Potenciálna štvorkoalícia rokovala o vzniku spoločnej vlády

Po prvom stretnutí lídrov strán možnej budúcej koalície vyhlásil líder OĽaNO Igor Matovič, že akýkoľvek výdavok ministerstiev a štátnych podnikov nad sumu jeden milión eur bude prechádzať posúdením Útvaru hodnoty za peniaze (ÚHP). Pokiaľ útvar potvrdí projekty, budú môcť byť realizované, bude sa to týkať aj tajných projektov. Matovič tiež deklaroval dohodu na princípe otvoreného vládnutia a otvorenosti voči opozícii. Lídri sa podľa predsedu Sme rodina Borisa Kollára zhodli aj na tom, že prípadná vláda nebude rušiť zavedené sociálne opatrenia.

05.03.2020 10:30 , aktualizované: 19:51
debata (719)

Investíciu bude možné podľa Matoviča realizovať až po potvrdení ÚHP. „A to nielen pri známych projektoch, ktoré sú zverejňované v centrálnom registri zmlúv, ale aj v prípade utajovaných projektov,“ priblížil. Rovnako zdôraznil prehľadné zverejňovanie informácií, aby ich ktokoľvek vedel nájsť.

Matovič uviedol, že na návrh lídra Sme rodina Borisa Kollára sa dohodli na tom, že umožnia opozícii, aby si plnila svoju ústavnú úlohu, čiže efektívne kontrolovala vládu. Matovič poukázal na to, že dosluhujúca koalícia neraz svojou väčšinou prieskum zablokovala. „Ak niekto navrhne poslanecký prieskum, mal by sa teda uskutočniť,“ povedal Matovič s tým, že je to úcta nielen voči opozícii, ale aj voličom opozície.

Video: Lídri možnej koalície po prvom spoločnom rokovaní.

Video

O spôsobe kontroly narábania s verejnými zdrojmi budú ešte partneri diskutovať. „Aj takto chceme ukázať, že keď budeme vládnuť, v čom chceme byť iní, chceme hrať s otvorenými kartami,“ zhodnotil Matovič princípy, na ktorých sa dohodli.

Možní koaliční lídri sa tiež zhodli na vytvorení fondu na podporu investigatívnej žurnalistiky. Podľa Matoviča budú o tom ešte diskutovať a doladia prípadné technické záležitosti.

Kollár: Nebudeme rušiť sociálne výhody

Na tom, že by sa nezrušili zavedené sociálne opatrenia, sa podľa Kollára zhodli všetci štyria lídri. „Nebudeme rušiť sociálne výhody, ktoré boli zavedené,“ zdôraznil Kollár. Pripomenul, že ich prípadná vláda nebude antisociálna. Skonštatoval, že kým vláda stihne urobiť veľké reformy napríklad v školstve či zdravotníctve, v prvom mesiaci vládnutia by mala začať opatreniami na pomoc ľuďom. Poznamenal, že treba pomôcť aj podnikateľom, ale prvoradé majú byť problémy bežných ľudí v sociálnej sfére.

Sulík zdôraznil potrebu zlepšiť podnikateľské prostredie. Priblížil, že sa dohodli na vytvorení pracovnej skupiny, ktorá sa bude touto oblasťou zaoberať. Balíček opatrení by mal obsahovať najmä zlepšenie z hľadiska byrokracie. To podľa jeho slov nemá štát stáť žiadne financie.

Sulík dodal, že šlo len o prvé stretnutie a lídri si povedali "základné body“. Bude ich nasledovať ešte niekoľko. „Čakať od tohto stretnutia, že dohodneme všetky podstatné body, nie je namieste,“ povedal.

Lídri strán, ktoré rokujú o koalícii
Igor Matovič
+5Matovič, Kollár, Kiska, Sulik

Lídri OĽaNO, Sme rodina, SaS a Za ľudí sa ako potenciálni koaliční partneri stretli vo štvrtok o 18.00 h za okrúhlym stolom v reštaurácii na Bratislavskom hrade. Diskutovali o spoločnej vláde. Tento plán oznámil na štvrtkovej tlačovej konferencii predseda hnutia OĽaNO Igor Matovič, ktorého prezidentka SR Zuzana Čaputová poverila zostavením vlády.

Dialo sa tak potom, čo strana Za ľudí oznámila, že vstúpi do rokovania o možnom vstupe do štvorkoalície s OĽaNO, Sme rodina a SaS. Odsúhlasilo to štvrtkové predsedníctvo strany. O výsledku predsedníctva informoval líder strany Andrej Kiska. Dodal však, že do prípadnej koalície strana nepôjde za každú cenu.

