Košický okresný súd prerušil na rok väzenie pre mafiána Borženského

Okresný súd Košice II v stredu rozhodol o prerušení výkonu odňatia slobody pre Dušana Borženského na jeden rok, a to vzhľadom na to, že je vážne chorý. Borženský, v minulosti označovaný za bosa košického podsvetia, si odpykáva 23-ročný trest za spolupáchateľstvo v prípade troch vrážd a za mrežami strávil doposiaľ 19 rokov. Uznesenie súdu nie je právoplatné, prokurátor proti nemu podal sťažnosť.

04.03.2020 10:33 , aktualizované: 12:40
debata (3)

„Prerušujeme výkon trestu odňatia slobody na dobu jedného roka vzhľadom na to, že liečba, ktorú vyžaduje zdravotný stav odsúdeného, je zdĺhavá. Po uplynutí jedného roka súd prehodnotí, či výkon trestu odňatia slobody na odsúdenom bude naďalej potrebný,“ uviedla predsedníčka senátu súdu.

S návrhom na prerušenie väzenia na účely liečby prišlo občianske združenie (OZ) Maják nádeje, s ktorým Borženský spolupracuje. Riaditeľka združenia Soňa Vancáková pôvodne navrhla jeho podmienečné prepustenie, napokon návrh na verejnom zasadnutí upravila. Odsúdený podľa nej spĺňa všetky podmienky na podmienečné prepustenie. „Aj na základe toho, že v jeho zdravotnom stave je zistená veľmi vážna diagnóza, tak sme menili žiadosť. S verdiktom sudkyne som spokojná, ale som nemilo prekvapená tým, že prokurátor podal sťažnosť, pretože v tomto zdravotnom stave, v ktorom sa odsúdený nachádza, je to veľmi veľký risk s jeho životom,“ povedala Vancáková novinárom.

Borženský na súd neprišiel. Keďže na zasadnutí súdu sa hovorilo o jeho zdravotnom stave, jeho obhajca Tibor Bacsó navrhol vylúčenie verejnosti, čomu súd vyhovel. „Klient trpí závažným ochorením, ku ktorému sa nebudem ďalej vyjadrovať,“ povedal pre novinárov. Zároveň je presvedčený, že Borženský splnil podmienky aj pre podmienečné prepustenie. Dodal, že jeho klient sa od januára tohto roka nachádzal v nemocnici pre odsúdených v Trenčíne a tento týždeň ho eskortovali do väznice v košickej Šaci „z nám neznámych dôvodov“.

Samotný Borženský v minulosti žiadal o podmienečné prepustenie z väzenia. Okresný súd dvakrát rozhodol v jeho prospech, opieral sa pritom aj o pozitívne odporúčanie väzenského ústavu, znalecký posudok psychologičky či záruky OZ Maják nádeje. Po sťažnosti prokurátora však krajský súd vlani v apríli uznesenie okresného súdu zrušil a žiadosť zamietol. Argumentoval tým, že boli splnené len formálne, ale nie materiálne podmienky podmienečného prepustenia.

Borženského odsúdili za spoluúčasť na vraždách Jána Kromku a Karola Kolárika. Priznal sa k objednávke vraždy kosovského Albánca Fadila Pasjaču z roku 2000, pričom uzavrel dohodu o vine a treste s prokurátorom Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP).

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Dušan Borženský