Jurzyca: Za dlhšie čakanie v lekárňach možno môže legislatíva

Slovenský europoslanec Eugen Jurzyca (SaS) sa obrátil na Európsku komisiu (EK) s parlamentnou otázkou, či existuje analýza nákladov a prínosov tohto opatrenia na spotrebiteľa.

03.03.2020 15:18
debata (1)

Od februára 2019 totiž majú lekárne povinnosť overovať pravosť liekov skenovaním bezpečnostných prvkov umiestnených na baleniach. Od februára 2020 sa nenaplnenie tejto povinnosti sankcionuje. „Všeobecne balenie lieku môže byť overené kedykoľvek, jeho deaktivácia sa však realizuje v čase výdaja lieku pacientovi,“ uviedla pre TASR hovorkyňa Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) Magdaléna Jurkemíková s dôvetkom, že v nemocničných lekárňach sa môže deaktivovať už pri príjme tovaru na sklad.

Jurzyca upozornil, že práve analýza nákladov a prínosov tohto opatrenia nebola súčasťou hodnotenia vplyvu, ktoré sa predkladá pred jeho zavedením. Europoslanec na základe odpovede EK zváži ďalší postup v tejto veci.

Povinnosť overovať pravosť liekov bola prijatá nariadením Európskej únie (EÚ) s cieľom zabrániť distribúcii falošných liekov. Falšované lieky sa do legálneho reťazca podľa ŠÚKL dostávali najmä pri komplikovaných dodávateľských vzťahoch a nedostatočnej kontrole dodávateľov, dokumentácie a podobne. V legálnom dodávateľskom reťazci v SR boli do 19. februára podľa Jurkemíkovej identifikované tri prípady výskytu falšovaných liekov. Tieto lieky sa však podľa hovorkyne ústavu nedostali na úroveň lekární, a teda ani k pacientovi.

Europoslanec uviedol, že podľa odhadov EK sa falošné lieky vyskytujú v legálnom liekovom reťazci len minimálne. Podľa jeho vyjadrenia to v roku 2014 bolo len 15 prípadov v celej EÚ. Podľa Jurzycu sa však toto opatrenie nedotýka len lekární a pacientov, ale všetkých platcov daní. Pre overovanie liekov bolo totiž potrebné vytvoriť online systém prepájajúci 150 tisíc organizácií v členských štátoch EÚ k jednotnému dátovému centru. „Aj pri ochrane spotrebiteľa treba dávať pozor, aby sa prijímali len také opatrenia, ktoré im prinesú viac benefitov ako nákladov,“ uzavrel.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Eugen Jurzyca