Malacky: Koronavírus je tu, mesto robí opatrenia

Na Slovensku k prvému potvrdenému prípadu nákazy koronavírusom pribudli ďalšie. Za hranicami sú štyria Slováci, ktorí sú tiež nakazení.

07.03.2020 06:00 , aktualizované: 18:19
krízový štáb Malacky Foto: ,
Zasadnutie krízového štábu mesta Malacky.
debata (113)

VIDEO: TB po zasadnutí krízového štábu v Malackách. Malacky na týždeň zatvárajú školy vo svojej pôsobnosti a žiadajú aj samosprávny kraj, aby to isté urobil na stredných školách, ktoré v meste spravuje. Prebehnú testy ďalších ľudí, ktorí vykazujú respiračné problémy. Sú v domácej karanténe, je ich 22.

Video

V sobotu popoludní sa v Malackách na krízovom štábe preberali opatrenia, ktoré majú zabrániť rozšíreniu koronavírusu. Manželka pacienta z Kostolišta, u ktorého sa potvrdila nákaza koronavírusom, totiž pracovala v Malackách v Centre sociálnych služieb. Hneď vedľa sídli centrum Vstúpne, ktoré prevádzkuje nezisková organizácia, a oproti je gymnázium, ktorého zriaďovateľom je bratislavská župa.

Primátor mesta Juraj Říha vyhlásil, že od pondelka sú na týždeň zatvorené materské a základné školy, centrá voľného času pre deti a mládež. O súčinnosť požiada aj Bratislavský samosprávny kraj a Bratislavskú arcidiecézu, aby na týždeň zatvorili dve gymnáziá, ktoré sú v Malackách.

U ženy z Kostolišťa sa tiež potvrdil koronavírus. Ako spresnil Říha, v centre pracovala v manažmente. Vyvrátil tak fámy, že podávala seniorom jedlo. Aktuálne je v domácej izolácii desať pracovníkov centra, s ktorými prišla do kontaktu. „Väčšina osôb je prevažne z vyššieho manažmentu,“ dodal primátor.

V izolácii je aj dvanásť klientov centra Vstúpte, ktorí majú symptómy respiračného ochorenia. Podľa Říhu je však možné, že ide iba o prechladnutie alebo chrípku.

Primátor nevedel odpovedať na otázku, či žena chodievala do práce autobusom alebo autom. Kostolište je od Malaciek vzdialené približne dva kilometre. Prevádzka kuchyne centra sociálnych služieb bola tiež preventívne zastavená.

Krízový štáb odporúča nezúčastňovať sa hromadných podujatí, či už kultúrnych, športových alebo sociálnych. O pochopenie požiadal napríklad aj kluby dôchodcov, ktoré pripravovali podujatia v súvislosti s MDŽ.

Občanov poprosil, aby obmedzili a minimalizovali osobný kontakt s úradmi. Odporúča využívať písomný kontakt, prípadne využili možnosť smerovať svoje požiadavky iba na podateľne úradov.

Pacienti sú na klinike infektológie

„Prosím občanov, aby nepodliehali panike,“ prihovoril sa v piatok dosluhujúci premiér Peter Pellegrini (Smer) verejnosti. Len krátko predtým uviedol, že na Slovensku bolo v piatok potvrdené prvé ochorenie COVID-19, ktoré spôsobuje koronavírus. Rovnakú výzvu adresovala občanom aj prezidentka Zuzana Čaputová.

VIDEO: Prezidentka požiadala ľudí, aby nepodliehali strachu a panike.

Video

„Infikovaný je 52-ročný muž, ktorý sa podľa všetkého nakazil tzv. sekundárnym prenosom,“ povedal Pellegrini s tým, že ide o muža z obce Kostolište pri Malackách. Pacient bol dlhšie chorý, údajne bol na PN a nemal sa teda pohybovať medzi väčším množstvom ľudí. Muž má zápal pľúc, podľa premiéra sa jeho stav zlepšuje. V súčasnosti je na infekčnom oddelení bratislavskej univerzitnej nemocnice.

