Koronavírus zatvára školy, na Slovensku je už niekoľko nakazených

K trom pacientom z jednej rodiny z Kostolišťa pri Malackách pribudli v nedeľu podvečer ďalšie dva potvrdené prípady koronavírusu. K trom pacientom z jednej rodiny z Kostolišťa pri Malackách pribudli v nedeľu podvečer ďalšie dva potvrdené prípady koronavírusu. V pondelok dva v Bratislave.

09.03.2020 00:00 , aktualizované: 11:40
debata (144)

Jedna osoba z nedele je z Bratislavy, druhá zo Senca. V pondelok išlo o učiteľku materskej školy v Bratislave a vodičku MHD.

Jeden pacient je hospitalizovaný na bratislavských Kramároch, druhý je v domácej izolácii. Spolu je tak na Slovensku potvrdených päť výskytov koronavírusu. Informovala o tom hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová.

Rodičia a syn z Kostolišťa sú hospitalizovaní na Klinike infektológie a geografickej medicíny Univerzitnej nemocnice v Bratislave. K 52-ročnému prvému pacientovi, u ktorého bol potvrdený koronavírus, tak pribudla jeho manželka a tzv. pacient 0 – syn, od ktorého sa rodičia nakazili. Kým muž sa zotavuje zo zápalu pľúc, u jeho manželky a syna sa neprejavujú symptómy ochorenia Covid-19, ktoré koronavírus spôsobuje.

Muž sa mal nakaziť od syna, ktorý bol v polovici februára na krátkom zájazde v Benátkach. Podľa Davida Gavaľu, konateľa cestovnej kancelárie DAKA, ktorá zájazd organizovala, v tom čase ešte neplatili žiadne obmedzenia ani upozornenia na možné riziko. V Benátkach sa mal mladý človek z Kostolišta zdržovať len 15. februára. Konateľ prízvukuje, že rezorty zdravotníctva aj diplomacie majú presný zoznam všetkých cestujúcich, ktorí na zájazde boli.

Ďalší štyria Slováci, ktorí majú pozitívny nález, sú v Rakúsku. Spolu je tak zatiaľ potvrdený koronavírus u deviatich slovenských občanov.

Školáci zostanú doma

Matka tohto mladého muža pracuje v Malackách, v sobotu preto krízový štáb mesta rozhodol o uzatvorení materských a základných škôl, základnej umeleckej školy, centra voľného času na týždeň. Podľa primátora Juraja Říhu je možné, že po vyhodnotení aktuálnej situácie školy zostanú zatvorené aj dlhšie. Ani študenti malackého gymnázia, ktorého zriaďovateľom je Bratislavský samosprávny kraj, nebudú týždeň chodiť do školy.

Po nedeľňajšom zasadnutí krízového štábu sa Bratislavský samosprávny kraj rozhodol zavrieť všetkých 54 stredných škôl v pôsobnosti kraja. „Vyučovanie bude prerušené od pondelka 9. marca do piatka 13. marca,“ spresnil župan Juraj Droba. Zatvorené budú aj plavárne – Na Pántoch, na Tomášikovej ulici aj na Drieňovej ulici. Prerušenie vyučovania sa týka aj niektorých osemročných gymnázií a viacerých základných škôl. Zákazy návštev platia v zariadeniach sociálnych služieb.

Bratislavská časť Staré Mesto uzatvorilo od pondelka Základnú školu Hlboká, ako informoval hovorca mestskej časti Matej Števove, niektorí žiaci sa dostali do priameho kontaktu s infikovanými osobami.

V hlavnom meste prerušila vyučovanie aj súkromná Cambridge International School, otvoriť by ju mali až 22. marca. Vedenie školy oznámilo rodičom žiakov, že u rodinného príslušníka jedného z detí, ktoré navštevuje školu, sa potvrdil koronavírus. Rodina žije v Rakúsku.

Univerzita Komenského a Slovenská technická univerzita počas víkendu vyhlásili, že tiež prerušujú vyučovanie. Neskôr sa pripojili aj Ekonomická univerzita v Bratislave, Vysoká škola múzických umení (VŠMU) v Bratislave a Slovenská zdravotnícka univerzita (SZU). Študentom, ktorí bývajú v internátoch, odporúčajú, aby odišli domov. Ak by do 11. marca neopustilo internáty nadkritické množstvo študentov, môžu rektori nariadiť ich uzatvorenie. V prípade výskytu nákazy sa budú musieť ubytovaní podriadiť karanténe.

Kostolište a Malacky – epicentrum nákazy?