Matovič: Za ľudí vypočula hlas občanov

Matovič k výsledkom predsedníctva Za ľudí povedal, že strana vypočula hlas občanov, že netreba pozerať do minulosti a treba zabojovať o budúcnosť Slovenska. Matovič sa zároveň stotožnil s programovými bodmi strany Za ľudí a dúfa, že čoskoro bude zostavená nová vláda.

Matovič znovu zopakoval potrebu práce investigatívnych novinárov a rozvoj potrebných mechanizmov na kontrolu vládnej moci. V budúcej vláde preto chce prioritne riešiť aj nezávislosť a apolitickosť verejnoprávnych médií. Podľa neho je potrebné ústavným zákonom garantovať to, aby sa mohli verejnoprávne médiá za každej vlády správať absolútne apoliticky.

Video: Brífing Igora Matoviča k výsledkom predsedníctva strany Za ľudí.

Vyjadrenie Kisku, že rozdelenie rezortných postov v pomere 8–3–2–2 nie je šťastné, Matoviča prekvapilo. Dve ministerstvá sú podľa neho maximum, čo môže Kiskova strana na základe získaných hlasov vo voľbách v potencionálnej vládnej štvorkoalícii získať. „Základy matematiky by sme nemali spochybňovať“, dodal Matovič.

Ak Smer ako najsilnejšia opozičná strana nominuje na post podpredsedu Národnej rady (NR) SR Petra Pellegriniho, líder OĽaNO bude nomináciu rešpektovať. Povedal, že všetko závisí od dohody v budúcej koalícii. Osobne by uprednostnil na tejto pozícii Pellegriniho pred predsedom strany Robertom Ficom.

Matovič: Hodnotové otázky nebudú súčasťou programového vyhlásenia vlády

Hodnotové otázky ako ochrana života, či registrované partnerstvá nebudú súčasťou programového vyhlásenia budúcej vlády. Na štvrtkovej tlačovej konferencii to deklaroval líder OĽaNO. Zdôraznil, že je potrebné rozlišovať medzi ochranou života a zlepšením kvality života.

„Nebude to v programovom vyhlásení vlády a nemá to za cieľ žiadna z tých strán, s ktorými rokujeme,“ skonštatoval Matovič. Dodal však, že pri otázkach o zvýšenej ochrane života by mali mať poslanci voľné ruky, a to aj pri predkladaní takýchto návrhov zákonov. Poukázal na doterajšie neúspechy napríklad potratových zákonov v pléne NRSR.

Líder OĽaNO v tejto súvislosti zdôraznil potrebu pomoci matkám. „Skúsme pomôcť ženám, ktoré chcú ísť na potrat zo sociálnych dôvodov,“ povedal s tým, že takýchto prípadov by malo byť čo najmenej. Poznamenal, že ak by zakázali potraty na Slovensku, nikto nezabráni ženám podstúpiť interrupciu v zahraničí. Tehotným ženám v núdzi má podľa neho podať pomocnú ruku štát, spomenul napríklad tehotenské príspevky a ďalšie opatrenia.

Matovič iniciuje pre zámer stavby nájomných bytov stretnutie v NBS

Líder OĽaNO Matovič iniciuje v pondelok (9. 3.) stretnutie na pôde Národnej banky Slovenska (NBS). Dôvodom je zámer masovej výstavby nájomných bytov, čo je programová priorita strany Sme rodina. Matovič do NBS pozval okrem lídrov strán Sme rodina, SaS aj špičkových ekonómov zo Slovenska, Rakúska či odborníkov z Inštitútu finančnej politiky, Útvaru hodnoty za peniaze i NBS. Matovič chce počuť, či má takýto návrh potenciál a či je možné získať financie na takéto verejné investície.

Kiska: Som najmenší problém

„Pre nás je podstatné, aby sa podarilo presadiť náš program v oblasti boja proti korupcii, pomoci regiónom, pomoci sociálne slabším a pevne ukotviť Slovensko v zahranično-politickej orientácii. Je dôležité, aby mala celá vláda vysoký morálny a odborný kredit. O tom všetkom oddnes začnú rokovania s našimi potenciálnymi partnermi budúcej vládnej koalície,“ vyhlásil po predsedníctve Za ľudí Kiska.

Strana Za ľudí podľa jeho slov pred voľbami hovorila, že jej najbližšími partnermi sú strany PS/Spolu, KDH, SaS a OĽaNO.

„Hovorili sme, že ak by sa vláda nedala zostaviť v takejto zostave, prichádza na rad rokovanie aj so stranou Sme rodina. Zo spolupráce sme vylúčili strany Smer, SNS a ĽSNS,“ spresnil Kiska.

Kiska nechcel konkretizovať, či ostane pôsobiť v parlamente alebo pôjde do exekutívy, jeho pôsobenie v politike bude predmetom ďalších rozhovorov.

