Na Slovensku potvrdili prvý prípad nákazy koronavírusom

Premiér Peter Pellegrini dnes na tlačovej konferencii potvrdil prvý prípad koronavírusu na Slovensku. Ide o 52-ročného pacienta, ktorý sa nachádza v nemocnici v Bratislave. Nakazený pacient pochádza z obce Kostolište (okres Malacky). Podľa premiéra nebol pacient v zahraničí, nákazu dostal na Slovensku. Pacient sa zrejme nakazil od svojho syna, ktorý navštívil karneval v Benátkach.

06.03.2020 11:44 , aktualizované: 20:32
debata (309)

Premiér Pellegrini po zasadnutí krízového štábu vyhlásil, že rodinným príslušníkom pacienta nakazeného koronavírusom už odobrali vzorky na expertízu, momentálne sa čaká na výsledky testov.

Deväť ľudí, ktorí sa stretli s manželkou muža nakazeného koronavírusom, je v domácej karanténe. Informovala o tom hovorkyňa mesta Malacky Ľubica Pilzová.

„Krízový štáb mesta Malacky analyzoval kontakty podozrivej osoby z posledného obdobia. Na základe odporúčaní hygienikov je momentálne deväť ľudí v domácej karanténe,“ uviedla Pilzová.

Video: Premiér Pellegrini a ministerka vnútra Denisa Saková po zasadnutí krízového štábu.

Video

Krízový štáb po potvrdení prvého prípadu výskytu koronavírusu na Slovensku prijal (s platnosťou od pondelka 9. marca) podľa Petra Pellegriniho nasledovné opatrenia:

  • pozastavenie všetkých medzinárodných letov zo Slovenska do Talianska
  • zákaz návštev vo všetkých nemocniciach na Slovensku
  • zákaz návštev domovov sociálnych služieb a väzníc
  • zákaz všetkých školských výletov zo Slovenska do zahraničia

Premiér Pellegrini odporučil necestovať (najmä letecky) do žiadnej zahraničnej krajiny. Rovnako potvrdil, že na Bali sú hospitalizovaní dvaja Slováci s podozrením na koronavírus.

Ministerka vnútra Denisa Saková doplnila, že budú pokračovať už zavedené kontroly cestujúcich na všetkých troch slovenských medzinárodných letiskách, spolu so spomaľovaním dopravy na štátnych hraniciach. Na hraniciach s Rakúskom bude od piatkového popoludnia a cez víkend informačná kampaň. Saková doplnila, že zatiaľ nedôjde k uzatvoreniu škôl a školských zariadení.

Predseda vlády SR Peter Pellegrini,  poverený...
Zasadnutie krízového štábu pre koronavírus
+3Zasadnutie krízového štábu pre koronavírus

Premiér Pellegrini spolu s hlavným hygienikom SR Jánom Mikasom na tlačovej konferencii pred zasadnutím krízového štábu uviedli, že aj napriek prvému potvrdenému prípadu koronavírusu nie je dôvod na paniku, občanov naopak vyzvali k rozvahe. „Nechcem, aby ľudia prepadali panike, je potrebné zachovať rozvahu…Nerabujme obchody,“ dodal Pellegrini.

Video: Peter Pellegrini potvrdil prvý prípad koronavírusu na Slovensku.

Video

Podobne i prezidentka SR Zuzana Čaputová vyzvala občanov, aby sa správali zodpovedne a zároveň nepodliehali strachu a panike. Uviedla to vo svojom vyjadrení na sociálnej sieti.

„Chápem, že mnohí z vás pociťujú obavy, tak ako ich pociťujú aj moji blízki. Priebežne sa informujem o aktuálnej situácii a apelujem na kompetentné orgány, aby urobili všetky potrebné opatrenia,“ uviedla prezidentka. Prezidentka dodala, že pokojný, rozumný a zodpovedný prístup je to, čo teraz najviac potrebujeme.

Pacient, ktorému ako prvému potvrdili na Slovensku nákazu na nový koronavírus, sa podľa Pellegriniho už cíti lepšie. Podľa premiéra sú mu podávané antivirotiká. Zdá sa, že je u neho priebeh ochorenia ľahší. Ubezpečil, že tento 52-ročný pacient nenavštívil urgentný príjem v Univerzitnej nemocnici Bratislava (UNB) a že ide o sekundárny prenos ochorenia.

