Taliansko pre koronavírus zatvára všetky obchody okrem potravín

Taliansky premiér Giuseppe Conte pre šírenie koronavírusu až do odvolania vydal nariadenie na uzavretie všetkých obchodov, barov, reštaurácií a obchodných centier v krajine. Otvorené ostanú len obchody s potravinami a lekárne. Celkovo je v 114 krajinách evidovaných viac než 125 000 prípadov nákazy, ktorý si doteraz vyžiadal vyše 4300 obetí. Dianie sme sledovali online.

11.03.2020 05:46 , aktualizované: 22:26
debata (128)

„Zatvárame obchody, bary, pohostinstvá a reštaurácie. Donášky do domu sú povolené,“ uviedol podľa Pravdy v televíznom vystúpení Conte, ktorý zároveň svojich spoluobčanov vyzval, aby nestrácali nádej.

Otvorené naďalej zostanú banky, pošty, podniky a premávať bude verejná doprava. Premiér tiež apeloval na to, aby jednotlivé firmy svojim zamestnancom umožnili v čo najväčšom rozsahu pracovať z domu.

„Nech si nikto nemyslí, že v najbližších dňoch uvidíme účinky prísnych opatrení, ktoré sme prijali len pred niekoľkými dňami. Ak sa počet infekcií okamžite nezníži, neznamená to, že nefungujú,“ varoval Conte. Občanom Talianska poďakoval za spoluprácu v boji proti epidémii. „Teraz však musíme urobiť ďalší krok k izolovaniu nákazy. Zdravie je najvyššou prioritou,“ uviedol premiér.

Nápis v taliančine ("Všetko bude v... Foto: SITA/AP, Luca Bruno
Miláno / Koronavírus / Nápis v taliančine ("Všetko bude v poriadku") na okne výkladu jedného z obchodov v talianskom Miláne, 11. marca 2020

21:59 Egypt dnes zaznamenal sedem nových prípadov nákazy koronavírusom, čím bilancia infikovaných v tejto severoafrickej krajine stúpla na 67.

Najmenej 45 z nakazených sa plavilo na výletnej lodi po Níle do Luxoru. V nemocnici v Hurgade cez víkend chorobe podľahol šesťdesiatročný nemecký turista. Dvadsaťsedem evidovaných nakazených ľudí sa podľa ministerstva zdravotníctva uzdravilo a osem z nich bolo prepustených z karantény v nemocnici. Podľa ministerstva ide o šesť Egypťanov a dvoch cudzincov.

21:44 Guatemalský minister zdravotníctva Hugo Monroy v stredu oznámil, že jeho krajina zakáže vstup na svoje územie ľuďom prichádzajúcim z Európy. Toto opatrenie začne platiť vo štvrtok a má zabrániť rozšíreniu koronavírusu v tomto stredoamerickom štáte, napísala agentúra Reuters.

V Guatemale nebol doteraz zaznamenaný ani jeden prípad ochorenia Covid-19, ktorého pôvodcom je koronavírus SARS-CoV-2.

21:38 V Rusku zaznamenali za posledných 24 hodín osem nových prípadov nákazy koronavírusom. Celkový počet nakazených tak v stúpol v stredu na 28. Informovala o tom agentúra TASS.

„Za posledných 24 hodín bol nový koronavírus potvrdený u ôsmich občanov Ruskej federácie. Šesť prípadov bolo v Moskve a dva v Moskovskej oblasti. Epidemiologická inšpekcia zistila, že všetci infikovaní navštívili v posledných dvoch týždňoch Taliansko,“ uviedla pracovná skupina pre boj s koronavírusom.

Z vyhlásenia ďalej vyplýva, že všetci pacienti sú umiestnení v izolácii. Identifikované boli taktiež všetky osoby, ktoré prišli s pacientmi do kontaktu.

21:20 Počet ľudí nakazených koronavírusom v Česku sa v stredu zvýšil na 91 po tom, ako pozitívne testy potvrdili u desiatich ľudí, ktorých nakazil taxikár z Prahy. Informovala o tom televízia Nova a na svojej stránke to potvrdilo aj Ministerstvo zdravotníctva ČR.

Pražský taxikár v stredných rokoch, ktorý jazdil pre spoločnosť Uber, odviezol za tri dni najmenej 90 ľudí.

