Čaputová chce vládu do niekoľkých dní, nie týždňov

Líder OĽaNO musí najprv preukázať dostatočnú podporu od troch až štyroch politických subjektov, potom dostane poverenie, povedala po prvom stretnutí s víťazom parlamentných volieb prezidentka s tým, že o personálnom obsadení rezortov nehovorili.

02.03.2020 12:25 , aktualizované: 18:23
Matovič, poverenie, Prezidentka, čaputová Foto: ,
Prezidentka SR Zuzana Čaputová s lídrom OĽaNO Igorom Matovičom. 2. marec 2020.
debata (868)

VIDEO: Čaputová a Matovič o ceste k budúcej vláde. Tlačová beseda po ich stretnutí.

Video

Prezidentka SR Zuzana Čaputová sa chce stretnúť s lídrami Sme rodina, SaS a Za ľudí. Ak sa potvrdí, že chcú vstúpiť do koalície, poverí zostavením novej vlády lídra OĽaNO Igora Matoviča. Hlava štátu to oznámila na ich spoločnom brífingu po stretnutí v Prezidentskom paláci. „Je to naozaj veľká dôvera, ktorá sa dostala tomuto hnutiu a ďalším stranám a primerane k tomu aj veľká zodpovednosť,“ povedala prezidentka po stretnutí s Matovičom. Dodala, že z ich spoločného rozhovoru vyplýva, že si túto zodpovednosť Matovič uvedomuje.

Hlava štátu plánuje podľa vlastných slov v utorok pozvať na stretnutie ďalších lídrov, ktorí by sa mohli podieľať na prípadnej budúcej vláde s OĽaNO. „Chcem rešpektovať a musím rešpektovať tempo a možnosti príslušníkov potenciálnych koaličných strán,“ podotkla. Doplnila, že verí, že sa časovo rozprávajú o dňoch a nie týždňoch.

VIDEO: Akú vládu chce zostaviť Igor Matovič (OĽaNO)? Chce sa stretnúť aj s Andrejom Kiskom (Za ľudí)? Kto sa do novej vlády nehrnie a kto už povedal áno? Pozve Matovič ako premiér na obed aj Roberta Fica a Mariana Kotlebu?

Video

Matovič nechce nič urýchľovať

„Prezidentka ma informovala o tom, aký je postup. Absolvoval som stretnutie s Richardom Sulíkom (SaS) a Borisom Kollárom (Sme rodina), zajtra ma čaká stretnutie s Andrejom Kiskom (Za ľudí). Myslím si, že postup, ktorý zvolila prezidentka, je správny,“ skonštatoval Matovič. To, že sa ešte pred rozhodnutím poveriť niekoho zostavením vlády stretne aj s ostatnými lídrami, ocenil.

Líder OĽaNO v súvislosti so zostavovaním vlády zdôraznil, že nechce nič urýchľovať. Zároveň však dodal, že chce, aby to bolo čím skôr. Konkrétny termín zatiaľ podľa vlastných slov nemá.

Prezidentka reagovala aj na snahu Matoviča získať ústavnú väčšinu pre prípadnú koalíciu v pléne parlamentu. „Pokiaľ táto vláda má ambíciu robiť ústavné zmeny, tak čím širšia legitimita v parlamente, tým lepšie, lebo iba vtedy dokáže tie ústavné zmeny vykonať,“ povedala.

Matovič: Je v hre, že by Lipšic mohol byť v exekutíve

Advokáta Daniela Lipšica považuje líder OĽaNO Igor Matovič za kvalitného človeka, je preto v hre, že by obsadil exekutívnu funkciu v prípadnej vláde. Potvrdil to Matovič na brífingu po stretnutí s prezidentkou SR Zuzanou Čaputovou.

„Dnes je v hre úplne všetko,“ reagoval Matovič na otázku novinárov, či by mohol byť Lipšic vo vláde, líder OĽaNO sa však s ním o tom ešte nerozprával. „Bol veľkou posilou v čase Radičovej vlády, takže teoreticky áno,“ odpovedal.

Lipšic: Ministrom vnútra nebudem

Niekdajší šéf rezortu spravodlivosti či vnútra Daniel Lipšic nebude súčasťou novej vlády. Advokát túto informáciu potvrdil na svojom účte na sociálnej sieti. Lipšic o svojom rozhodnutí informoval predsedu hnutia OĽaNO Igora Matoviča.

„Nebudem ministrom vnútra. Od nedele sa v médiách skloňuje moje meno v súvislosti s návratom na post ministra vnútra, ktorý som zastával vo vláde Ivety Radičovej. Cením si záujem verejnosti, aj slová Igora Matoviča na dnešnom brífingu po stretnutí s prezidentkou republiky. Rozhodol som sa však, že v súčasnosti nebudem reflektovať na žiadnu ponuku stať sa členom nastupujúcej vlády. Svoje rozhodnutie som oznámil aj budúcemu premiérovi,“ napísal Lipšic, súčasný právny zástupca rodičov Jána Kuciaka na sociálnej sieti, kde uviedol aj dôvody.

Ako Alenka v ríši zázrakov

Líder OĽaNO opätovne potvrdil, že chce vo vláde štyri strany a dosiahnuť tak ústavnú väčšinu. „Keď to nevyjde, sú potom rozličné kombinácie, môžu byť teda vlády s tromi subjektmi v rôznych kombináciách,“ poznamenal.

