V prešovskej nemocnici hospitalizovali štyroch pacientov s podozrením na koronavírus

Vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou (FNsP) J. A. Reimana v Prešove v utorok hospitalizovali štyroch pacientov s podozrením na koronavírus. Potvrdila to hovorkyňa nemocnice Renáta Cenková. Podľa jej slov spomenutí pacienti majú pozitívnu cestovateľskú anamnézu, vrátili sa z Talianska a Holandska a zároveň vykazujú príznaky miernej chrípky.

03.03.2020 12:19 , aktualizované: 18:36
debata (5)

„Sú hospitalizovaní na oddelení infektológie, kde sú izolovaní a stará sa o nich vyčlenený personál v súlade s usmernením hlavného epidemiológa SR. Pacientom boli odobraté vzorky a zaslané do referenčného laboratória,“ uviedla Cenková s tým, že výsledky očakávajú do 48 hodín.

Päť vzoriek preverených v Trnave na koronavírus bolo negatívnych

Pri piatich preverovaných vzorkách pacientov vo Fakultnej nemocnici v Trnave na nákazu koronavírusom sa u žiadneho z nich toto ochorenie nepotvrdilo. Informáciu potvrdila hovorkyňa nemocnice Katarína Tittelová.

Podľa medicínskeho riaditeľa Fakultnej nemocnice v Trnave Viliama Vadrnu testovali v trnavskej nemocnici v minulých dňoch siedmich pacientov na nákazu koronavírusom, u žiadneho z nich sa toto ochorenie nepotvrdilo. „V utorok boli zverejnené výsledky ďalších piatich vzoriek, ktoré boli takisto negatívne,“ doplnila Tittelová.

Pre vyťaženosť call centra Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Trnave pribudnú v Trnavskom kraji ďalšie tri.

Trnavská nemocnica je jediným ústavným zdravotníckym zariadením v Trnavskom kraji, ktoré má k dispozícii infektologické lôžka určené na hospitalizáciu pre pacientov s podozrením na nákazu koronavírusom. „Máme izolovanú kompletnú infekčnú kliniku, kde disponujeme zatiaľ 11 izolačnými izbami. V prípade potreby vieme zvýšiť celkovú kapacitu na 40 lôžok. Nemocnica má k dispozícii dostatočné množstvo ochranných pomôcok, oblekov, respirátorov, dezinfekčných prostriedkov,“ potvrdil medicínsky riaditeľ nemocnice.

Vo Fakultnej nemocnici v Trnave je momentálne hospitalizovaných päť pacientov s podozrením na ochorenie novým koronavírusom COVID 19. Výsledky ich testov na toto ochorenie budú podľa medicínskeho riaditeľa nemocnice Viliama Vadrnu známe ešte dnes. Doteraz mali v nemocnici sedem pacientov s podozrením na koronavírus, ani v jednom prípade sa ochorenie nepotvrdilo. Vadrna o tom informoval po rokovaní pracovnej skupiny pre prípadný výskyt koronavírusu, ktorú zriadil trnavský župan Jozef Viskupič. Nemocnica nepodceňuje ani jedno podozrenie, pri všetkých postupuje podľa pokynov hlavného hygienika.

Epidemiologička: Treba dodržiavať preventívne opatrenia ako pri chrípke

Epidemiologička RÚVZ v Trnave Dagmar Kollárová po zasadnutí pracovnej skupiny zdôraznila, že na Slovensku zatiaľ ochorenie na koronavírus nebolo potvrdené. Treba podľa nej dodržiavať rovnaké základné preventívne opatrenia ako pri chrípke, pravidelne si umývať ruky mydlom a vodou po dobu najmenej 20 sekúnd alebo použiť dezinfekčné prostriedky na báze alkoholu, nedotýkať sa nosa, očí a úst neumytými rukami a dodržiavať tzv. respiračnú etiketu. Podľa Viskupiča platí všeobecné odporúčanie necestovať do destinácií, kde bolo potvrdené ochorenie. Trnavský samosprávny kraj a jeho organizácie zatiaľ nerušili žiadnu spoločenskú akciu pre obavy z ochorenia.

Mimoriadnu pracovnú skupinu pre prípadný výskyt koronavírusu tvoria zástupcovia župy, vrátane Viskupiča a riaditeľky odboru zdravotníctva Lucie Šmidovičovej, ďalej zástupca Okresného úradu v Trnave, štyria riaditelia Regionálnych úradov verejného zdravotníctva (Trnava, Senica, Galanta, Dunajská Streda), medicínsky riaditeľ Fakultnej nemocnice v Trnave a zástupca Krajského operačného strediska Záchrannej zdravotnej služby.