21:14 Spojené štáty zvažujú, že v rámci boja proti šíreniu koronavírusu zakážu na svoje územie vstup osobám prichádzajúcim z Európy. S odvolaním sa na vyhlásenie vysoko postaveného predstaviteľa amerického ministerstva pre vnútornú bezpečnosť Kena Cuccinelliho o tom v stredu informovala agentúra AFP.

„Máme na stole otázku, ako pristupovať k Európanom ako celku. Nie sme ešte v situácii, keď by sme používali úradné prostriedky na zabraňovanie vstupu cestovateľom. Avšak zvažujeme aj túto možnosť,“ uviedol Cuccinelli.

Foto: SITA/AP, Hussein Malla
Koronavírus

20:44 Na koronavírus bolo vo Francúzsku pozitívne testovaných už 2281 ľudí, pričom 48 z nich nákaze podľahlo. Počet ľudí, ktorí koronavírusu podľahli, sa v porovnaní s utorkom zvýšil o 15 na 48. Informovala o tom spravodajská televízia BFM.

Vyplýva to z najnovšej bilancie, ktorú v stredu večer zverejnili francúzske úrady. Stav 105 nakazených si vyžaduje hospitalizáciu na jednotke intenzívnej starostlivosti.

Minister zdravotníctva Olivier Véran uviedol, že počet ľudí s nákazou sa od utorka vo Francúzsku zvýšil o 500. Vysvetlil, že „vírus cirkuluje veľmi aktívne na celom území“. Dodal, že denne je na koronavírus vo Francúzsku testovaných asi 1200 osôb.

20:30 Počet osôb nakazených koronavírusom sa v Česku zvýšil na 81. Oznámil to v stredu český premiér Andrej Babiš v televízii Nova s tým, že stav niekoľkých pacientov nie je dobrý.

Najviac ľudí infikovaných koronavírusom v Česku je v hlavnom meste Praha (41), uvádza portál televízie ČT24. V Prahe bolo hlásených 11 nových prípadov, pričom tieto osoby mali väzby na Taliansko, Izrael alebo sa s nakazeným stretli v rodine, resp. svojom okolí. Päť osôb je hospitalizovaných v Nemocnici Na Bulovke, pričom jedna z nich je na jednotke intenzívnej starostlivosti. Zdravotný stav ďalších štyroch je dobrý.

Na Pražskom hrade sa v súvislosti so situáciou okolo koronavírusu zišli najvyšší ústavní činitelia. V spoločnom vyhlásení uviedli, že situácia sa v najbližšom čase stabilizuje a občanov vyzvali, aby zachovali pokojný, zodpovedný a racionálny prístup.

Koronavírus vyhnal ľudí aj z inak vždy... Foto: SITA/AP, Petr David Josek
Praha / Karlov most / Koronavírus vyhnal ľudí aj z inak vždy preplneného Karlovho mostu v Prahe, 11. marca 2020

20:24 Pravoslávna cirkev ruší bohoslužby konané za účasti širšej verejnosti do 23. marca. Informovalo o tom Tlačové oddelenie Úradu Prešovskej pravoslávnej eparchie v Prešove. Predseda vlády Peter Pellegrini (Smer) označil ešte skôr dnes za sebecké, že pravoslávna cirkev najprv nechcela zrušiť verejné konanie omší.

20:18Nemecku zaznamenali v stredu prvý potvrdený prípad nákazy koronavírusom v radoch poslancov Spolkového snemu. Ide o člena Slobodnej demokratickej strany (FDP) Hagena Reinholda, informovala agentúra DPA.

Spolupracovníci infikovaného muža sú v dobrovoľnej domácej karanténe. Reinhold neskôr pre denníky mediálnej skupiny RedaktionsNetzwerk Deutschland (RND) povedal, že prvé príznaky mal po návrate z lyžovačky v Rakúsku. „Po mojom návrate som mal mierny kašeľ a v pondelok som sa dal vyšetriť lekárkou Bundestagu,“ povedal poslanec. Teraz je už v poriadku.

19:59 V prípade podozrení na nákazu koronavírusom budú na Slovensku po novom možné aj domáce vyšetrenia, ktoré zabezpečí mobilná odberná jednotka. O jej privolaní a domácom vyšetrení pacienta rozhodne regionálny hygienik spolu s krajským operačným strediskom podľa situácie. V opačnom prípade bude pacient prevezený do nemocnice.

