Zornica z Bánoviec nad Bebravou prešla na šitie rúšok

Táto firma vie po certifikácii prejsť na výrobu ochranných rúšok, povedal premiér Pellegrini (Smer).

09.03.2020 12:30 , aktualizované: 16:18
debata (86)

VIDEO: Premiér Pellegrini rokoval s predstaviteľmi priemyslu

Video

Z výroby košieľ prešla firma Zornica z Bánoviec nad Bebravou na šitie rúšok. Denne ich plánujú vyrobiť až dvadsaťtisíc. Riaditeľ Igor Maukš povedal pre Pravdu, že situácia v textilnom priemysle je zložitá a keď zistil, že sna Slovensku sa nevyrábajú rúška, rozhodol sa zaplátať túto dieru. „Vyrobili sme zopár skúšobných kusov, čo nie je pre nás nič zložité,“ dodáva. Aktuálne bude rúška vyrábať vyše sto ľudí, ale ak sa výroba rozbehne, chce firma, ktorá len prednedávnom bola nútená prepúšťať, prijať ďalších zamestnancov.

Pellegrini: Je to dobrá správa

Premiér Pellegrini povedal že je to „dobrá správa, ktorú veľmi pozitívne vnímajú aj najväčší zamestnávatelia, pretože pravdepodobne tak oni, ako aj Správa štátnych hmotných rezerv SR, veľmi radi siahnu po tomto výrobku“. „Určite očakávame ešte nejakú regulovanú a rozumnú cenu. Nebudeme tak v rukách nejakých priekupníkov alebo tých, ktorí chcú na vzniknutej situácii zarobiť,“ dodal predseda vlády. Podľa neho si vedia automobilky na Slovensku poradiť s 10-percentným výpadkom zamestnancov, 20-percentný by už bol problémom. V súvislosti so zásobovaním závodov sa treba zaoberať nákladnou dopravou.

Osvedčenia pre budúcich poslancov

Slávnostné odovzdávanie osvedčení novým poslancom Národnej rady (NR) SR o zvolení sa pravdepodobne neuskutoční. Vyhlásil to predseda vlády Peter Pellegrini (Smer-SD) po pondelkovom stretnutí s predstaviteľmi priemyslu. Odovzdávanie je naplánované na utorok (10. 3.). Prípadné zrušenie aktu má potvrdiť Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán.

„S vysokou pravdepodobnosťou nebude zajtra slávnostný akt, ale oficiálne to oznámi buď krízový štáb, alebo predseda ústrednej volebnej komisie,“ povedal Pellegrini s tým, že novozvolení poslanci môžu osvedčenia dostať prostredníctvom doporučenej pošty. Nie je podľa neho správne, aby sa viac ako 200 ľudí vrátane novinárov zišlo na jednom mieste a následne sa vrátili do rôznych oblastí Slovenska. „Z ústavného hľadiska sa nič nestane,“ skonštatoval Pellegrini, pretože podľa neho nejde o žiaden ústavný akt.

Ak štátna komisia potvrdí zrušenie slávnostnej ceremónie odovzdávania dekrétov v budove NR SR na bratislavskom Župnom námestí, potrebné administratívne úkony spojené s nástupom poslancov sa budú konať v budove NR SR na Námestí Alexandra Dubčeka. Pre TASR to uviedol riaditeľ odboru komunikácie s médiami a verejnosťou Kancelárie NR SR Tomáš Kostelník. Dodal, že tieto úkony sa budú uskutočňovať za zvýšených preventívnych opatrení.

Žiga: Plynulé dodávky elektriny, plynu a palív by mali byť zabezpečené

Dosluhujúci minister hospodárstva Peter Žiga (Smer-SD) vyzval všetky podniky kritickej infraštruktúry, aby zabezpečili záložné tímy na obsluhu najdôležitejších zariadení. Žiga to v pondelok povedal po stretnutí s veľkými zamestnávateľmi, najmä zástupcami automobiliek.

„Môže nastať situácia, že pracovníci, ktorí obsluhujú napríklad jadrovú elektráreň alebo dispečing pri prenose elektrickej energie, budú musieť ísť do karantény,“ povedal Žiga. Aby bola zachovaná plynulá dodávka energií, mali by byť záložné tímy pripravené zastúpiť svojich kolegov. Minister sa údajne stretol s pozitívnou reakciou na svoje požiadavky, a to aj u spoločnosti Slovnaft, ktorá nepatrí pod akcionársku štruktúru ministerstva hospodárstva.

Zhabaný kontajner

V Nemecku zhabali kontajner so zdravotníckymi pomôckami pre SR, situáciu rieši slovenský veľvyslanec, povedal Pellegrini. Pellegrini konštatoval, že telefonicky sa o stav v súvislosti s koronavírusom zaujímala prezidentka SR Zuzana Čaputová, líder OĽaNO, ktorý je poverený zložením novej vlády Igor Matovič, nie.

Na stretnutí sa zúčastnili Premiér Peter Pellegrini, ministerka vnútra Denisa Saková, ktorá aj predsedá Ústrednému krízovému štábu, minister hospodárstva Peter Žiga (všetci Smer), predstavitelia automobiliek na Slovensku, predstavitelia SOPK, Klubu 500, Zväzu automobilového priemyslu SR, Asociácie priemyselných zväzov a spoločnosti Slovnaft.

86 debata chyba
Viac na túto tému: #priemysel #Peter Pellegrini #koronavírus