Termín maturity sa môže posunúť

Zatvorené stredné školy v pôsobnosti bratislavskej župy môžu ovplyvniť termín maturít v celej krajine. Rezort školstva ráta s možnosťou, že v prípade pretrvávajúcej krízovej situácie pre šíriaci sa koronavírus posunie skúšku dospelosti.

09.03.2020 15:30
debata (4)

Písomná maturita zo slovenského jazyka čaká stredoškolákov na budúci týždeň v utorok. Na ďalší deň je naplánovaná písomná skúška z cudzích jazykov a koniec budúceho týždňa by mali uzavrieť písomné časti maturít z matematiky a z maďarského a ukrajinského jazyka a literatúry. Dátum prvej časti skúšky dospelosti je však aktuálne otázny. „Uskutočnilo sa zasadnutie Ústrednej maturitnej komisie, na ktorom sa hovorilo aj o možnom posunutí termínu písomných maturitných skúšok v súvislosti so šírením koronavírusu,“ uviedol pre Pravdu komunikačný odbor ministerstva školstva.

Rezort uisťuje, že situáciu pozorne sleduje. „V prípade, ak zo strany hlavného hygienika alebo Ústredného krízového štábu vyvstane požiadavka na prerušenie vyučovacieho procesu na základných a stredných školách, ministerka Martina Lubyová k takémuto kroku pristúpi. V tejto chvíli však nie je na to dôvod,“ dodal komunikačný odbor.

Ak sa posunú písomné maturity, zmenia sa aj termíny ústnych skúšok. „V prípade posunutia termínu písomných maturitných skúšok je ministerstvo školstva pripravené vykonať ďalšie kroky spojené s jednotlivými termínmi ukončovania štúdia na stredných školách, o ktorých bude včas informovať,“ zdôraznil komunikačný odbor.

Ide o reakciu na uzatvorenie stredných škôl pod gesciou bratislavskej samosprávy. Tie by mali prerušiť vyučovací proces na päť dní. Predseda kraja Juraj Droba avizoval, že sa situáciu pokúsia s riaditeľmi stredných škôl vyriešiť tento týždeň. Presunutiu termínu maturít by sa rád vyhol. „Ak dôjde k výskytu nadmerného počtu ochorení, tak potom budeme hľadať spôsob ako posunúť termín maturít všeobecne a celoplošne. Tento týždeň sa rozhodneme, čo spravíme,“ spresnil Droba.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #maturitné skúšky #koronavírus #Covid-19