Ktorá strana bude mať najviac nováčikov v Národnej rade SR

Viac ako polovicu pléna Národnej rady (NR) SR majú tvoriť poslanci, ktorí ešte predtým v parlamente nesedeli. Najviac nováčikov prinieslo do NR SR na svojej kandidátke hnutie OĽaNO. Najviac mandátov si obhájili poslanci Smeru-SD. Ak si zvolení poslanci neuplatnia mandát, nastúpia za nich náhradníci.

05.03.2020 15:46
debata

Z víťazného hnutia OĽaNO si mandát obhájilo šesť poslancov z predchádzajúceho volebného obdobia, a to líder hnutia Igor Matovič, Ján Budaj, Martin Fecko, Gábor Grendel, Eduard Heger, Marek Krajčí.

OĽaNO

Poslancom zrejme ostane aj Richard Vašečka, ktorý za OĽaNO kandidoval v predchádzajúcich voľbách, počas volebného obdobia však opustil klub, na kandidátke OĽaNO sa následne uchádzal o podporu aj v tohtoročných voľbách. Nováčikom nie je ani Anna Záborská, ktorá už v minulosti bola poslankyňou v NR SR aj v europarlamente, ale za KDH. OĽaNO tak privedie do parlamentu vyše 40 nových tvárí.

Smer – SD

Z kandidátky Smeru-SD si mandát obhájilo viacero poslancov. Do poslaneckých lavíc si sadnú aj viacerí bývalí členovia vlády, a to Peter Pellegrini, Richard Raši, Peter Žiga či Ladislav Kamenický. Pellegrini má kandidovať na podpredsedu parlamentu. Novými tvárami v poslaneckých laviciach za Smer-SD budú zrejme primátor Kežmarku Ján Ferenčák, vedúci Úradu vlády SR Matúš Šutaj Eštok či primátor Michaloviec Viliam Zahorčák a ďalší.

Mandát za Sme rodina si obhájili siedmi poslanci, ktorí za hnutie kandidovali aj v prechádzajúcich voľbách. Medzi nováčikmi v parlamente budú zrejme súčasný poslanec Zastupiteľstva Bratislavského samosprávneho kraja a bývalý člen Smeru-SD Martin Borguľa, ale aj zástupca starostu bratislavskej mestskej časti Dúbravka Ľuboš Krajčír a generálny manažér hnutia Miloš Svrček.

ĽSNS

Z ĽSNS si okrem predsedu strany Mariana Kotlebu mandát obhájili viacerí poslanci. Do lavíc sa vracia aj Milan Mazurek, ktorý prišiel o mandát pre právoplatné odsúdenie za trestný čin.

Nováčikmi v parlamente budú aj viacerí poslanci zvolení za stranu Za ľudí. Medzi nimi exprezident SR Andrej Kiska, Juraj Šeliga, starosta obce Spišský Hrhov Vladimír Ledecký, primátor Hlohovca Miroslav Kollár a nitriansky primátor Marek Hattas. Skúsenosti z poslaneckých lavíc v rámci strany má iba Veronika Remišová, ktorá sa v minulom volebnom období do NR SR dostala na kandidátke OĽaNO, neskôr z hnutia odišla.

SaS

Dvaja zvolení poslanci za SaS si mandát neuplatnia, Lucia Ďuriš Nicholsonová totiž ostane v europarlamente a Juraj Droba vo vedení Bratislavského samosprávneho kraja. Poslanecký mandát si obhájili viacerí doterajší poslanci. Nováčikmi v pléne budú dvaja kandidáti SaS, a to finančný analytik Peter Cmorej či prezident Združenia podnikateľov Slovenska Ján Oravec.

debata chyba
Viac na túto tému: #parlament #OĽaNO #NR SR