkom volieb.

15:44 Policajti z obvodného oddelenia Policajného zboru Žilina-západ obvinili 48-ročného muža zo Žiliny z prečinu výtržníctva. Informoval o tom hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Žiline Radko Moravčík.

„Obvinený muž mal v sobotu 29. februára okolo 10. hodiny v Žiline vo volebnej miestnosti fyzicky napadnúť 75-ročného predsedu volebnej komisie. Napadnutiu mala predchádzať výzva predsedu volebnej komisie k obvinenému mužovi, aby pri odchode z volebnej miestnosti odovzdal nepoužité volebné lístky do určenej urny. Pri udalosti utrpel 75-ročný muž zranenia s dobou liečenia do sedem dní,“ povedal Moravčík.

15:15 Predseda strany Smer Robert Fico nevníma výsledky volieb ako nejakú obrovskú porážku strany vo voľbách, hoci uznal prehru. „Traja sme prehrali, jeden vyhral. Prehrali ste vy (médiá), tretí sektor a Smer.“ Fico chce, aby bol Smer do budúcna silnou a čisto ľavicovou stranou v parlamente.

„Kto by čo dal za zisk 18 percent vo voľbách“, dodal Fico na tlačovej konferencii. Fico neuvažuje zatiaľ o tom, že by prenechal svoj post predsedu strany Petrovi Pellegrinimu.

Predseda strany Smer Robert Fico počas tlačovej... Foto: TASR (Martin Baumann)
Robert Fico Predseda strany Smer Robert Fico počas tlačovej konferencie po voľbách do NR SR v Bratislave 1. marca 2020.

15:06 Najviac preferenčných hlasov v sobotňajších voľbách získal líder OĽaNO Igor Matovič, ktorý kandidoval zo 150. miesta na kandidátke hnutia. Získal 498 740 prefe­renčných krúžkov. Po ňom nasleduje premiér, volebný líder a podpredseda Smeru Peter Pellegrini so 413 555 prefe­renčnými hlasmi.

Tretím z hľadiska preferenčných krúžkov je predseda Smeru Robert Fico s 243 463 hlasmi. Z neoficiálnych výsledkov tak vyplýva, že Pellegrini prekrúžkoval svojho predsedu o zhruba 170 000 prefe­renčných hlasov.

Nasledujú predseda hnutia Sme rodina Boris Kollár (171 377) a líder ĽSNS Marian Kotleba (170 006).

15:00 Video: Tlačová konferencia strany Smer k výsledkom parlamentných volieb.

14:55 Igor Matovič má v nedeľu začať stretnutia s nádejnými koaličnými partnermi, s ktorými by mohol vytvoriť vládu. Rokovania by sa mali podľa Eduarda Hegera z OĽaNO konať jednotlivo.

V nedeľu má Matovič absolvovať dve stretnutia a v pondelok jedno. Predseda SaS Richard Sulík povedal, že Matovič ho pozval na stretnutie v nedeľu. Podľa Sulíka „toto musí ísť rýchlo, nemáme na čo čakať,“ uviedol.

V pondelok ráno by sa mal Matovič stretnúť s predsedom hnutia Sme rodina Borisom Kollárom, ktorý to potvrdil. Najlepšia vláda bude podľa Kollára taká, ktorá bude myslieť na ľudí. Hnutie nemá problém ani so stranou Za ľudí a SaS ako potenciálnymi koaličnými partnermi.

Matovič poznamenáva, že teraz by sa mali pokúsiť o vytvorenie vlády, ktorá bude mať ústavnú väčšinu v parlamente. „Bolo by to určite lepšie, aj keď komplikovanejšie,“ hovorí Matovič. Dodáva, že by uprednostnil štvorkoalíciu pred trojkoalíciou.

14:43 Predseda SNS Andrej Danko bude mať dnes o 16:00 tlačovú konferenciu na ktorej sa vyjadrí k oficiálnym výsledkom volieb.

14:13 Voliči najviac krúžkovali mužských kandidátov. V prvej dvadsiatke najúspešnejších politikov sú len štyri ženy. Najvyššie z nich je Denisa Saková (Smer), ktorú krúžkovalo viac ako 144-tisíc ľudí. Na druhom mieste je líderka volebnej kandidátky víťazného OĽaNO Mária Šofranko (95 683).

