V Bratislave zavreli školy, kam chodili deti z Rakúska i Malaciek

Bratislavská župa prerušila vyučovanie na všetkých svojich stredných školách. Vyučovanie nebude prebiehať od pondelka 9. marca do piatku 13. marca na všetkých stredných školách v Bratislavskom kraji, ktoré sú v pôsobnosti župy.

08.03.2020 08:28 , aktualizované: 18:54
debata (15)

Na nedeľňajšom tlačovom brífingu to uviedol predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Juraj Droba. Preventívne opatrenia vyplývajú zo záverov zasadnutia krízového štábu BSK ku koronavírusu.

„Za posledné dni sa nám ozvali riaditelia škôl, že majú žiakov, ktorí prišli do priameho kontaktu s infikovanými. Preto sme sa v spolupráci s riaditeľmi stredných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti BSK rozhodli prerušiť vyučovanie na všetkých stredných školách v Bratislavskom kraji,“ konštatoval Droba.

Na Slovensku pribudli dva ďalšie prípady nákazy koronavírusom, jeden je zo Senca, druhý z Bratislavy, spolu ich je na území Slovenska 5.

Staré Mesto pre nový koronavírus zatvára ZŠ Hlboká

Bratislavské Staré Mesto pre nový koronavírus uzatvára preventívne od pondelka (9. 3.) Základnú školu (ZŠ) Hlboká. Dôvodom je, že niektorí žiaci sa dostali do priameho kontaktu s potvrdenými infikovanými osobami. Na škole bude výchovno-vzdelávací proces prerušený do 18. marca.

„Dozvedeli sme sa, že niektoré deti boli v priamom kontakte s potvrdenými infikovanými osobami. Nechceme nič podceniť, preto školu radšej uzatvárame. Zatiaľ na desať dní, situáciu budeme priebežne monitorovať a vyhodnocovať,“ skonštatovala starostka Starého Mesta Zuzana Aufrichtová s tým, že deti dostanú elektronicky pokyny na domáce úlohy.

Starostka ubezpečila, že budú sledovať aj ostatné základné školy a na hodinovej báze vyhodnocovať situáciu. „V prípade najmenšieho podozrenia uzavrieme aj ďalšie základné školy v Starom Meste, ktoré sú v našej pôsobnosti,“ doplnila Aufrichtová.

Hlavné mesto v súvislosti s novým koronavírusom a preventívnym zatváraním školských zariadení zdôrazňuje, že šíriace sa správy o plošnom zatváraní základných a materských škôl nie sú pravdivé. Bratislavské mestské časti zatiaľ nepristupujú k plošnému zatváraniu materských a základných škôl vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti, poznamenal hovorca mesta Peter Bubla. Bližšie informácie poskytne bratislavský magistrát na pondelňajšej tlačovej konferencii.

V Bratislave je až do 22. marca zatvorená Cambridge International School v Starom Meste. Dôvodom je potvrdenie ochorenia u rodinného príslušníka jedného zo žiakov.

Niektoré stredné školy budú zavreté aj dlhšie

V Bratislave už predtým prerušila vyučovanie ďalšia škola. Chodili do nej deti z rodiny, ktorá žije v susednom Rakúsku a u ktorej sa potvrdil koronavírus. Cambridge International School v bratislavskom Starom Meste bude predbežne zatvorená od pondelka 9. marca až do 22. marca.

„Vedenie školy oznamuje rodičom, študentom a zamestnancom, že v súlade s pokynmi Regionálneho úradu zdravotníctva v Bratislave v súvislosti s výskytom koronavírusu Covid-19 u rodinného príslušníka detí navštevujúcich naše školské zariadenie je z dôvodu karanténnych opatrení s okamžitou platnosťou prerušený výchovno-vzdelávací proces na našej škole od 9. marca do 22. marca 2020,“ uvádza sa v stanovisku školy, ktoré má agentúra SITA k dispozícii.

Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Bratislave v súvislosti s potvrdenými troma prípadmi ochorenia Covid-19 v Bratislavskom kraji pracuje v pohotovostnom režime. Zabezpečuje tiež všetky potrebné preventívne opatrenia s dôrazom na maximálnu ochranu ľudí a elimináciu rizika šírenia ochorenia. Národné referenčné centrum pre chrípku na Úrade verejného zdravotníctva SR, ktoré zatiaľ ako jediné v SR vykonáva laboratórnu diagnostiku vzoriek od osôb s podozrením na ochorenie Covid-19, kontinuálne, aj počas víkendu vyšetruje ďalšie klinické vzorky.

Bratislavský samosprávny kraj (BSK) pôvodne pre nový koronavírus od pondelka zavrel dve stredné školy. Jednou je Gymnázium v Malackách, zatvorenie ktorého kraju odporučil po sobotnom zasadnutí malacký mestský krízový štáb. Druhou je Stredná odborná škola pedagogická na Bullovej ulici v Bratislave, ktorú navštevuje vysoký počet žiakov z Malackého okresu, kde bol potvrdený výskyt ochorenia COVID-19. Vyučovanie je prerušené na týždeň.

„Na všetkých krajských školách platia naďalej zvýšené hygienické opatrenia, napríklad pravidelná dezinfekcia priestorov, kľučiek, podláh, šatní a podobne,“ zdôraznila hovorkyňa kraja Lucia Forman.

O zatvorení vysokých škôl v Bratislave čítajte TU.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislavský samosprávny kraj #školy #koronavírus