Kiska pre problémy so srdcom nebude na rokovaniach o zostavení vlády

Predseda strany Za ľudí Andrej Kiska sa nebude zúčastňovať na rokovaniach o vytvorení vládnej koalície. Informoval o tom na sociálnej sieti. Dôvodom sú jeho pokračujúce problémy so srdcom, zastupovať ho bude podpredsedníčka strany Veronika Remišová a ďalší podpredsedovia.

09.03.2020 08:00 , aktualizované: 18:16
debata (775)

Kiska podľa svojich slov bol v pondelok na kontrole srdca, minulý rok podstúpil operáciu na odstránenie arytmie. „Zákrok mi pomohol len čiastočne a problém sa mi v poslednom čase opakovane vracia. Na základe odporúčania lekárov tak na najbližšie obdobie upravím svoj pracovný program,“ priblížil Kiska.

Šéf Za ľudí dodal, že verí vo vytvorenie stabilnej vlády. „A aj strana Za ľudí bude môcť naplniť program, na základe ktorého jej ľudia vo voľbách dali dôveru,“ dodal.

Za ľudí nespokojní s výsledkom volieb

Jednotlivé rezorty by mali byť definitívne rozdelené v utorok. Vyhlásenie prezidentky Zuzany Čaputovej, že by chcela vymenovať novú vládu do dvoch týždňov, totiž tlačí nielen na víťaza parlamentných volieb, ale na všetky strany, ktoré chcú vstúpiť do vládnej koalície.

Zo zdrojov z vnútra novej strany Andreja Kisku Za ľudí prenikli informácie, že nie sú veľmi spokojní s výsledkami volieb. Aj preto sa členovia nevedia zhodnúť na tom, či má Kiska zostať na čele strany, prípadne sa z politického diania úplne stiahnuť.

Samotný Kiska pritom vysiela signály, že nie si je istý, či chce v politike pokračovať. Zatiaľ sa vo vnútri tohto zoskupenia neuvažuje o tom, kto by mohol stranu ďalej viesť, Kiskove problémy so srdcom by však mohli prispieť k jeho možnému odchodu z čela strany a politiky vôbec.

Ambiciózna podpredsedníčka Veronika Remišová nemá totiž plnú podporu svojich kolegov. Túto otázku chcú však v strane Za ľudí riešiť až po zostavení vlády a uzatvorení koaličných zmlúv.

Za ľudí chce získať v prvom rade kreslo ministra spravodlivosti. Najväčšie šance dostať sa na čelo tohto rezortu má Mária Kolíková, skúsená právnička a bývalá štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti.

Kiskovi stranícki spolupútnici sa však určite nechcú dostať do opozície, mnohí – aj na podpredsedníckych postoch – sú presvedčení, že by bolo hanbou sedieť v opozičných laviciach spolu so stranou Smer a ĽS NS.

Naopak, rátajú s možnosťou, že z koalície môžu pre nezhody odstúpiť jednotlivci, stále by však mala v parlamente väčšinu.

775 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Kiska #Igor Matovič #zostavovanie vlády #Veronika Remišová #Za ľudí #nová vláda