Bratislava pripravuje opatrenia

Hlavné mesto Bratislava pripravuje opatrenia v súvislosti s možným šírením koronavírusu. Napriek tomu, že na území Slovenska koronavírus potvrdený nebol, bratislavský magistrát vydal pokyn na pripravenosť krízového štábu, ktorý bude zriadený na základe pokynu trvalého krízového štábu zriadeného na celoštátnej úrovni.

Vedenie mesta vydalo pokyn na kompletnú dezinfekciu všetkých vozidiel mestskej hromadnej dopravy a pokyn na nákup hygienických a dezinfekčných prostriedkov pre zamestnancov, ktorí prichádzajú do priameho kontaktu s občanmi. Opatrenie sa súčasne budú uplatňovať aj v sociálnych zariadeniach v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta – zariadeniach pre seniorov a nocľahárňach. Mesto tiež vydalo pokyn na obmedzenie návštev v týchto zariadeniach.

Bratislavská vodárenská spoločnosť (BVS) je pripravená v prípade potreby spustiť krízový režim, ktorý má nastavený s úradom verejného zdravotníctva, a je pripravená riešiť postupy ošetrovania vody a prístupu k vodným zdrojom. Spoločnosť Odvoz a likvidácia odpadu (OLO) nastavuje pravidelný odvoz odpadu za akéhokoľvek bezpečnostného režimu a Slovenský plynárenský priemysel (SPP) distribúcia je pripravený v prípade potreby zaistiť nepretržitú funkčnosť plynárenského dispečingu a poruchovú službu.

Netreba podliehať panike

Magistrát hlavného mesta považuje za dôležité správať sa adekvátne k aktuálnej situácii a nepodliehať predčasnej panike. Vedenie mesta je v neustálom kontakte s odborníkmi, Ministerstvom zdravotníctva SR, Ministerstvom zahraničných vecí a európskych záležitosti.

Občanom, ktorí sa vrátili zo zasiahnutých oblastí sa odporúča kontrolovať zdravotný stav počas inkubačnej doby – 14 dní po návrate, dôkladná hygiena rúk, zvýšená dezinfekcia povrchov, kašľať a kýchať do papierových vreckoviek a obmedziť návštevy priestorov s vyšším počtom ľudí. Ak sa počas 14 dní objavia príznaky ako horúčka, kašeľ, problémy s dýchaním či bolesť hlavy, odporúča sa kontaktovať lekára alebo lekársku pohotovostnú službu telefonicky a informovať ich o pobyte v rizikovej oblasti. V prípade, ak má lekár podozrenie z nákazy, odošle pacienta na infektologické pracovisko, kde určí ďalší postup liečby.

V Nitrianskom kraji nie je nutné rušiť verejné podujatia

V Nitrianskom kraji nie je nutné rušiť verejné podujatia, ani návštevné hodiny v nemocniciach a zariadeniach pre seniorov, povedal to lekár Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK) Ľubomír Ševčík po stretnutí, na ktorom o hrozbe koronavírusu rokovali riaditelia všetkých nemocníc v kraji i riaditelia regionálnych úradov verejného zdravotníctva.

Podľa Ševčíka je momentálne najdôležitejšie dôkladne informovať verejnosť a zabrániť zbytočnej panike. „Odporučili sme nemocniciam, aby v maximálnej miere informovali návštevníkov i pacientov o potrebe dodržiavania hygieny. Rovnako sme im pripomenuli potrebu častejšej dezinfekcie verejných priestorov. V súčasnosti nie je dôvod, aby sa zakazovalo zhromažďovanie ľudí alebo návštevné služby. Ak hrozbu koronavírusu pacienti a príbuzní pochopia, tak budú návštevy vykonávať v obmedzenom množstve,“ povedal Ševčík.

Odporúčanie ministerstva zdravotníctva

Úrad verejného zdravotníctva SR odporúča zvážiť občanom Slovenskej republiky cestovať do krajín s výskytom koronavírusu. Vystavia sa tak riziku nakazenia a môžu byť prameňom nákazy pre ďalšie osoby.

Už 211 vzoriek, preverených na koronavírus, bolo negatívnych

V utorok poobede o tom informovalo Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR. Koronavírus spôsobuje akútne respiračné ochorenie. Ide o všeobecné príznaky virózy, respektíve klasických respiračných ochorení, napríklad aj chrípky. Typickými príznakmi sú teplota nad 38 stupňov Celzia, kašeľ, nádcha, bolesť svalov, bolesť kĺbov, sťažené dýchanie. Pri komplexnejšom vyšetrení býva prítomný RTG nález – zápal pľúc. Inkubačný čas pri tomto type koronavírusu sa uvádza dva až 14 dní, priemerne šesť dní.