VIDEO: Malacky zatvárajú pre koronavírus centrum sociálnych služieb

Video

Všetci traja identifikovaní sú hospitalizovaní na Klinike infektológie na izolovaných izbách, kde sú pod stálym dohľadom lekárov. „Prvý identifikovaný otec rodiny je v stabilizovanom stave a bola mu nasadená liečba. Jeho dvaja príbuzní manželka a syn doposiaľ nevykazovali príznaky nákazy, ich stav je monitorovaný, sú pod neustálym dozorom lekárov a podľa vývoja ich klinického stavu im bude nasadená prípadná liečba,“ povedala podľa agentúry SITA hovorkyňa UNB Eva Kliská.

VIDEO: Premiér o opatreniach proti koronavírusu po stretnutí krízového štábu.

Video

Pacient nemal cestovateľskú anamnézu, čiže nebol v zahraničí, ale jeho syn bol 14. a 15. februára v Benátkach. Pellegrini ozrejmil, že manželka a syn pacienta s koronavírusom sú v univerzitnej nemocnici na bratislavských Kramároch – výsledky potvrdili, že sú tiež nakazení. Syn je považovaný za tzv. pacienta „0“.

Deväť ľudí, ktorí prišli do kontaktu s manželkou nakazeného, je v domácej karanténe. Hovorkyňa mesta Malacky Ľubica Pilzová spresnila, že sa tak stalo na odporúčanie hygienikov. V Malackách zasadol v tejto súvislosti krízový štáb, pretože manželka hospitalizovaného muža pracuje v tomto meste.

Slováci sú v karanténe v Rakúsku i na Bali

Nakazila sa aj štvorčlenná rodina zo Slovenska, ktorá je teraz v karanténe v chate neďaleko Neziderského jazera. „Matka bola pred časom na medzinárodnom kongrese v USA. V deň návratu vykazovala prvé príznaky a potom ju informovali, že sa na kongrese preukázateľne dostala do kontaktu so pacientom s chorobou COVID-19,“ informovala zástupkyňa rakúskeho krízového štábu Brigitte Novoselová. Teraz sa podľa nej pátra po ľuďoch, ktorí boli so slovenskou rodinou v kontakte, citovala ČTK agentúru APA. Problémy mali aj manžel a dve deti. Testy u všetkých boli pozitívne. Rodina sa počas obdobia nakazenia nachádzala aj na území Slovenskej republiky.

Doposiaľ bola identifikovaná len jedna kontaktná osoba v Rakúsku, ktorá prišla do styku s nakazenou Slovenkou, jej manželom a deťmi. Tento Rakúšan sa však v Burgenlande momentálne nenachádza.

V Kittsee v okrese Neusiedl am See vlastní rodina len prázdninový dom, v ktorom sa aktuálne nachádzajú v domácej karanténe. „Uviedli, že v obci nemali žiadne sociálne kontakty, a ani sa po obci nepohybovali,“ povedala Novoselová.

Ako ďalej píše APA, rodina má trvalý pobyt na Slovensku, kde deti manželského páru chodia aj do školy. Väčšina osôb, ktoré sa s rodinou dostali do kontaktu, žije teda zrejme na Slovensku. Rakúsko preto v tomto prípade spolupracuje so slovenskými úradmi a veľvyslanectvom vo Viedni.

Na Bali sú hospitalizovaní dvaja Slováci s podozrením na ochorenie COVID–19. Na pozorovaní v nemocniciach na Bali by malo byť niekoľko zahraničných turistov vrátane dvoch občanov SR v súvislosti so šírením koronavírusu. Čaká sa na výsledky testov. „Sme v kontakte s miestnymi úradmi,“ potvrdil hovorca ministerstva zahraničných vecí Juraj Tomaga pre TASR.

VIDEO: V Malackách zasadal krízový štáb

Video

Slovensko odolávalo nákaze koronavírusom najdlhšie z krajín V4. Minulý týždeň hlásila prvé prípady ochorenia Česká republika, začiatkom tohto týždňa Poľsko a Maďarsko. Po zasadnutí krízového štábu boli nariadený zákaz odletov a príletov z medzinárodných letísk v Bratislave, Košiciach a Poprade do Talianska. Od pondelka platí zákaz návštev vo všetkých nemocniciach na území celej krajiny, rovnako aj v domovoch sociálnych služieb a detských domovoch. Školy nesmú v najbližšom období organizovať exkurzie mimo Slovenskej republiky.