Hneď za ňou je Veronika Remišová (Za ľudí), ktorá získala viac ako 81-tisíc preferenčných hlasov. Poslednou ženou v prvej dvadsiatke je súčasná europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová zo strany SaS, ktorá dostala takmer 65-tisíc hlasov.

14:08 Igor Matovič nepredpokladá, že by v budúcej vláde mali vzniknúť konflikty pre kultúrno-etické témy. Zamerať sa chce skôr na „opravu základov krajiny“. „Máme jediný pokus,“ zdôraznil. Prejavenú voličskú dôveru prirovnal k Novembru '89 či k pádu mečiarizmu.

13:40 Umiestenie Mostu-Híd v parlamentných voľbách je veľkým sklamaním a zároveň rizikom pre národnostné menšiny, uviedol v diskusnej relácii Na Telo podpredseda strany Most-Híd Ábel Ravazs. Most-Híd získal vo voľbách do NR SR 2,05 % hlasov.

Predseda strany Most-Híd Béla Bugár počas... Foto: SITA (Martin Medňanský)
Most-Híd / Béla Bugár / Predseda strany Most-Híd Béla Bugár počas volebnej noci v centrále strany Most-Híd po ukončení volieb do Národnej rady SR 2020. Bratislava, 29. február 2020.

Predseda Maďarského fóra, ktoré je súčasťou Maďarskej komunitnej spolupatričnosti, Zsolt Simon uviedol, že je potrebné vyhodnotiť situáciu a do budúcna vytvoriť jednotnú platformu, ktorá bude reprezentovať Maďarov. Je však podľa neho potrebné pomenovať veci, s Mostom-Híd ich rozdeľujú podľa Simona hodnotové otázky.

13:32 Podľa Štefana Harabina jeho strana Vlasť vo voľbách uspela. Dodal, že Vlasť je najmladšou a jedinou stranou na Slovensku, ktorá háji záujmy tradičnej rodiny.

SNS a Smer podľa neho zradili štát. Podľa Harabina sa na Slovensku rozpútala masívna mediálna, prieskumová a politická hra, aby sa strana Vlasť nedostala do parlamentu.

13:25 Alojz Hlina v reakcii na výsledky volieb povedal, že zatiaľ zostáva v KDH, funkcie predsedu sa vzdá. Jednotka Dobrej voľby Tomáš Drucker potvrdil, že strana i napriek neúspechu vo voľbách (3,06 %) pokračuje a v politike nekončí.

13:20 Eduard Chmelár odstúpi z pozície predsedu hnutia Socialisti.sk. V reakcii na výsledky sobotňajších volieb do NR SR, kde hnutie získalo 0,55 percenta hlasov voličov to uviedol na sociálnej sieti.

13:14 Občania svojimi hlasmi potvrdili túžbu po zmene. Uviedla to prezidentka SR Zuzana Čaputová na sociálnej sieti a zároveň sa poďakovala občanom, ktorí sa zúčastnili na voľbách.

„Gratulujem víťazovi volieb aj stranám a poslancom, ktorým voliči svojimi hlasmi vyjadrili dôveru. Som pripravená na začiatok politických rokovaní o zostavení novej vlády,“ napísala v statuse.

Na snímke zľava Veronika Remišová (Za ľudí),... Foto: TASR (Pavel Neubauer)
SR Bratislava voľby 2020 parlament OĽaNO Matovič RTVS BAX Na snímke zľava Veronika Remišová (Za ľudí), Richard Sulík (SaS), Martin Beluský (ĽSNS), Boris Kollár (Sme rodina), Juraj Blanár (Smer) a Igor Matovič (OĽaNO) v televíznej diskusnej relácii O 5 minút 12 v štúdiu RTVS v Bratislave 1. marca 2020.

12:54 Podľa Juraja Blanára (Smer) je pozitívnou správou, že ultraliberalizmus dostal výsledkom volieb na Slovensku stopku. Smer bol vždy proti narušovaniu tradičných hodnôt, ktoré podľa Blanára ultraliberáli predstavovali. Dodal, že Smer bude vo vláde dôstojnou opozičnou stranou.