Kiska označil samého seba za „najmenší problém“. „Najdôležitejšie z celého toho, o čom sa dnes rozprávame, je, čo je dobré pre krajinu, potom, čo je dobré pre našu stranu a pre hodnoty, ktoré zastupujeme. Z pohľadu priorít je na celkom najnižšej priorite moja maličkosť,“ povedal s tým, že o svojom ďalšom pôsobení počul už veľa špekulácií.

Líder OĽaNO Igor Matovič, ktorý má od prezidentky poverenie zostavovať novú vládu, ešte skôr dnes vyjadril presvedčenie, že sa do budúcej vládnej koalície pridá aj strana Za ľudí. Matovič to vyhlásil po štvrtkovom stretnutí s predsedom Za ľudí Andrejom Kiskom.

Video: Igor Matovič po stretnutí s Andrejom Kiskom.

„Verím, že sa pridajú, ak sa rozhodnú ostať v opozícii s Kotlebom a Ficom, my sa určite zariadime,“ povedal Matovič ešte pred štvrtkovým stretnutím s Kiskom. Dodal, že tri strany, teda SaS, Sme rodina a OĽaNO, sú v podstate dohodnuté a záleží len na predsedníctve strany Za ľudí, ako sa rozhodnú.

„Tu sa počítajú čísla, ktoré si vydobyjete vo volebný deň,“ dodal a poukázal tiež na komentáre voličov Za ľudí pod ich príspevkami na sociálnej sieti, kde ich voliči chcú, aby vstúpili do koalície.

Pred predsedníctvom strany Za ľudí

Podpredsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová prišla na rokovanie spolu s predstaviteľmi hnutia OĽaNO Eduardom Hegerom a Jaroslavom Naďom.

„O postoch sme vôbec nerokovali ani o menách,“ odpovedala na otázku, či má záujem o post ministerky zahraničných vecí. Dodala, že v strane Za ľudí nebola nikdy diskusia o pozičných bojoch.

„My sme hovorili o našich výhradách aj napríklad k hodnotovému smerovaniu Slovenska, čo sa týka zahraničnopoli­tického ukotvenia a hovorili sme o tom, že ak chceme očistiť Slovensko od mafie, tak asi by nemali byť na ministerstvách ľudia, ktorí pracovali pre sponzorov Smeru,“ povedala o výhradách strany Za ľudí.

Video: Remišová pred rokovaním s Matovičom.

Video

Podpredsedníčka strany Za ľudí Jana Žitňanská si myslí, že strana dostala mandát na to, aby sa podieľala na zmene krajiny. Člen predsedníctva Marek Hattas verí, že Za ľudí bude súčasťou koalície.

„Máme silné nominácie, silnú predstavu,“ povedala Žitňanská novinárom. Názory v predsedníctve strany sú podľa Hattasa veľmi podobné, treba si však postup dobre rozmyslieť. Strana má podľa neho veľa otázok, či vôbec bude koalícia fungovať, ako bude vyzerať programové vyhlásenie vlády či obsadenie ministerských postov.

„Povieme si, že toto sme schopní akceptovať a toto už je niečo za čiarou, a toto už pre nás nedáva zmysel,“ priblížil, o čom sa chcú na predsedníctve rozprávať.

Podľa podpredsedu Juraja Šeligu dopadne rokovanie predsedníctva „určite výborne pre všetkých“. „Na prvom mieste je krajina, to sme hovorili v kampani, toho sa držíme, tak to bude,“ doplnil s tým, že Matovič strane vysvetlil veci, na ktoré sa ho pýtali. „A rozprávame sa ďalej,“ skonštatoval.

Štvorkoalícia?

Spoločnú koalíciu budú ešte schvaľovať predsedníctva OĽaNO a Sme rodina. Následne sa podľa Matovičových slov zídu vyjednávacie tímy. Podľa oficiálnych výsledkov volieb by mala koalícia OĽaNO, Sme rodina, SaS a Za ľudí v parlamente 95 kresiel a disponovala by tak ústavnou väčšinou, na ktorej trvá Matovič, aby mohli uskutočniť ústavné zmeny. Najčastejšie sa v tejto veci spomínajú bezpečnostné previerky sudcov.

Kiska chce podľa svojich slov tvoriť vládu so silným odborným a morálnym kreditom. Naznačil pochybnosti v súvislosti s prípadnými nomináciami z hnutia Sme rodina. Matovič v tejto súvislosti prišiel s návrhom na vytvorenie fondu pre investigatívnu žurnalistiku. Tak by sa podľa neho zabezpečila objektívna a nespochybniteľná kontrola nakladania s verejnými zdrojmi.

© Autorské práva vyhradené

719 debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Sulík #Andrej Kiska #Igor Matovič #Boris Kollár #nová vláda