Pellegrini: Slovensko je pripravené chrániť východné hranice EÚ

Slovensko je pripravené poskytnúť policajtov a techniku. Po stredajšom mimoriadnom samite premiérov krajín Vyšehradskej štvorky (V4) v Prahe to povedal premiér SR Peter Pellegrini (Smer).

04.03.2020 13:18 , aktualizované: 15:52
ČR SR summit V4 premiéri koronavírus Foto: ,
Na snímke predsedovia vlád Vyšehradskej štvorky (V4), zľava predseda vlády SR Peter Pellegrini, predseda vlády Poľska Mateusz Morawiecki, predseda vlády ČR Andrej Babiš a predseda vlády Maďarska Viktor Orbán počas tlačovej konferencie po mimoriadnom summite premiérov krajín V4 v Prahe 4. marca 2020.
debata (2)

Situácia na vonkajších hraniciach EÚ bola jednou z tém vrcholnej schôdzky.

„Dnes opäť čelíme reálnej možnej hrozbe,“ povedal Pellegrini a pripomenul svoje slová z nedávnej návštevy južnej hranice Maďarska s maďarským premiérom Viktorom Orbánom o tom, že „počet migrantov narastá a bude výrazne narastať“.

Dianie v súvislosti s nárastom počtu migrantov podľa Pellegriniho predstavuje „vážne bezpečnostné riziko“ nielen pre Grécko, ale aj pre viaceré európske krajiny v prípade, ak Grécko túto situáciu nezvládne. „Slovensko veľmi dôsledne a dôkladne bude chrániť východnú schengenskú hranicu smerom na Ukrajinu,“ povedal premiér. Dodal, že Slovensko je pripravené na požiadanie maďarského premiéra kedykoľvek vyslať policajtov a techniku, aby pomohlo Maďarsku chrániť južnú schengenskú hranicu.

Slovensko bude podľa premiéra na stredajšom stretnutí ministrov vnútra v Bruseli deklarovať, že v prípade potreby je pripravené poskytnúť techniku a policajtov aj pre organizáciu Frontex. „Na týchto aktivitách sa chceme v plnej miere angažovať,“ povedal.

„Naďalej však trvá tvrdý a nemenný postoj Slovenskej republiky, že Slovensko nikdy nebude súhlasiť s prerozdeľovaním migrantov, či už tých, ktorí sú v Grécku alebo sa ešte na územie Európy dostanú,“ konštatoval Pellegrini.

Slovensko je podľa neho pripravené zúčastňovať sa na konkrétnych projektoch, prejaviť mieru solidarity, ale „nikdy nie na úkor toho, že by stratilo suverenitu nad tým, kto na jeho územie môže prísť bývať, žiť alebo študovať“.

Český premiér Andrej Babiš po samite povedal, že situácia na vonkajších hraniciach EÚ je vážna a „nesmieme ju podceniť“. Ocenil úsilie Grécka pri ochrane vonkajšej hranice EÚ a pripomenul, že krajiny V4 sú pripravené poskytnúť pomoc. Potrebu ochrany vonkajších hraníc EÚ zdôraznil aj poľský premiér Mateusz Morawiecki.

Premiéri sa dohodli na spolupráci v boji proti koronavírusu

Situácia okolo koronavírusu SARS-CoV-2 bola hlavnou témou mimoriadneho pražského summitu.

„Dohodli sme, že budeme veľmi úzko spolupracovať,“ povedal český premiér Andrej Babiš a dodal, že spolupráca sa nebude týkať len oblasti výmeny informácií, ale aj výpomoci v súvislosti so zdravotníckymi prostriedkami. V prípade, že by sa v nejakej z krajín vyskytla výnimočná situácia, budú premiéri podľa Babiša spoluprácu koordinovať. V Českej republike zatiaľ zaznamenali päť prípadov nákazy koronavírusom.

Poľský premiér Mateusz Morawiecki zdôraznil potrebu spolupráce všetkých členských krajín EÚ a v tejto súvislosti pripomenul piatkové stretnutie ministrov zdravotníctva členských krajín EÚ v Bruseli. Poľsko v stredu oznámilo prvý prípad nákazy koronavírusom.

Maďarský premiér Viktor Orbán povedal, že v Maďarsku sa prípad nákazy koronavírusom zatiaľ nevyskytol. Takisto pripomenul opatrenia Maďarska v boji proti koronavírusu, ktoré zahŕňajú kontroly na hraničných priechodoch.

V SR zatiaľ koronavírus nie je

Premiér SR Peter Pellegrini kolegov z krajín V4 informoval, že Slovensko zatiaľ neeviduje potvrdený prípad výskytu nákazy novým koronavírusom a že 211 otestovaných vzoriek bolo negatívnych. Vláda SR prijala opatrenia, ktoré už sú v platnosti a zahŕňajú kontrolu pasažierov na letiskách vrátane merania teploty, či zavedenie kontrol na hraničných priechodoch.

„Dôraz kladieme na to, aby nám pravdepodobne chorí na koronavírus nešli priamo do čakárne veľkých nemocníc, ale aby sa prostredníctvom telefonickej linky, ktorá je špeciálne zriadená, informovali, ako majú postupovať, aby nedošlo k šíreniu vírusu,“ povedal. Vláda takisto poslala špeciálnu textovú správu všetkým občanom v zahraničí, v ktorej ich upozorňuje na možné riziká a postup pri návrate domov.

„Slovenská republika vyčlenila značné finančné prostriedky na nákup ochranných prostriedkov, ktorých je momentálne samozrejme nedostatok,“ povedal premiér. „Preto som rád, že aj z úst niektorých premiérov zaznelo uistenie, že v prípade potreby si vieme navzájom pomôcť a preklenúť niekoľko dní,“ dodal.

Vláda s ministerstvom obrany pripravuje plán vytvorenia samostatného vojenského mestečka v jednom z vojenských výcvikových priestorov, aby v prípade veľkého množstva pacientov bolo možné nakazených izolovať od ostatného obyvateľstva.

Ministerstvo obrany a vnútra už majú takisto aj pokyny na vypracovanie plánov v súvislosti s karanténou miest a obcí a zásobovania. Premiér však podľa svojich slov verí, že k takáto situácia nenastane. Takisto pripomenul opatrenia v nemocniciach. Na piatkovom zasadnutí ministrov zdravotníctva v Bruseli bude Pellegriniho, ktorý je poverený aj vedením rezortu zdravotníctva, podľa jeho slov zastupovať veľvyslankyňa zodpovedná za túto oblasť.

Koronavírus SARS-CoV-2 po prvý krát zaznamenali koncom decembra 2019 v čínskej provincii Wu-chan. Celkový počet úmrtí na ochorenie COVID-19, ktoré je spôsobené novým koronavírusom, stúpol v stredu v Číne na 2981, pričom infikovaných je celkovo 80.200 osôb. Koronavírus sa rozšíril do viac ako 60 krajín. Mimo Číny si doteraz vyžiadal viac ako 170 obetí na životoch a nakazených je viac ako 92.000.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #V4 #Peter Pellegrini