12:45 Igor Matovič v diskusnej relácii RTVS uviedol, že strana Smer bola len atrapou sociálnej demokracie. Veronika Remišová (Za ľudí) v tejto súvislosti dodala, že po 12 ročnej vláde Smeru, ktorý devastoval túto krajinu, je potrebná oprava Slovenska vo všetkých oblastiach.

Podľa Remišovej by sa mala na Slovensku napraviť politická kultúra a vôbec prístup k štátu, inšpiráciu by malo Slovensko podľa nej hľadať v škandinávskych krajinách.

12:39 Martin Beluský z ĽSNS uviedol, že v strane budú podporovať zákony, ktoré vyhodnotia ako dobré pre Slovensko. Zdôraznil, že nemajú dôvod politikárčiť. Nemyslí si, že opozičné poslanecké kluby musia spolupracovať. Ak budú mať spoločné témy, nebudú mať problém sadnúť si ako s koalíciou, tak s opozíciou.

12:24 Víťaz volieb Igor Matovič chce, aby sa na novú vládu spomínalo ako na to najlepšie, čo kedy Slovensko malo. Opakovane odmietol spoluprácu so Smerom a kotlebovcami.

12:21 Líder hnutia Sme rodina Boris Kollár nechce byť v novej vláde ministrom, podľa svojich slov chce byť v parlamente, aby mohol presadzovať záujmy a požiadavky bežných občanov. Dodal však, že Sme rodina ako druhá najsilnejšia opozičná strana má záujem minimálne o jeden silový rezort.

12:14 Ak bude SaS súčasťou novej vládnej koalície, chce byť jej stmeľujúcim prvkom, vyhlásil líder strany SaS Richard Sulík. Na otázku, aký rezort by chcela strana získať v novej vláde Sulík nechcel byť konkrétny, podľa neho ide o predčasnú otázku.

12:11 Čelili sme obrovskej diskreditačnej kampani vo voľbách, to sa odrazilo aj na celkovom volebnom výsledku, uviedla v odpovedi na otázku podpredsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová, ako vníma zverejnenie videí s Kiskom. Dodala, že o tejto téme budú v strane diskutovať.

12:07 Richard Sulík nie je spokojný s volebným výsledkom pre stranu SaS. Dodal však, že SaS je stabilnou politickou stranou, ktorej nehrozí štiepenie a ktorá má dlhú tradíciu existencie v parlamente.

12:03 Voliči asi najviac vyhodnotili, čo je pre Slovensko najlepšie. Máme skutky, nie len slová, podotkol Igor Matovič v diskusnej relácii RTVS k volebnému zisku hnutia OĽaNO. Bol to sviatok demokracie, uzavrel.

Predseda OĽaNO Igor Matovič prichádza na... Foto: SITA (Martin Medňanský)
Igor Matovič Predseda OĽaNO Igor Matovič prichádza na povolebnú diskusiu víťazov volieb do NR SR v rámci relácie televízie RTVS s názvom O 5 minút 12 v Mlynskej doline. Bratislava, 1. marec 2020

11:46 Parlament sa v novom zložení zíde podľa Ústavy najneskôr do 30 dní. Ustanovujúcu schôdzu novej Národnej rady SR zvolá prezidentka Čaputová. Ak by tak neurobila, noví poslanci sa zídu automaticky na 30. deň po vyhlásení výsledkov volieb.

11:22 Prezidentka SR Zuzana Čaputová je pripravená na začiatok politických rokovaní o zostavení novej vlády. Aký bude jej ďalší postup, oznámi v pondelok (2. 3.). Uviedol to hovorca hlavy štátu Martin Strižinec.

11:09 Voliči z cudziny odovzdali najviac hlasov koalícii PS/Spolu. Išlo o 33,3 percenta, druhou najpopulárnejšou stranou sa u Slovákov žijúcich v zahraničí stala Za ľudí, ktorej odovzdalo svoj hlas 27,11 percenta voličov, nasledujú OĽaNO so ziskom 14,11 percenta a SaS so 8,75 percenta hlasov.