„V praxi sú nastavené opatrenia a všetky zapojené rezortné zložky navzájom úzko spolupracujú. V súvislosti s novým koronavírusom bol zriadený krízový štáb, ktorý všetky ďalšie kroky precizuje na pravidelných zasadnutiach,“ uviedla hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová.

Štát zároveň spustil informačnú kampaň vo verejnoprávnej televízii a rozhlase. MZ SR a Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR kontinuálne komunikujú aj prostredníctvom sociálnych sietí a domovských webových portálov. Niekoľko týždňov sú zriadené infolinky a e-mailový kontakt novykoronavirus@uvzsr.sk, kde epidemiológovia nepretržite odpovedajú na otázky verejnosti. Všetky informácie sú k dispozícii na stránke MZ SR.

Na hraničných priechodoch s Rakúskom sa realizujú kontroly a ľudia, ktorí prichádzajú na Slovensko, dostávajú informačné letáky od ÚVZ SR s praktickými informáciami a radami o koronavíruse. Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR rozposiela všetkým ľuďom, ktorí prichádzajú na územie Slovenska, SMS správy s praktickou informáciou v oblasti koronavírusu.

Cestovný ruch SR zaznamenal storná kvôli koronavírusu

Prezident Zväzu cestovného ruchu (ZCR) Marek Harbuľák priblížil, že už zaznamenali storná zájazdov, konferencií či kongresov. Harbuľák poznamenal, že práve v utorok začal dostávať informácie o tom, že sa prvé dôsledky šírenia nákazy začínajú prejavovať aj na Slovensku. „Začínajú sa už aj u nás prejavovať storná nejakých väčších kongresov a konferencií,“ podotkol. V niektorých prípadoch podľa jeho slov korporátna klientela obmedzila služobné cesty, veľké korporácie dávajú odporúčania pre zamestnancov zbytočne necestovať a neorganizovať mítingy.

Zatiaľ je podľa neho predčasné hovoriť, ako sa to prejaví v číslach. „Lebo to je naozaj situácia posledných možno dvoch – troch dní, keď sa takéto storná začínajú aj u nás prejavovať,“ spresnil.

Taliani sa z pohľadu návštevy Slovenska podľa neho pohybujú na konci prvej desiatky krajín. Rušenie zájazdov z ich strany preto pre slovenský cestovný ruch nie je také citeľné ako napríklad v Českej republike. Súčasne to podľa neho nie sú typickí hostia na zimnú sezónu, ktorá ešte stále prebieha. Verí preto, že sa v najbližšom čase situácia dostane pod kontrolu a na nadchádzajúcu letnú sezónu to nebude mať veľký vplyv.

Prezident Slovenskej asociácie cestovných kancelárií a cestovných agentúr (SACKA) Roman Berkes priblížil, že v rámci predpredaja na letnú sezónu 2020, ktorý bol spustený koncom novembra a v decembri, sa čísla mohli porovnávať s predchádzajúcim rokom. „V mesiaci február sme pocítili pokles záujmu o nákup tzv. first moment zájazdov. Samozrejme, bolo to spôsobené tým, že sa začalo viac hovoriť o víruse a nedá sa momentálne ani sa nebude dať nejako predpokladať vývoj, ktorým smerom bude tento vírus postupovať a či nejako ovplyvní letnú sezónu,“ skonštatoval. Zároveň je však presvedčený o tom, že do letnej sezóny sa situácia dostane pod kontrolu.

Koronavírus spôsobuje akútne respiračné ochorenie. Ide o všeobecné príznaky virózy, respektíve klasických respiračných ochorení, napríklad aj chrípky. Typickými príznakmi sú teplota nad 38 stupňov Celzia, kašeľ, nádcha, bolesť svalov, bolesť kĺbov, sťažené dýchanie. Pri komplexnejšom vyšetrení býva prítomný RTG nález – zápal pľúc. Inkubačný čas pri tomto type koronavírusu sa uvádza dva až 14 dní, priemerne šesť dní.

Vedeckí pracovníci Virologického ústavu Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied (SAV) ako prevenciu odporúčajú pravidelne si umývať ruky mydlom alebo dezinfekčným gélom, nekýchať do dlaní, ale do lakťového ohybu alebo do papierovej vreckovky, dbať na čistenie dotykových povrchov, ako kľučky, mobily, stôl a podobne. Tiež zbytočne nepodávať ruky a vyhýbať sa blízkemu kontaktu s ľuďmi, ktorí javia príznaky prechladnutia alebo ochorenia dýchacieho traktu. Virológovia odporúčajú vyhýbať sa cestovaniu, ak to nie je nevyhnutné.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Nitra #Trnava #Prešov #koronavírus