Pellegrini dodal, že každý občan dostane v piatok alebo v sobotu dve SMS správy. V jednej bude vysvetlené elektronické predpisovanie liekov, aby nemuseli ľudia chodiť do preplnených čakární u lekárov. Druhá bude vysvetľovať, ako postupovať pri príznakoch ochorenia.

Premiér vysvetľoval, že muž z Kostolišťa prišiel na kliniku infektológie bratislavskej nemocnice. "Nebol v kontakte s inými pacientmi nemocnice,“ ubezpečil Pellegrini. Lekári mu nasadili antivirotiká, jeho liečba je úspešná. Premiér dodal, že pacient je pri vedomí a cíti sa dobre.

Nakazený muž pracuje v súkromnej firme vo Vysokej pri Morave a ako Pellegrini potvrdil, ide o malú firmu s približne dvadsiatimi zamestnancami. „Už nejaký čas bol práceneschopný, jeho zamestnávateľ je oboznámený so situáciou,“ ozrejmil premiér.

Nepodliehať panike

Premiér v súvislosti s prvým potvrdeným ochorením požiadal občanov, aby zachovali rozvahu a pokoj. Vyzval všetkých, aby v prípade ťažkostí kontaktovali lekára telefonicky. „Určite nie je dobré v takýchto prípadoch ísť osobne k lekárovi, lebo takýto človek potenciálne môže ohroziť zdravie druhých,“ upozornil premiér.

„Ak sa takémuto pacientovi zhorší zdravotný stav, príde poňho rýchla zdravotná pomoc,“ spresnil s tým, že nie je dôvod, aby občania vykupovali obchody a robili zbytočnú paniku, ktorá by situáciu mohla len skomplikovať.

Predsedníčka krízového štábu a ministerka vnútra Denisa Saková (Smer) oznámila, že v piatok od 16. h bola na hraničných priechodoch Berg, Kitsee a Jarovce obnovená informačná kampaň pre cestujúcich, ktorí prichádzajú na Slovensko z Rakúska a Talianska. Na troch slovenských medzinárodných letiskách sa bude pokračovať v meraní teploty všetkých cestujúcich.

V lekárňach po celom Slovensku sa respirátory a ani rúška nedajú kúpiť. "Vláda nebude tolerovať kupčenie a čierny obchod s ochrannými prostriedkami a využije všetky prostriedky, aby takéto prípadné konanie eliminovala,“ varoval Pellegrini.

Podotkol, že je vydaný pokyn na navýšenie počtu setov na stery. „Treba ich navýšiť aj pre sanitné vozidlá, aby ich mali hneď k dispozícii,“ informoval Pellegrini.

VIDEO: Aká je situácia v Kostolišti, odkiaľ je prvý pacient.

Video

Krízový štáb v Malackách

Krízový štáb zasadal aj v Kostolišti a v Malackách. "O prípade som sa dozvedel z internetu. Ale až keď som hovoril s našimi obyvateľmi, zistil som, že ide o nášho obyvateľa. Rozprával som sa aj s jeho manželkou, niesla to veľmi ťažko,“ povedal pre Pravdu starosta Kostolišťa Hubert Danihel. Ešte v piatok podvečer zvolal krízový štáb. "Už sme dočasne zatvorili obe krčmy a zrušili sme plánované podujatia,“ dodal.

Hovorkyňa Malaciek Ľubica Pilzová spresnila, že štáb bol zvolaný preventívne, pretože manželka nakazeného pracuje v Malackách v zariadení pre dôchodcov.

Malacky aj Kostolište sú pokojné. Obchod s potravinami, ktorý sme navštívili v Kostolišti, bol plný tovaru. Miestni popreli, že by sa báli ochorenia. Iba pripomenuli, že nakazený muž bol minulú sobotu vo volebnej miestnosti.

VIDEO: Starosta Hubert Danihel: Kostolište má smutné prvenstvo.

Video

© Autorské práva vyhradené

113 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus