Čaputová poverila Matoviča zostavením novej vlády

Prezidentka SR Zuzana Čaputová v stredu poverila zostavením vlády Igora Matoviča, ktorého hnutie OĽaNO zvíťazilo v sobotných (29. 2.) parlamentných voľbách. Hlava štátu to oznámila po stretnutí s Matovičom v Prezidentskom paláci. Lídri strán OľaNO a Sme rodina po spoločnom rokovaní vyzvali potenciálnych koaličných partnerov, aby neblokovali prípadný vznik vládnej koalície.

04.03.2020 10:30 , aktualizované: 18:00
debata (293)

„Prípadné nové zoskupenie, nová vláda, získalo v týchto voľbách veľkú dôveru zo strany občanov a tomu zodpovedajúcu zodpovednosť. Plne verím, že si všetci predstavitelia týchto strán uvedomujú túto zodpovednosť, pretože potrebujeme v krátkom čase silnú, legitímnu a novú vládu,“ vyhlásila prezidentka.

Ako ďalej podotkla, všetci lídri budúcej možnej vládnej koalície jej v utorok (3. 3.) deklarovali jednoznačnú vôľu podieľať sa na rokovaniach o zostavení vlády.

Video: Čaputová poverila Matoviča zostavením novej vlády.

Video

Líder OĽaNO Igor Matovič vyhlásil, že urobí všetko pre to, aby Slovensko malo vládu, na ktorú knižky dejepisu budú spomínať, že bola najlepšia. Matovič deklaroval, že chce, aby nová vláda vniesla do duší ľudí nádej a aby verejnosť mala pocit, že Slovensko patrí všetkým. „A ľudia, ktorí zo Slovenska utiekli preto, lebo tu nedokázali žiť, aby sa túžili vrátiť späť,“ poznamenal.

Video: Matovič po prevzatí poverovacieho dekrétu od prezidentky Čaputovej.

Matovič po prevzatí poverovacieho dekrétu tiež povedal, že Boris Kollár a jeho hnutie Sme rodina dostali vo voľbách väčšiu podporu voličov ako strana Andreja Kisku Za ľudí.

Preto by bolo podľa neho rizikom odstrkovať ho od koaličnej spolupráce aj vzhľadom na počty poslaneckých kresiel v pléne Národnej rady (NR) SR. Pri rozdelení ministerských kresiel nechce uplatňovať právo veta, je za konsenzus.

Trojkoalícia bez Kisku?

Líder OĽaNO po stretnutí s Borisom Kollárom vyjadril podporu na vytvorenie novej vlády spolu s hnutím Sme Rodina. Dôležitosť existencie štvorkoalície argumentoval silnejším postavením novej vlády pri presadzovaní ústavných zmien. Podľa Matoviča ľudia rozhodli vo voľbách, preto by sa malo prestať spochybňovať ich rozhodnutie.

Video: Igor Matovič po rokovaní s Borisom Kollárom.

Podporu na vznik štvorkoalície vyjadril aj Boris Kollár, chce však počkať na výsledky rokovaní Igora Matoviča s Andrejom Kiskom, ktoré sa uskutočnia vo štvrtok.

OĽaNO je však pripravené vytvoriť koalíciu len so SaS a Sme rodina, ak by sa predsedníctvo strany Za ľudí rozhodlo nevstúpiť do štvorkoalície s týmito stranami, povedal líder OĽaNO Matovič.

Obaja lídri vyzvali potenciálnych koaličných partnerov, aby neblokovali prípadný vznik vládnej koalície.

Ťažšie ministerstvá

O niektoré ťažšie ministerstvá zatiaľ nie je medzi potenciálnymi koaličnými stranami záujem. Novinárom to potvrdil líder OĽaNO Igor Matovič, ktorý sa v stredu opätovne stretol s predsedom SaS Richardom Sulíkom a aktuálne rokuje s predsedom Sme rodina Borisom Kollárom.

„Pri niektorých ťažších rezortoch, ako keby sa niektoré politické strany báli zobrať si tú zodpovednosť. V tom prípade to zostane na nás. My sa toho nebojíme,“ vyhlásil Matovič.

Matovič potvrdil, že existujú problémy, ktoré by mohli vyvolávať napätie medzi stranami v prípadnej vládnej koalícii. Myslí si však, že sa to podarí vyriešiť.

Líder OĽaNO bol podľa svojich slov „trochu smutný“ z utorkových (3. 3.) vyjadrení Sulíka a Kollára v Prezidentskom paláci. S oboma lídrami už hovoril o tom, že chce menej odkazov cez médiá a viac sa s nimi rozprávať.

Podpora investigatívnej žurnalistiky na Slovensku?

Návrh fondu na podporu investigatívnej žurnalistiky predstaví líder OĽaNO Igor Matovič predsedovi Za ľudí Andrejovi Kiskovi ako odpoveď na jeho obavy z prípadného fungovania niektorých vládnych nominantov.

Kiska mal podľa Matoviča obavy hlavne zo strany Sme rodina v súvislosti s tým, ako budú nominanti tohto hnutia fungovať.

„Ako ustriehneme to, aby sme náhodou neuleteli a nerobili podobné chyby ako predošlé vlády. Preto aj ja za ním (Kiskom) prídem s návrhom na fond na podporu investigatívnej žurnalistiky, ktorý by bol pomenovaný po Jánovi Kuciakovi, kde by jednotlivé redakcie mohli z toho fondu čerpať,“ povedal Matovič novinárom.

„Nasadili by sme na samých seba investigatívnych žurnalistov. To by bolo úplne najlepšie, aby sme si na seba uplietli takýto bič,“ vyhlásil s tým, že by tak podporili úlohu novinárov kontrolovať vládnu moc. Novinári by podľa neho priamo rozhodovali o tom, ako sa budú peniaze deliť na investigatívnu žurnalistiku.

Matovič chce poskytnúť investigatívnym novinárom sumu 10 miliónov eur ročne, aby z peňazí mohli financovať vyšetrovanie korupčných a iných káuz minulých, ale aj novovznikajúcej vlá­dy.

Matovič médiám odkázal, že keď budú zrejmí nominanti, mali by im celé štyri roky veľmi vytrvalo pozerať na prsty.

© Autorské práva vyhradené

293 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #zostavenie vlády #Zuzana Čaputová #parlamentné voľby 2020 #nová vláda