Kto Slovensko zastupuje v parlamente? Množstvo nových tvárí

Desiatky nových tvárí zasadnú do pléna parlamentu. Najviac ich je z víťazného hnutia OĽaNO.

03.03.2020 00:00
debata (104)

Zloženie parlamentu je vyjadrením názoru voličov, pripomína rektor a politológ Vysokej školy politických a spoločenských vied v Kutnej Hore Tomáš Koziak. "Na prvý pohľad môžeme povedať, že parlament je rozdelený najmä na konzervatívcov a socialistov,“ tvrdí s tým, že takéto delenie bude základnou štiepnou líniou pléna.

„Napriek tomu, že tých poslancov ešte všetkých poriadne nepoznáme, pokiaľ ide o kultúrno-etické otázky, nevidím tam nejaké vyváženie,“ myslí si Darina Malová, politologička z Univerzity Komenského v Bratislave a poukazuje, že do parlamentu sa nedostala liberálna koalícia PS/Spolu.

Koziak si však nemyslí, že poslanci OĽaNO, ktorí zasadnú do parlamentných lavíc, sú jednoznačne iba konzervatívni. "Napríklad Jaroslav Naď, to nie je ten klasický konzervatívec. Na druhej strane, za konzervatívnu určite možno považovať Annu Záborskú,“ uvádza politológ. Záborská patrí k tváram kresťanského konzervativizmu na Slovensku.

"Mnohí z nich nie sú jednoznačne vyhranení, ich profilácia sa ešte len musí ukázať,“ povedal o nových poslancoch sociológ Pavel Haulík. "Treba povedať, že ani strany nie sú samy osebe jednoznačne vyprofilované. Matovičovci majú najväčší poslanecký klub, no nie je vôbec homogénny, má liberálov, ale aj ultrakonzerva­tívcov,“ podčiarkuje Haulík.

Hnutie Sme rodina je podľa neho hodnotovo ťažko čitateľné. "Skôr by som hovoril o čistokrvnom populizme. U jeho lídra Borisa Kollára je klasický konzervativizmus skôr pózou,“ myslí si Koziak. Dodáva, že Kollárovi spolustranníci sa jednoznačne neprejavili ani ako konzervatívci, ani ako liberáli.

Politológ je presvedčený, že keď príde v pléne na pretras téma interrupcií, registrovaných partnerstiev či možných adopcií detí pármi rovnakého pohlavia, budú musieť aj noví poslanci vyjsť s pravdou von. "Tam sa jednoznačne ukáže ich hodnotové ukotvenie,“ poznamenáva.

Kotlebovcov obaja politológovia považujú za extrémne pravicových a v podstate konzervatívnych. Smer je podľa neho nositeľom aj veľmi extrémnych hodnôt, k takým poslancom patrí napríklad Ľuboš Blaha, ale strana má aj umiernený prúd, ktorý reprezentuje Peter Pellegrini. Ani pri poslancoch novej strany Za ľudí nie je celkom jasná ich hodnotová profilácia. "Žiadnym smerom sa nevyhranil ani predseda strany Andrej Kiska,“ dodáva.

SaS je podľa Koziaka jediná liberálna strana. "Nie sú v nej ideologicky nečitateľní poslanci,“ hovorí.

Politologička Malová upozorňuje, že do parlamentu prichádza veľa neskúsených poslancov. "V tomto ohľade môže mať pri fungovaní parlamentu navrch Smer a dokonca aj poslanci ĽS NS sú väčší profesionáli ako väčšina nových poslancov,“ mieni.

104 debata chyba
Viac na túto tému: #parlamentné voľby 2020