V Tatrách hrozia lavíny. Môže za to oteplenie a dážď

Vo Vysokých, Západných a Nízkych Tatrách sa vplyvom oteplenia, dažďa a vetra vytvorilo zvýšené lavínové nebezpečenstvo, tretí stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice.

03.03.2020 09:02
debata (1)

Vo Veľkej a Malej Fatre naďalej platí mierna hrozba, druhý stupeň. Informoval o tom Martin Bešinský zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (HZS).

Hranica dažďa a sneženia sa podľa Bešinského posunula na úroveň 1700 metrov nad morom. Sneh do tejto výšky zvlhol a oťažel, preto sa môžu tvoriť samovoľné lavíny z mokrého snehu. „Nad touto hranicou je, naopak, suchý sneh previevaný silným vetrom na severozápadné až východné svahy, kde je opäť formovaný do snehových dosiek a vankúšov. Tie je možne uvoľniť už pri malom dodatočnom zaťažení,“ upozornil.

Ráno bolo na horách hmlisté počasie, na väčšine územia s dažďom. Teplota sa pohybovala od mínus piatich do plus troch stupňov Celzia. Fúkal silný južný až juhozápadný vietor so silou do 15, v nárazoch až do 30 metrov za sekundu. „Upozorňujeme na premočené prístupové trasy ku chatám a na možné samovoľné lavíny z mokrého snehu,“ doplnil Bešinský.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Vysoké Tatry #Lavína #lavínové nebezpečenstvo