Tesne pod hranicou zvoliteľnosti by podľa výsledkov od voličov zo zahraničia skončila strana ĽSNS, ktorej dalo hlas 4,52 percenta ľudí.

Voliči z cudziny odovzdali strane Smer, ktorý skončil vo voľbách na druhom mieste, 91 hlasov. Hnutiu Sme rodina odovzdali 1,46 percenta hlasov. Zo zahraničia volilo dovedna 48 925 ľudí.

11:01 Koalícia PS/Spolu bude v najbližších dňoch rozmýšľať, čo ďalej, po tom, ako sa nedostala do parlamentu. Líder koalície Michal Truban o tom informoval na sociálnej sieti. Predsedníctva oboch strán zasadnú dnes, no o ďalších krokoch budú informovať v pondelok.

Zľava uprostred: Predseda Spolu Miroslav... Foto: SITA (Brano Bibel)
PS/Spolu / Miroslav Beblavý / Michal Truban / Zľava uprostred: Predseda Spolu Miroslav Beblavý a volebný líder koalície strán PS/Spolu Michal Truban počas volebnej noci v centrále koalície PS/Spolu po ukončení volieb do Národnej rady SR 2020. Bratislava, 29. február 2020.

Trubana veľmi mrzí, že koalícia nebude môcť reprezentovať ľudí v parlamente. „Zamyslíme sa, opravíme veci a budeme aj naďalej bojovať za také Slovensko, aké si predstavujeme,“ uviedol.

10:57 Igor Matovič má pre hnutie OĽaNO záujem o ministerstvo vnútra. Má predstavu o konkrétnom ministrovi, avšak povie ju až pri rokovaniach s potenciálnymi partnermi. Uviedol to novinárom po nedeľnej televíznej diskusii.

10:50 Robert Fico by sa mal na základe získaných preferenčných hlasov porúčať z politiky, povedal v diskusnej relácii TV Markíza Igor Matovič. Fico by tým podľa Sulíka urobil všetkým láskavosť. Politika by sa potom podľa nich mohla stať kultivovanejšou.

10:41 Peter Pellegrini si myslí, že na najbližšom sneme by malo celé vedenie ponúknuť svoje funkcie. Smer má podľa neho na viac ako 18 percent. Ak príde k diskusii o kandidatúre za predsedu strany, nepovie nie. Aj vo vnútri Smeru by sa podľa neho mala uskutočniť zodpovedná zmena.

10:35 Nulová tolerancia korupcie, otvorená vláda a boj o dušu voliča Smeru, kotlebovcov a Harabina. Takto opísal tri hlavné priority novej vlády víťaz volieb Igor Matovič.

Líder OĽaNO by sa chcel v niektorých prípadoch vládnutia inšpirovať maďarským premiérom Viktorom Orbánom. Líder Za ľudí Andrej Kiska a možný koaličný partner Igora Matoviča na to reagoval zdržanlivo.

10:20 Naše hnutie bude garanciou tých orieškov, „peanuts“, čiže sociálnych opatrení, ktoré boli doposiaľ prijaté, povedal v povolebnej diskusnej relácii líder hnutia Sme rodina Boris Kollár.

Kollár zároveň vyzval lídrov víťazných strán k zdržanlivosti, „aby sa nenaparovali“, a ironicky dodal, že víťazom volieb sa aj tak stal Ha-ra-bin.

Zľava: Líder Za ľudí Andrej Kiska, líder SaS... Foto: SITA - TASR - SITA/AP
Kiska Sulik Matovic Kollar Zľava: Líder Za ľudí Andrej Kiska, líder SaS Richard Sulík, líder OĽaNO Igro Matovič a líder hnutia Sme rodina Boris Kollár

10:10 Mohli sme dopadnúť aj horšie, ale aj lepšie, sme niekde na pomedzí, reagoval na výsledky volieb pre stranu SaS jej líder Richard Sulík. V PS/Spolu i v KDH sa podľa Sulíka stratilo mnoho pravicových hlasov.

10:08 Výsledky volieb sú jasným odmietnutím novotvarov, voliči siahli viac po osvedčených politikoch, povedal Peter Pellegrini v prvej povolebnej diskusnej relácii.