Presný postup je stanovený v usmernení hlavného hygienika. Človek, ktorý sa vráti zo zahraničia a pociťuje klinické príznaky ochorenia a je izolovaný v domácom prostredí, kontaktuje v prvom rade obvodného lekára. Mimo ordinačných hodín má zavolať na linku 112 alebo 155.

Na snímke záchranári zo Záchrannej zdravotnej... Foto: TASR (Jaroslav Novák)
Bratislava ukážka domáce stery koronavírus Na snímke záchranári zo Záchrannej zdravotnej služby Bratislava zahadzujú použitý materiál do igelitu počas ukážky domácich sterov na nový koronavírus 11. marca 2020 v Bratislave.

19:52 Talianska polícia pátra po 11 väzňoch, ktorí ušli z väznice Foggia počas väzenských nepokojov vyvolaných opatreniami vlády v súvislosti so šírením koronavírusu. Medzi opatreniami bol aj zákaz návštev rodinných príslušníkov vo väzniciach.

19:50 Maďarská vláda v stredu zakázala vývoz prostriedkov na ochranu proti nákaze. Opatrenie, ktoré súvisí so šírením koronavírusu, bude platiť šesť mesiacov, informoval spravodajský server 24.hu s odvolaním sa na rozhodnutie kabinetu zverejnené v štátnom vestníku.

Z Maďarska nebude možné vyviesť ochranné a dezinfekčné prostriedky, teplomery a ďalší zdravotnícky materiál. Podľa Národného úradu pre dane a clá (NAV) sankcie za nedodržanie nariadenia sa pohybujú od jedného milióna až do jednej miliardy forintov (od 2974 do 2,97 milióna eur).

19:17 Katarské ministerstvo zdravotníctva oznámilo, že počet prípadov nákazy koronavírusom sa v stredu zvýšil o 238 a dosiahol 262. Ministerstvo varovalo, že to môže byť spôsobené komunitným prenosom, informovala agentúra AP.

Katar zatiaľ nehlásil žiadne obete na životoch, ale v krajine zatvorili univerzity a školy, zrušili mnohé verejné podujatia a zakázali vstup cestujúcim prichádzajúcim zo 14 krajín. Mnohé z prvých prípadov nákazy v Katare sa vyskytli v skupine občanov a cudzincov, ktorú evakuovali z Iránu.

19:09 Počet osôb nakazených koronavírusom sa v Taliansku v stredu zvýšil o 2066 z 8514 na 10 590. Ide o najvyšší denný nárast v počte nakazených osôb od 20. februára, keď v krajine vypukla epidémia. Informovala o tom agentúra APA.

Počet úmrtí sa zvýšil na 827 po tom, čo v dôsledku ochorenia zomrelo za 24 hodín ďalších 196 ľudí, oznámila talianska civilná ochrana v Ríme.

18:36 Dve najväčšie univerzity na Slovensku – Univerzita Komenského (UK) v Bratislave a Slovenská technická univerzita (STU) v Bratislave v piatok (13. 3.) úplne uzatvoria pre slovenských študentov svoje vysokoškolské internáty. V súvislosti s koronavírusom o tom rozhodli rektori oboch univerzít. Informovala o tom hovorkyňa UK Lenka Miller.

„Žiadame všetkých slovenských študentov, aby do piatka do 10.00 h opustili ubytovacie zariadenia. Na internátoch môžu ostať len zahraniční študenti. Slovenskí študenti v prípadoch hodných osobitného zreteľa môžu individuálne kontaktovať riaditeľa internátu a požiadať o mimoriadnu výnimku,“ skonštatovala Miller s tým, že akékoľvek návštevy sú naďalej prísne zakázané.

18:20 Primátor Bratislavy Matúš Vallo vyhlásil, že v súvislosti so šíriacou sa pandémiou koronavírusu vo svete Vláda SR vo štvrtok (12.3.) vyhlási od 6.00 hod. mimoriadnu situáciu pre celé Slovensko. Viac sa dočítate tu.

18:14 Prvú obeť koronavírusu ohlásilo v stredu Švédsko. Ide o prvé úmrtie v dôsledku koronavírusu v Škandinávii, informovali podľa agentúra AFP tamojší zdravotnícki predstavitelia.

Ochoreniu Covid-19 podľahol starší človek s inými zdravotnými problémami, ktorý bol hospitalizovaný na jednotke intenzívnej starostlivosti univerzitnej nemocnice v meste Huddinge ležiacom neďaleko Štokholmu.

Vek ani pohlavie pacienta zverejnené neboli. Švédsko eviduje 481 prípadov nákazy novým koronavírusom, najviac zasiahnutá je metropola Štokholm.

17:50 Šéf Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus v stredu vyhlásil, že ochorenie Covid-19, ktoré je spôsobené koronavírusom, „možno charakterizovať ako pandémiu“. Informovala o tom agentúra AFP.

„Pandémia nie je slovo, ktoré by sa nemalo používať ľahkovážne alebo neopatrne. Je to slovo, ktoré v prípade zneužitia môže spôsobiť neprimeraný strach alebo neopodstatnený pocit, že boj sa skončil, čo vedie k zbytočnému utrpeniu a smrti,“ uviedol Ghebreyesus na tlačovej konferencii v Ženeve. „Očakávame, že v nasledujúcich dňoch a týždňoch bude počet prípadov Covid-19, počet úmrtí a počet postihnutých krajín stúpať ešte viac,“ poznamenal šéf WHO.

Nikdy predtým sme nevideli pandémiu vyvolanú koronavírusom, vyhlásil v stredu šéf Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus. Podľa agentúry AFP sa tak stalo po tom, čo uviedol, že ochorenie Covid-19, ktoré je spôsobené novým koronavírusom SARS-CoV-2, "možno charakterizovať ako pandémiu.

Všetky krajiny môžu stále zmeniť priebeh tejto pandémie, ak budú odhaľovať, testovať, ošetrovať, izolovať, sledovať a mobilizovať svojich ľudí," citovala šéfa WHO agentúra AP. „Vyzývali sme krajiny každý deň, aby podnikli naliehavé a dôrazné kroky. Zvončekom sme zazvonili hlasno a zreteľne,“ zdôraznil generálny riaditeľ WHO.

Pripomenul, že globálne je evidovaných viac ako 118-tisíc infikovaných v 114 krajinách. Nový koronavírus si podľa neho doteraz vyžiadal 4291 obetí. Zatiaľ, čo sa zdá, že v Číne je epidémia na ústupe, v Európe ešte akoby sa len začínala.

17:43 Bulharsko potvrdilo v stredu prvú obeť nového koronavírusu SARS-CoV-2. Nákaze podľahla 66-ročná žena, ktorú hospitalizovali so zápalom pľúc v Pirogovovej nemocnici v bulharskej metropole Sofia. S odvolaním sa na vyhlásenie šéfa krízovej skupiny Vencislava Mutafčijského o tom informoval spravodajský portál Sofia Globe. Ženu hospitalizovali aj spolu s jej manželom, pričom podľa Sofia Globe ide o zatiaľ jediné dva prípady potvrdenej nákazy novým koronavírusom v Sofii.

17:19 Počet osôb nakazených novým koronavírusom SARS-CoV-2 sa v Česku zvýšil na 75 po tom, čo v stredu pribudlo 12 nových prípadov. Oznámil to český minister zdravotníctva Adam Vojtěch. „Máme bohužiaľ už pacientov, ktorí sú na jednotke intenzívnej starostlivosti,“ informoval Vojtěch podľa spravodajskej televízie ČT24.

Jeden z nich je hospitalizovaný v Brne. Podľa informácii portálu iDNES.cz ide o 84-ročnú ženu. Druhým pacientom vo vážnom stave je muž v pražskej Nemocnici Na Bulovke, ktorý musel byť podľa ministra v stredu intubovaný. V jeho prípade ide o mladší ročník, čo je trochu prekvapivé, poznamenal Vojtěch s tým, že počet osôb vo vážnom stave sa bude podľa neho zvyšovať.

16:58 Asociácia nemocníc Slovenska (ANS), Slovenská komora zubných lekárov (SKZL), ale aj Slovenská lekárnická komora (SLeK) sa sťažujú na nedostatok ochranných pomôcok. Tie podľa ANS v súvislosti s novým koronavírusom mali byť už dávno zabezpečené. SLeK hovorí o tom, že situácia vo verejných lekárňach môže byť čoskoro kritická. Podľa ich názoru mali byť ochranné pomôcky v súčasnej situácii dávno zabezpečené. Viac sa dočítate tu.

16:56 Prvú obeť nového koronavírusu SARS-CoV-2 ohlásilo Írsko. Podľa dostupných informácií ide o staršiu osobu, ktorá nákaze podľahla v nemocnici v stredu v ranných hodinách. Informoval o tom spravodajský portál Extra.ie. Írsko začalo tento týždeň na dané ochorenie testovať všetkých pacientov s respiračnými príznakmi, vrátane tých, ktorí nenavštívili rizikové krajiny. Podľa Extra.ie to svedčí o obavách vlády z toho, že vírus sa začal v šíriť medzi obyvateľstvom.

Video: Zatvoria všetky školy na dva týždne?

Video

16:38 Belgické ministerstvo zdravotníctva v stredu poobede oznámilo, že v krajine sú už tri obete, ktoré podľahli novému koronavírusu. Prvou obeťou, o ktorej úrady informovali ešte v stredu ráno, bola 90-ročná žena. Do bruselskej nemocnice Hôpitaux Iris Sud bola prijatá v pondelok a už v dobe hospitalizácie a uvedenia do izolácie od ostatných pacientov vykazovala vážne ťažkosti s dýchaním, pacientka však trpela aj na ďalšie choroby. Zomrela v utorok vo večerných hodinách. Riaditeľ nemocnice oznámil, že návštevy nemocnice boli obmedzené a plánuje sa ich úplný zákaz.

15:51 Počet potvrdených prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 sa v Británii za posledných 24 hodín zvýšil o 83 a stúpol tak na celkových 456. Ide o doposiaľ najvyšší denný nárast počtu infikovaných v Británii, informovala v stredu spravodajská stanica Sky News s odvolaním sa na najnovšie údaje vládnej agentúry Public Health England (PHE). V Anglicku, Walese, Škótsku a Severnom Írsku už na koronavírus zomrelo šesť ľudí.

15:20 Maďarské orgány dokážu takto najúčinnejšie bojovať proti šíreniu infekcie. Podľa spravodajského servera Napi.hu to povedal po rokovaní kabinetu minister riadiaci úrad vlády Gergely Gulyás v súvislosti so stavom núdze. Výnimkou sú občana Maďarska, ktorí však musia absolvovať karanténu – nesmú opustiť svoje bydlisko. Osoby, ktoré pri vstupe do krajiny uvedú nepravdivé informácie, budú čeliť sankciám, dodal Gulyás.

15:15 Na slovensko-českom hraničnom priechode MakovBílá-Bumbálka slúžia v súvislosti s výskytom nového koronavírusu v zmiešaných hliadkach s policajtmi aj príslušníci Síl pre špeciálne operácie Ozbrojených síl Slovenskej republiky (OS SR). TASR o tom informoval hovorca Síl pre špeciálne operácie OS SR Mário Pažický.

„Špeciáli pôsobia v zmiešaných hliadkach s kolegami z Policajného zboru (PZ) SR v dvoch zmenách osemnásť hodín denne. O využití vojakov pre asistenčné úlohy rozhodol Ústredný krízový štáb pre zvýšenie kontroly na hraničných priechodoch SR a podporu informačnej kampane súvisiacej so šírením nového koronavírusu,“ uviedol Pažický.

15:10 Počet potvrdených prípadov nového typu koronavírusu presiahol v stredu v Španielsku 2000. Približne polovicu z infikovaných evidujú v regióne metropoly Madrid, kde chorobe spôsobenej vírusom podľahlo najviac pacientov, píše agentúra AP.

15:02 Spoločnosť Slovak Lines v súvislosti s rizikami spojenými s novým koronavírusom zintenzívnila čistenie autobusov. Informovala o tom hovorkyňa spoločnosti Eva Vozárová. Dopravca začal na jeseň minulého roka využívať prostriedky obsahujúce typ polymérovej dezinfekcie PolyHMG, ktoré kombinujú dezinfekčnú funkciu s ochrannou.

15:00 V Trenčianskom samosprávnom kraji (TSK) bolo do stredy testovaných na ochorenie COVID-19, spôsobené novým koronavírusom, 36 ľudí, ani jeden test nebol pozitívny. Po zasadnutí rozšíreného štábu pre krízové situácie TSK to povedal predseda samosprávneho kraja Jaroslav Baška. Momentálne čakajú na výsledky testov ďalších 12 osôb. V preventívnej domácej karanténe je i sedem zamestnancov Úradu TSK.

14:59 OLO od štvrtka uzatvára zberný dvor na Starej Ivanskej ceste, opatrenie bude platiť do odvolania. Zároveň už od stredy je zákaznícke centrum sídliace na rovnakej adrese v prevádzke výhradne v telefonickom a online režime.

13:59 Vláda SR v súvislosti s koronavírusom plánuje vyhlásenie mimoriadnej situácie.

13:55 Nemecko zaznamenalo v stredu úmrtie ďalšieho človeka nakazeného novým koronavírusom, čo predstavuje už tretí známy smrteľný prípad v tejto krajine. Išlo o pacienta hospitalizovaného v okrese Heinsberg spolkovej krajiny Severné Porýnie-Vestfálsko, uviedla tlačová agentúra DPA.

13:24 V Iráne je novým koronavírusom nakazených 9 000 ľudí. Oznámil to dnes hovorca tamojšieho ministerstva zdravotníctva. Počet úmrtí stúpol od utorka o 63, takže v krajine už vírus usmrtil 354 ľudí. Irán je najpostihnutejšou z blízkovýchodných krajín a svetovo je po Číne, Južnej Kórei a Taliansku štvrtý. Oproti utorku v krajine pribudlo 958 nakazených.

12:57 Koronavírus bol na Slovensku potvrdený u ďalších troch ľudí. Počet potvrdených prípadov sa na Slovensku zvýšil na 10. V povinnej karanténe sa momentálne nachádza okolo 100 ľudí, ktorí prišli do styku s potvrdenými nakazenými. Viac sa dočítate tu.

12:32 Preventívne uzavreli trhovisko na Miletičovej. Dôvodom je možný výskyt vírusu.

11:38 Guvernér severotalianskeho regiónu Lombardsko Attilio Fontana vyzval v stredu vládu v Ríme, aby na severe Talianska v dôsledku epidémie spôsobenej novým koronavírusom nechala na 15 dní zatvoriť všetky podniky a zrušila dopravné spoje, ktoré nie sú životne dôležité. Informovala o tom agentúra AFP. „Ak sa nákaza aj naďalej bude šíriť týmto tempom, systém to už dlho nevydrží,“ povedal Fontana pre denník Corriere della Sera. „Naozaj melieme z posledného. Je jasné, že situácia začína byť nebezpečná,“ dodal Fontana pre televíziu Sky TG24.

11:00 Poslanec Claudio Pedrazzini sa stal prvým členom talianskeho parlamentu, u ktorého testy potvrdili nakazenie koronavírusom. Pedrazziniho z provincie Lodi v Lombardsku, ktorá je ohniskom koronavírusovej epidémie v Taliansku, umiestnili do karantény. Podľa vlastných slov „sa má dobre“ a trpí len „miernou horúčkou“.

Členov talianskeho parlamentu, ktorí patria do tej istej zmiešanej frakcie ako Pedrazzini, medzitým vyzvali, aby sa podrobili prehliadkam. V Taliansku sa preukázalo nakazenie novým koronavírusom aj u ďalších politikov a predstaviteľov. Patria medzi nich prezident regiónu Piemont Alberto Cirio, náčelník generálneho štábu armády Salvatore Farina či tajomník spoluvládnucej Demokratickej strany Nicola Zingaretti.

Napriek zhoršujúcej sa bilancii zaznamenalo najhoršie postihnuté Lombardsko i jeden úspech, keďže nepribudol ani jeden nový prípad v meste Codogno, kde sa nákaza 21. februára vyskytla prvýkrát.

10:51 V Indonézii podľahla koronavírusu prvá osoba. Päťdesiattriročná žena mala cukrovku a ochorenie pľúc a koronavírusom sa nakazila v zahraničí, spresnil Yurianto, hovorca vlády pre opatrenia na zastavenie šírenia koronavírusu. Žena pochádzala podľa stanice BBC z Británie a zomrela v turistickom rezorte na Bali. Hovorca tiež oznámil, že z 27 nakazených ľudí v Indonézii sa dvaja uzdravili.

Video: Premiér sa obul do pravoslávnej cirkvi

Video

10:46 Krízový štáb v Maďarsku odporučil vláde nariadiť stav núdze pre hrozbu šírenia koronavírusu. Minister riadiaci úrad vlády Gergely Gulyás povedal, že kabinet návrh prerokuje v stredu dopoludnia. Vláda bude musieť zvážiť, či uzatvorí hranice pre ľudí prichádzajúcich z Talianska, pričom občania Maďarska by mohli vstúpiť na územie krajiny, ale automaticky by museli ísť do karantény.

10:23 Ďalším pacientom s koronavírusom v Česku je žena z Plzeňska. Česko má tak už 64 prípadov, uvádza server iDnes.cz.

10:03 Turistické prehliadky viedenského Dómu sv. Štefana v utorok pozastavili až do odvolania v súlade s nariadením rakúskej vlády, ktoré v súvislosti so šírením koronavírusu zakazuje zhromaždenia v uzavretých priestoroch s účasťou viac ako 100 osôb.

9:40 Belgické ministerstvo zdravotníctva oznámilo prvé úmrtie v krajine v dôsledku koronavírusu. Podľa vyhlásenia ide o 90-ročného pacienta. Belgická ministerka zdravotníctva Maggie De Blocková na tlačovom brífingu uviedla, že tohto pacienta ošetrovali v bruselskej nemocnici Hôpitaux Iris Sud. Ďalšie detaily o prípade nezverejnili. Podľa dostupných informácií v Belgicku zatiaľ potvrdili 267 prípadov koronavírusu.

9:33 Po tragickej nočnej zrážke autobusu a dodávky pri Ružomberku odporučili zasahujúcim záchranárom karanténu. V autobuse sa nachádzali občania Ukrajiny s pozitívnou cestovateľskou anamnézou.


VIDEO: Rozčúlený Boris Kollár obvinil vládu, že nezvládla situáciu s koronavírusom. Jeho receptom je zavrieť hranice a dať ľudí do prísnej karantény.

Video

9:31 Zatvorenie nemeckých hraníc nepomôže zastaviť šírenie koronavírusu, vyhlásil v stredu nemecký minister zdravotníctva Jens Spahn. Spahn odmietol nasledovať príklad susedného Rakúska, ktoré zakázalo vstup do krajiny návštevníkom prichádzajúcim z Talianska. Nemecká stratégia spočíva v spomalení šírenia vírusu a minimalizácii zaťaženia zdravotníckeho systému.

9:21 V súvislosti so šírením koronavírusu vydal starosta Mestskej časti Košice – Staré Mesto Igor Petrovčik ako zástupca zriaďovateľa Mestskej krytej plavárne, šiestich materských škôlok a Múzea Vojtecha Löfflera rozhodnutie o ich uzatvorení od stredy 11. marca. Plaváreň pre kluby i športovú verejnosť bude zatvorená od 11. do 26. marca. Staromestské materské škôlky budú zatvorené od stredy 11. marca do piatka 13. marca.

8:16 Chorvátsko potvrdilo 16. prípad nákazy koronavírusom. Ide o mladšieho muža, ktorý je hospitalizovaný v hlavnom meste Záhreb. Pacient prišiel z trhu, ktorý sa konal v nemeckom meste Mníchov. Srbské ministerstvo zdravotníctva ešte v utorok potvrdilo piaty prípad nákazy koronavírusom. Krajina má zatiaľ 117 osôb pozitívne testovaných.

7:12 Štátna tajomníčka britského ministerstva zdravotníctva a konzervatívna poslankyňa Nadine Dorriesová sa nakazila koronavírusom. Ide o prvú členku parlamentu, ktorej doteraz vyšiel pozitívny test. Šesťdesiatdvaročná Dorriesová oznámila, že po tomto zistení podnikla všetky potrebné opatrenia a nachádza v domácej izolácii. Testy teraz podstúpia všetci predstavitelia ministerstva, ktorí sa s tajomníčkou dostali do kontaktu, medzi nimi aj šéf rezortu Matt Hancock. Či sa testom podrobil alebo podrobí aj premiér Boris Johnson, jeho úrad neuviedol.

6:48 Guvernér štátu New York Andrew Cuomo vyšle do mesta New Rochelle vojakov, aby tam pomohli zastaviť šírenie koronavírusu. Národná garda bude donášať jedlo osobám v karanténe, pričom v meste vznikne 1,6-kilometrová ochranná zóna. V tejto oblasti registrujú „najväčšiu koncentráciu“ prípadov nákazy v USA, povedal v utorok počas oznámenia opatrení Cuomo. V USA zaznamenali už viac než tisíc potvrdených prípadov. Štát New York hlási 173 nakazených, čo je najviac v USA. Zomrelo zatiaľ 31 ľudí.

