Exkluzívne: Ako bude vyzerať Matovičova vláda

Denník Pravda získal od spoľahlivého zdroja takmer kompletný zoznam členov novej vlády pod vedením Igora Matoviča (OĽaNO). Jej šéf bude mať asi len jedného vicepremiéra.

07.03.2020 02:54 , aktualizované: 10:53
debata (1301)

Matovič sa mal dohodnúť s Borisom Kollárom, lídrom Sme rodina, že po súhlase i ústupkoch ostatných budúcich koaličných partnerov kollárovci obsadia kreslo podpredsedu vlády.

Rezort financií má viesť Richard Sulík (SaS). Očakáva sa, že na čele ministerstva hospodárstva bude Eduard Heger (OĽaNO).

Ministerstvo dopravy a výstavby má obsadiť Kollárov spolustraník Štefan Holý. Vladimíra Ledeckého (Za ľudí zo strany Andreja Kisku) chcú mať ako ministra poľnohospodárstva. Školstvo má dostať do rúk Branislav Gröhling (SaS). Natália Milanová (OĽaNO) má byť na kultúre a Ján Mičovský (OĽaNO) by sa mal stať ministrom životného prostredia.

Šéfom rezortu zdravotníctva má byť Marek Krajčí (OľaNO). Ministerstvo spravodlivosti chcú zveriť Márii Kolíkovej (Za ľudí). Rozdelenie silových rezortov je už tiež známe – Milan Krajniak (Sme rodina) bude ministrom obrany a Gábor Grendel (OĽaNO) ministrom vnútra.

Pravda pred niekoľkými dňami spomenula, že diplomaciu by mohol riadiť Tomáš Valášek (Za ľudí) alebo Martin Klus (SaS). Nie je však vylúčené, že táto funkcia nakoniec pripadne obyčajným. Do úvahy by prichádzal napríklad Jaroslav Naď (OĽaNO). Na otázku, či sa zaujíma o tento post, reagoval doslova takto: „Mám záujem o stabilnú protikorupčnú vládu s jasným zahraničnopoli­tickým a obranno-bezpečnostným zakotvením.“

Snažili sme sa osloviť aj desiģnovaného premiéra Igora Matoviča, ale na naše otázky zatiaľ nereagoval.

Prezidentka chce mať vládu do dvoch týždňov

Prezidentka Zuzana Čaputová by chcela spoznať zloženie novej vlády do dvoch týždňov. Agentúre SITA to povedal hovorca hlavy štátu Martin Strižinec. Prezidentka poverila šéfa Obyčajných ľudí a nezávislých osobností (OĽaNO) Igora Matoviča zostavením vlády 4. marca. To znamená, že kabinet by mal zostaviť do 18. marca. „Podľa pani prezidentky by bolo dobré, ak by sa mu to podarilo do dvoch týždňov,“ uviedol hovorca prezidentky. Samotný Matovič o termínoch nechce hovoriť. Chce však, aby bola podoba novej vlády známa čo najskôr.

(SITA)

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #zostavovanie vlády #nová vláda