10:05 Bojujeme 10 rokov proti Smeru a 10 rokov hovorím o tom, že chceme nahradiť Smer, nebudeme s nimi vyjednávať, vyhlásil víťaz volieb Igor Matovič v prvej povolebnej diskusnej relácii na TV Markíza. Peter Pellegrini (Smer) možnosť spolupráce s OľaNO nevylúčil, dodal však, že to patrí skôr do sféry humornejších otázok.

09:29 Chceme priniesť politiku bližšie k ľuďom, chceme, aby ľudia cítili záujem politikov celé štyri roky, nie len pár dní pred voľbami, povedal v relácii Povolebné Ide o Pravdu predstaviteľ OĽaNO Eduard Heger. Možnosť povolebnej spolupráce so Smerom, podobne ako Igor Matovič, odmietol.

09:12 Český premiér Andrej Babiš i prezident Miloš Zeman gratulovali v nedeľu ráno Igorovi Matovičovi a jeho hnutiu OĽaNO k víťazstvu v sobotňajších parlamentných voľbách.

08:59 Slovensko v parlamentných voľbách ovládlo hnutie OĽaNO. Podľa neoficiálnych výsledkov totiž zvíťazilo v 50 z celkového počtu 79 okresov. Druhá najsilnejšia strana vo voľbách Smer dominovala v 25 okresoch.

Víťazstvo v niektorom z okresov potom už zaknihovali iba dve strany, avšak ani jedna z nich sa do parlamentu napokon neprebojovala. Maďarská komunitná spolupatričnosť zvíťazila v troch okresoch a koalícia PS/Spolu dominovala v jednom okrese. Okrem toho získala najviac hlasov aj medzi Slovákmi v zahraničí, ktorí nemajú trvalý pobyt na Slovensku.

08:51 Reakcie zahraničných médií k voľbám na Slovensku: Podľa českého portálu IDNES smeruje Slovensko po sobotňajších parlamentných voľbách k výraznej politickej zmene. Cituje pritom predsedu strany Za ľudí Andreja Kisku s tým, že na Slovensku sa skončila vláda zla.

Český portál Novinky.cz dodáva, že na plnej čiare vyhralo protikorupčné hnutie OĽaNO Igora Matoviča a dosiaľ najsilnejšia vládna strana Smer utrpela porážku a odchádza do opozície. Britská BBC konštatuje, že vedenia na Slovensku sa ujalo protikorupčné hnutie.

07:30 Po sčítaní všetkých okrskov na Slovensku by malo byť víťazom parlamentných volieb hnutie OĽaNO, ktorému sa podarilo získať 25,02 percenta hlasov. Za ním skončila strana Smer s 18,30 percenta hlasov a hnutie Sme rodina s 8,24 percenta hlasov.

Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom (ŠÚ) SR. Volebná účasť dosiahla 65,83 percenta.

Do parlamentu sa dostane ĽSNS so 7,97 percenta hlasov, strana SaS so 6,21 percenta hlasov a strana Za ľudí s 5,77 percenta hlasov.

Tesne pred bránami parlamentu ostala koalícia PS/Spolu, ktorej sa len tesne nepodarilo získať sedem percent hlasov, potrebnej na vstup do NR SR, celkovo dostala 6,96 percenta. Neuspelo ani KDH, ktoré získalo 4,65 percenta hlasov.

Do parlamentu sa nedostane Maďarská komunitná spolupatričnosť so ziskom 3,90 percenta hlasov, SNS so ziskom 3,16 percenta, strana Dobrá voľba, ktorá získala 3,06 percenta ani strana Vlasť so ziskom 2,93 percenta. Neuspela ani strana Most-Híd so ziskom 2,05 percenta hlasov.

Celkovo sa podarilo Matovičovi získať od voličov najviac preferenčných krúžkov, a to 495 126. Za ním najviac hlasov získal Peter Pellegrini (Smer), a to 411 254 a predseda Smeru Robert Fico konkrétne 242 098. Päticu kandidátov, ktorí získali najviac krúžkov, uzatvára predseda ĽSNS Marian Kotleba a líder hnutia Sme rodina Boris Kollár.

Foto: Pravda - SITA - TASR
voľby 2020

05:50 Predsedu strany SaS Richarda Sulíka prekvapili aktuálne neoficiálne volebné výsledky. „Jediné, čo sa potvrdzuje, je veľké víťazstvo Igora Matoviča,“ uviedol pre médiá v Liberálnom dome v nedeľu nadránom. Pripustil, že vo vláde SaS nemusí byť.

„Som veľmi prekvapený, že z exit pollov nesedelo prakticky nič,“ komentoval s dôvetkom, že sa začal tešiť na predbežných osem percent. Zdôraznil však, že volič rozhodol, preto sa musia jeho vôli prispôsobiť. Uviedol tiež, že s lídrom hnutia OĽaNO Igorom Matovičom zatiaľ nehovoril, lebo má pokazený mobil. Rokovania zatiaľ podľa jeho slov „netreba siliť“. Neobáva sa toho, že Matovič bude mať silný mandát. Prízvukoval, že SaS mu bude silnou oporou.

Sulík tiež povedal, že strane pomohol odchod niektorých členov strany. „Konečne sú preč. My sme sa prakticky trištvrte roka nevedeli venovať našej robote,“ doplnil. Za úspech považuje to, že sa SaS štvrtýkrát podarilo vo voľbách uspieť, čo podľa jej šéfa „nie je maličkosť“. „Nájdete málo úspešnejších strán,“ mieni. Chce však počkať na definitívne výsledky parlamentných volieb. „V tomto momente vôbec nevieme, aká vláda bude,“ dodal.

05:20 Líder OĽaNO Igor Matovič v nedeľu nadránom oficiálne oznámil víťazstvo svojho hnutia v parlamentných voľbách. „Po 12 rokoch sme porazili vládu Smeru. Mali sme dva ciele, poraziť mafiu Smeru a vziať voličov Marianovi Kotlebovi. Už je zrejmé, že sa nám to podarilo,“ skonštatoval Matovič. Ako zdôraznil, OĽaNO je schopné zložiť vládu.

„Dokážeme to aj bez Borisa Kollára, ale ja ho chcem vo vláde. Potrebujeme ústavnú väčšinu, je nutná, pretože potrebujeme očistu súdnictva. Ako prvého oslovím práve Borisa Kollára, aby do toho šiel. Je tu objednávka od ľudí, aby sme upratali Slovensko,“ vyhlásil Matovič.

Zároveň odkázal predstaviteľom Smeru, že ich na rokovania o zostavení vlády nepozve. „S mafiou sa nerozpráva,“ povedal líder OĽaNO. Matovič chce rokovať s predstaviteľmi demokratických strán ešte v priebehu nedele.

05.00 Politici strán, ktoré neuspeli, reagovali na výsledky. Béla Bugár odstúpi z postu šéfa strany Most-Híd. To isté plánuje aj Alojz Hlina v prípade KDH. Michal Truban (Progresívne Slovensko) a Miroslav Beblavý (Spolu) budú na výsledky reagovať počas nedele.

Opozícia môže ovládnuť parlament, dokonca s ústavnou väčšinou. Exit pool televízie Markíza (štatistické zisťovanie, ako volili voliči v parlamentných voľbách) jej ale prisudzoval ešte väčšie volebné víťazstvo. Koalícia PS/Spolu sa však zrejme nedostala cez 7 percent potrebných pre dvojčlennú koalíciu a KDH neprekročilo päťpercentnú hranicu, nevyhnutnú pre vstup do parlamentu. Do Národnej rady SR sa nedostanú ani strany vládnej koalície – SNS a Most-Híd.

POROVNANIE EXIT POOLU A VÝSLEDKOV VOLIEB (%)
strana exit pool volebný výsledok
OĽaNO 25,8 25,02
Smer 14,9 18,30
PS/Spolu 9,7 6,96
SaS 8,3 6,21
Za ľudí 7,8 5,76
Sme rodina 7,5 8,24
ĽSNS 6,5 7,97
KDH 5,1 4,65
Zdroj: TV Markíza/Focus a ŠÚ SR  
Po sčítaní 99,88 % hlasov  

© Autorské práva vyhradené

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #parlamentné voľby 2020