Keďže manželka prvého pacienta s potvrdeným koronavírusom pracuje v Malackách, krízový štáb uzavrel Mestské centrum sociálnych služieb, v ktorom je zamestnaná. Desať ľudí, ktorí s ňou prišli do kontaktu, je v domácej izolácii. „Pracovala vo vyššom manažmente,“ vysvetlil Říha. Okrem toho krízový štáb odporučil na štrnásť dní uzavrieť prevádzku zariadenia pre ľudí s mentálnym postihnutím Vstúpte. Ide totiž o susediace budovy a klienti zariadenia sa stravovali v centre. V zariadení evidujú dvanásť klientov s príznakmi respiračného ochorenia. Ako zdôraznil Říha, môže ísť iba o chrípku, napriek tomu sú v domácej izolácii.

Organizované športové podujatia budú v Malackách bez divákov. Krízový štáb odporúča zrušiť hromadné podujatia či obmedziť činnosť seniorských klubov.

Kostolište je od Malaciek vzdialené sotva dva kilometre. Ako pre Pravdu povedal starosta obce Hubert Danihel, žena chodila do práce autom. V sobotu a v nedeľu bola situácia v dedinke pokojná. Obecný úrad zrušil stránkové dni pre verejnosť. „Budeme pracovať, ale s ľuďmi budeme komunikovať len mailom alebo telefonicky. Len v najnutnejších prípadoch príde ku kontaktu s klientom,“ spresnil Danihel.

„Pokiaľ ide o osoby, ktoré boli v priamom kontakte s nakazenými, už sa spojili so zdravotníckymi zariadeniami a boli im odobraté vzorky. Ukazuje sa, že teplota nie je celkom smerodajná. Nakazená žena, hoci mala pozitívny nález, mala teplotu 36,5 stupňa,“ pripomenul starosta. Do kontaktu s nakazeným mužom sa zas dostali viacerí obyvatelia Kostolišťa. Ten bol na konci februára voliť v jedinom volebnom okrsku obce.

Mestá a obce rušia podujatia

Viaceré mestá a obce rušia podujatia, na ktorých by sa mohlo stretnúť viac ľudí. V Košiciach platí od pondelka zákaz verejných zhromaždení na území mesta, kultúrno-spoločenských alebo športových aktivít. Školy, ktorých zriaďovateľom je mesto, nesmú organizovať školské exkurzie, zájazdy a výlety s vyššou koncentráciou detí. Primátor Trenčína na sociálnej sieti odporúča, aby obyvatelia zasadanie mestského zastupiteľstva sledovali on-line, prikázal dezinfekciu informačného centra či zvýšenie hygienického filtra v predškolských zariadeniach.

„Dôrazne neodporúčame organizovanie žiadnych kultúrnych podujatí či premiér,“ dodal bratislavský župan Droba. Kultúrne zariadenia, ktoré patria do pôsobnosti kraja, budú program rušiť. Úrad samosprávneho kraja bude fungovať v obmedzenom režime.

V Košiciach, ale napríklad aj v Trenčíne alebo Bratislave platí zákaz návštev v domovoch sociálnych služieb. Odporúčajú presunúť verejné oslavy MDŽ či obmedzenie stretávania sa v denných centrách alebo kluboch seniorov.

Bratislava, Košice aj Žilina ohlásili, že budú pravidelne dezinfikovať vozidlá mestskej hromadnej dopravy. Rovnaké opatrenia začala robiť aj Slovenská autobusová doprava Zvolen.

Neodporúča sa cestovať do Talianska

Ministerstvo zahraničných vecí odporúča občanom SR vzhľadom na situáciu okolo šírenia nového koronavírusu necestovať do Talianska. Zároveň apeluje na občanov, ktorí sa nachádzajú v Taliansku, aby dbali na osobnú hygienu a hygienu potravín. V prípade podozrenia na prítomnosť koronavírusu nemá pacient vyhľadať odbornú lekársku pomoc, pretože tá ho po zatelefonovaní sama navštívi v mieste pobytu. V prípade núdze môžu občania SR nepretržite kontaktovať pohotovostný mobil Veľvyslanectva SR v Ríme na telefónnom čísle +39 338543207­1 alebo ministerstva na čísle +421259785978.

V zoo návštevníkov nepustia k primátom

V bratislavskej zoo v nedeľu zatvorili pre návštevníkov pavilón primátov. Ide o preventívne opatrenie súvisiace so zamedzením šírenia koronavírusu. Pavilón primátov obývajú dva druhy ľudoopov. Ide o päťčlennú skupinu šimpanza učenlivého a trojčlennú skupinu orangutana sumatrianskeho. „Ľudoopy sú vysoko vnímavé na mnohé ľudské ochorenia. Pavilón primátov sme z preventívnych dôvodov pre návštevníkov zatvorili,“ uviedla Zuzana Chalupová. Cieľom tohto opatrenia je minimalizácia možností prenosu vírusu v záujme ochrany zdravia zvierat, chovateľov a návštevníkov.

(tasr)

144 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus