Chcel zlyžovať Lomnický štít, zahynul po páde

Po páde na Lomnickom štíte prišiel o život lyžiar. Informuje o tom Horská záchranná služba (HZS) na svojej webovej stránke s tým, že jeho totožnosť doposiaľ nie je známa.

07.03.2020 17:44 , aktualizované: 08.03.2020 08:55
smrteľná nehoda, Lomnický štít, Horská služba Foto:
 
debata (51)

Ako HZS uvádza, očití svedkovia nahlásili v sobotu v poobedňajších hodinách pád lyžiara, ktorý sa pokúsil zlyžovať Lomnický štít smerom na juh. Pre zlú viditeľnosť nemali s ním vizuálny kontakt. Podľa ďalších informácií prichádzajúcich od pracovníkov lanovej dráhy na Lomnický štít sa niekto nachádzal pod žľabom Kartátik, píšu horskí záchranári. Po príchode na miesto zistili, že po páde dlhom približne 700 vertikálnych metrov utrpel zranenia nezlučiteľné so životom.

Telesné pozostatky nebohého lyžiara transportovali do Starého Smokovca, kde ich odovzdali pohrebnej službe a príslušníkom polície.

Zjazd z Lomnického štítu (2632 metrov nad morom) podľa tlače vedie na Skalnaté pleso cez Lomnické sedlo, potom pozdĺž lanovky po zjazdovke do Tatranskej Lomnice. Prevýšenie 1600 metrov možno pri dobrých podmienkach vraj zísť aj za 20 až 30 minút.

Smrteľná nehoda sa stala v sobotu aj na poľskej strane Tatier, kde sa v oblasti vrcholu Rysy zrútila z veľkej výšky mladá turistka, napísal denník Gazeta Wyborcza na svojom webe. Horskú službu privolali svedkovia, žena ale utrpela smrteľné zranenia hlavy. Jej telo prepravil vrtuľník do Zakopaného. V Tatrách podľa denníka platí vo výškach nad 1600 metrov nad morom druhý stupeň lavínového nebezpečenstva. V horách veje silný víchor a panuje hustá hmla.

51 debata chyba
Viac na túto tému: #Horská služba #Lomnický štít