Matovič nepotvrdil, či by si OĽaNO vzalo ministerstvo zdravotníctva, poslanec Marek Krajčí je však podľa neho v tejto oblasti fundovaný odborník. „Všetko je možné,“ odpovedal na otázku, či by ministerské posty obsadili aj ľudia, ktorí neboli zvolení do parlamentu. Matovič sa chce riadiť zvyklosťou, že sa jednotlivé mandáty vo vláde rozdelia medzi strany percentuálne podľa výsledku vo voľbách.

Matovič nevie, či by mohol predseda SaS Richard Sulík získať post ministra financií. Ten deklaroval o tento post záujem, ak by bola SaS druhou najsilnejšou stranou koalície. „Ak by sa podarila štvorkoalícia, zrejme táto matematika nevychádza,“ doplnil k Sulíkovi.

Predseda víťaznej strany v sobotných (29. 2.) parlamentných voľbách sa podľa svojich slov vyrovnáva so zodpovednosťou, snaží sa ju uchopiť a „niečo nepokaziť“. „Ako Alenka v ríši zázrakov, ktorá zrazu dostane hlavný kľúč od krajiny a má obrovskú zodpovednosť,“ odpovedal na otázku, ako sa cíti vo svojej pozícii. Ak sa stane premiérom, bude podľa svojich slov na úrad vlády pozývať predsedov opozičných strán na spoločný obed, a to z úcty k voličom, ktorí ich volili. „Mojím cieľom počas budúcej vlády je čo najviac sa prihovoriť duši voliča Smeru-SD a ĽSNS,“ skonštatoval.

Líder OĽaNO tiež uistil, že v Národnej rade SR bude zastúpený hlas Maďarov žijúcich na Slovensku, ako aj liberálov. Deklaroval, že v poslaneckom klube OĽaNO je približne desať až 15 poslancov, ktorí sú liberálne orientovaní. Dodal, že každý poslanec má ústavne garantované právo slobodne hlasovať v súlade so svojím presvedčením a svedomím. „V prípade otázok, ktoré sa týkajú života, si myslím, že by sme toto právo mohli dopriať každému poslancovi,“ uzavrel.

Kiska sa v utorok stretne s Matovičom

Predseda strany Za ľudí Andrej Kiska sa v utorok (3. 3.) stretne s lídrom OĽaNO Igorom Matovičom. Urobí tak po prijatí u prezidentky Zuzany Čaputovej. Pre TASR to potvrdil Kiska. Strana Za ľudí chce, aby budúca vláda mala vysoký odborný a morálny kredit.

„Sme pripravení pomôcť zmene na Slovensku, na to sme dostali mandát od voličov a urobíme všetko preto, aby sme naplnili tie priority, ktoré sme sľúbili voličom,“ povedal Kiska.

Sulík: SaS bude pohodovým a spoľahlivým partnerom

Strana SaS nemá žiadne kategorické podmienky, pre ktoré by nemala vzniknúť nová vláda. Pre víťaza volieb OĽaNO bude pohodovým a spoľahlivým partnerom. Uviedol predseda SaS Richard Sulík pred predsedníctvom strany.

„Igor Matovič rozdáva karty, čiže som pripravený hocikedy s ním rokovať, ale očakávam iniciatívu od neho. Tak to má byť a tak je to správne,“ povedal Sulík. Dodal, že je pre neho dôležité, že spolu s lídrom OĽaNO komunikujú a nie je podstatné, či formálne alebo neformálne.

Sulík poznamenal, že vo vnútri strany chcú urobiť nejaké rozhodnutia. Chcú vytvoriť aj rokovací tím, ktorý bude vyjednávať o programovom vyhlásení vlády. To, kedy bude nová vláda vyhlásená, Sulík nevie povedať. Nechcel povedať ani to, či komunikuje s predsedom Za ľudí Andrejom Kiskom, ktorý je potenciálnym koaličným partnerom.

VIDEO: Líder OĽano Matovič prišiel do prezidentského pa­láca

Prezidenka Zuzana Čaputová pozvala v pondelok na 14. hodinu do Prezidentského paláca lídra OĽaNO Igora Matoviča, víťaza parlamentných volieb. V príhovore uviedla, že krajina si zvolila zmenu a potrebuje na to energiu. Nová vláda má zastupovať aj záujmy voličov, ktorí nemajú zastúpenie v NR SR.Spomenula aj neúspech viacerých strán, ktorým chýbalo na vstup do parlamentu niekoľko tisíc hlasov a ocenila aj vyššiu účasť voličov na voľbách.

„Krajina naliehavo potrebuje energickú a motivovanú výkonnú moc s novou legitimitou, aby sa dokázala vysporiadať s vážnymi výzvami, ktoré pred ňou stoja,“ povedala prezidentka. V súvislosti s výsledkami volieb skonštatovala, že sa v nich ukázala túžba po nastolení spravodlivosti a po boji s korupciou v spoločnosti.„Vo všetkých krajoch, vo väčšine okresov sme zvolili zmenu. Voľbami sme získali šancu pokročiť v obnovení viery v spravodlivosť a to nie je málo,“ poznamenala.

VIDEO: Prezidentka o voľbách

868 debata chyba
Viac na túto tému: #Zuzana Čaputová #parlamentné voľby 2020 #nová vláda