Na snímke zľava predseda vlády SR Peter... Foto: TASR (Jaroslav Novák)
Pellegrini / Mikas / Staroňová / Na snímke zľava predseda vlády SR Peter Pellegrini, poverený riadením ministerstva zdravotníctva, vedúca Národného referenčného centra (RFC) Edita Staroňová a hlavný hygienik SR Ján Mikas počas tlačovej konferencie k prvému potvrdenému prípadu nákazy novým koronavírusom na Slovensku v Bratislave 6. marca 2020.

Pacient sa zrejme nakazil od svojho syna, ktorý navštívil Benátky, avšak ten nevykazuje žiadne príznaky ochorenia. Uviedol aj to, že sa zakazujú návštevy v Univerzitnej nemocnici Bratislava, kde je pacient hospitalizovaný.

Pacient, ktorému ako prvému potvrdili na Slovensku ochorenie Covid-19, ktoré spôsobuje koronavírus, pochádza z obce Kostolište (okres Malacky). Informáciu potvrdilo vedenie mesta Malacky. Primátor Malaciek Juraj Říha dnes zvolal na popoludnie krízový štáb. Mesto má kontrolovať pohyb osôb, ktoré eventuálne mohli prísť do kontaktu s nakazenou osobou, deväť ľudí je už v domácej karanténe.

Premiér Pellegrini po rokovaní krízového štábu ubezpečil, že obyvatelia obce Kostolište, ale i Vysokej pri Morave, ktoré majú súvis s prvým prípadom nákazy nového koronavírusu, sa nemusia obávať radikálnych reštrikčných opatrení zo strany štátu.

Video: Starosta Kostolišťa: Obec má smutné prvenstvo

Video

Momentálne sa podľa predsedu vlády robí anamnéza, kde sa pacient pohyboval, čo robil, s kým prichádzal do styku a či sa prípadne zúčastňovať hromadných verejných podujatí. Aj na základe toho sa na krízovom štábe určí ďalší postup.

V dôsledku prvého potvrdeného prípadu koronavírusu na Slovensku dostane každý občan SR v piatok alebo v sobotu stručnú informačnú SMS na svoj telefón. Informoval o tom premiér s tým, že štát urobí všetko preto, aby sa podarilo nákazu eliminovať.

Video: Aká je situácia v Kostolišti.

Video

Koronavírus a Slovensko

Premiér ešte vo februári vyhlásil, že Slovensko je na nový koronavírus pripravené. Vo všetkých regiónoch fungujú nepretržite call centrá, poskytujúce informácie týkajúce sa situácie na Slovensku, ale i odporúčania pre osoby, ktoré sa vrátili, či sa chystajú do krajín, v ktorých sa nákaza potvrdila. Rovnako je k dispozícii emailová adresa novykoronavirus@uvzsr.sk.

Ochorenie sa prejavuje najmä kašľom, dýchavičnosťou, horúčkou, zápalom pľúc, v prípade komplikácií môže skončiť úmrtím. Inkubačný čas pri tomto type koronavírusu je dva až 14 dní, priemerne šesť dní. Nový koronavírus sa prenáša z človeka na človeka.

Na vírusové ochorenie COVID-19 neúčinkujú antibiotiká. Overená očkovacia látka zatiaľ neexistuje. Liečba je symptomatická. U ľudí infikovaných novým koronavírusom sa začala podporná liečba bežne dostupnými liekmi, ktorá zmierňuje príznaky infekcie, približuje Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Pôvod v Číne

Výskyt koronavírusu SARS-CoV-2 hlásili po prvý raz v decembri 2019 v čínskom meste Wu-chan, metropole provincie Chu-pej. Vo svete k dnešnému dňu zaznamenalo už viac ako 100 000 prípadov nákazy, viac ako 3300 ľudí zomrelo. V európskych krajinách bolo doteraz 5544 potvrdených prípadov, zomrelo 159 ľudí. Najviac prípadov aj úmrtí hlási Taliansko.

Koronavírus je nebezpečný tým, že sa šíri z človeka na človeka vzdušnou cestou, čo je najťažšie kontrolovateľný spôsob šírenia infekčnej nákazy.

© Autorské práva vyhradené

309 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Pellegrini #koronavírus