Fico: Kandidátom Smeru na podpredsedu parlamentu je Pellegrini

Potvrdil to predseda strany Robert Fico po zasadnutí poslaneckého klubu.

10.03.2020 14:56 , aktualizované: 15:24
Smer / Robert Fico / Peter Pellegrini / Foto:
Vľavo predseda strany Smer Robert Fico a vpravo volebný líder a podpredseda Smeru Peter Pellegrini
debata (133)

Dodal tiež, že on sa naďalej uchádza o post predsedu tejto strany a bude tiež zvažovať nomináciu na predsedu poslaneckého klubu. Klubu poslancov Fico šéfoval aj v uplynulom volebnom období.

Podpredseda Smeru Juraj Blanár pred novinármi uviedol, že na stretnutí formujúceho sa poslaneckého klubu riešili organizačno-technické záležitosti. Podľa Blanára sa rozprávali aj o prerozdelení parlamentných výborov, Smer-SD má záujem o kontrolné výbory. „Pevne verím, že aj budúca koalícia bude toto ctiť, že opozícii budú patriť kontrolné výbory, na toto si budeme nárokovať,“ dodal s tým, že mená na predsedov výborov nechcel konkretizovať.

Fico: Mafia a mafián nemôže kontrolovať SIS

Smer odmieta, aby na čele Slovenskej informačnej služby (SIS) stál nominant hnutia Sme rodina, uviedol to predseda Smeru-SD Robert Fico. „Je cez čiaru, aby SIS pod kontrolu dostala strana pána Kollára. Mafia a mafián nemôže kontrolovať SIS,“ vyhlásil po stretnutí klubu Fico.

SIS podľa jeho slov potvrdila, že líder Sme rodina Boris Kollár bol v 90-tych rokoch „namočený do pašovania drog“. „Bolo by bezpečnostným rizikom a absolútnym výsmechom, aby takáto strana kontrolovala SIS,“ doplnil Fico. Pripomenul, že o obsadení postu riaditeľa SIS rozhoduje vláda, potom to ide na stôl prezidentovi SR, ktorý rozhodne.

Viacerí predstavitelia Smeru-SD nevedeli povedať, čo konkrétne budú preberať na stretnutí formujúceho sa klubu strany. Otázka predsedu Smeru nie je podľa nich dnes na mieste. Zvolený poslanec Dušan Jarjabek uviedol, že poslanci sa stretávajú prvý raz po konaní parlamentných volieb, chcú zhodnotiť ich výsledok. Novinárom Jarjabek nevedel povedať, kto bude predsedom poslaneckého klubu. V podobnom duchu sa vyjadrili aj odchádzajúci ministri a zvolení poslanci za Smer Ján Richter a Denisa Saková.

Súčasný podpredseda Smeru Robert Kaliňák novinárom odkázal, že pýtať sa na to, či je čas vymeniť šéfa strany, nie je správnou otázkou, nepovažuje to v tejto chvíli za tému. „Pre mňa je predsedom strany Robert Fico a je tam doma,“ podotkol. „Robert Fico je určite bezpochyby otcom sociálneho štátu,“ dodal. Kaliňák si takmer polovičný počet krúžkov v parlamentných voľbách pre Fica na rozdiel od premiéra Petra Pellegriniho (Smer) vysvetľuje tým, že Fico nebol súčasťou volebnej kampane. Kvalita Pellegriniho v kampani bola pre Kaliňáka „pozitívnym prekvapením“.

Volebný výsledok Smeru podľa Kaliňáka ukazuje, že v opozícii budú mať poslanci strany dostatočný priestor na to, aby dokázali ochrániť sociálny štandard.

133 debata chyba
Viac na túto tému: #Smer #NRSR