6:14 Panama v utorok potvrdila prvé úmrtie pacienta infikovaného koronavírusom. Zároveň ide o prvé úmrtie v rámci krajín Strednej Ameriky, informovala agentúra AFP. V utorok okrem toho potvrdil prvý prípad nákazy koronavírusom stredoamerický ostrovný štát Jamajka. Pozitívne výsledky testov tam mala miestna občianka, ktorá nedávno pricestovala z Británie. Panamské ministerstvo zdravotníctva doposiaľ potvrdilo osem infikovaných, z ktorých jeden zomrel. Išlo o 64-ročného muža, ktorý trpel diabetom a zápalom pľúc. Ďalší pacient je na jednotke intenzívnej starostlivosti. Ako prvá spomedzi stredoamerických krajín potvrdila minulý týždeň (5. marca) výskyt nového koronavírusu Kostarika, ktorá eviduje už 13 nakazených. Druhá v poradí bola Panama.

5:37 Počet ľudí infikovaných koronavírusom SARS-CoV-2 sa v Českej republike v utorok zvýšil na 63. V priebehu utorka sa potvrdený počet nakazených zvýšil o 25, čo je doposiaľ najvyšší nárast prípadov zaznamenaný v ČR za jeden deň. Najviac infikovaných má v súčasnosti Praha s počtom prípadov 34. Nasleduje Ústecký kraj s 12 prípadmi a Stredočeský kraj s 8 nakazenými. Česko v utorok zakázalo podujatia s viac ako 100 účastníkmi. Ministerstvo zdravotníctva ČR zároveň rozšírilo možnosť uvaliť karanténu aj na cudzincov, ktorí budú na hraniciach kontrolovaní s príznakmi. Ochorenie má u všetkých infikovaných mierny priebeh a nikto z nich nie je v ohrození života.

5:35 Celkový počet nakazených v Južnej Kórei sa v stredu vyšplhal na 7755 a počet úmrtí na 60. Kórejské ministerstvo zdravotníctva potvrdilo 242 nových prípadov nákazy a šesť úmrtí. Južná Kórea patrí spolu s Talianskom a Iránom ku krajinám, ktoré sú okrem Číny najviac zasiahnuté epidémiou koronavírusu. V predchádzajúcich dňoch bolo v Južnej Kórei badateľné znižovanie tempa nárastu nových prípadov a v utorok sa toto číslo prvý krát za ostatné dva týždne dostalo pod hranicu 150 (131).

5:30 Čína v stredu potvrdila 24 nových prípadov nákazy novým typom koronavírusu a 22 úmrtí. Podľa agentúry AP nové údaje potvrdzujú klesajúci počet infekcií v Číne, kde sa epidémia vlani v decembri začala. V krajine sa uzdravili už zhruba tri štvrtiny infikovaných pacientov. Za posledných 24 hodín v Číne hlásili 24 nových prípadov nákazy a 22 úmrtí. Celková bilancia epidémie v Číne sa tak vyšplhala na 80 778 infikovaných a 3158 úmrtí. Čínski lekári aktuálne liečia 16 145 nakazených, zatiaľ čo 61 475 vyhlásili za vyliečených a prepustili z nemocníc. Len deväť z nových prípadov bolo zaznamenaných mimo epicentra nákazy, stredočínskej provincie Chu-pej.

Zhrnutie z predchádzajúceho dňa

  • V slovenských kostoloch sa dva týždne neuskutočnia bohoslužby
  • Pravoslávna cirkev chce vykonávať bohoslužby naďalej „vrátane bozkávania ikon a prijímania z jedného kalicha“
  • Na Slovensku počas utorka nepribudol žiadny nový prípad nákazy, aktuálny stav je 7 pozitívnych a 583 negatívnych vzoriek
  • V Česku zastavili všetky kultúrne, spoločenské i náboženské akcie s účasťou nad 100 osôb
  • EÚ v rámci boja proti koronavírusu umožní štátnu pomoc pre postihnuté firmy a vytvorí 25-miliardový investičný fond
  • V Taliansku za posledných 24 hodín podľahlo vírusu 168 ľudí
  • Turecko potvrdilo prvý prípad nákazy
  • Úmrtie prvých ľudí zaznamenali v Libanone a Maroku

© Autorské práva vyhradené

128 debata chyba
Viac na túto tému: #WHO #koronavírus #Covid-19