NAKA zadržala 13 sudcov, obvinenia padli pre korupciu a ďalšie trestné činy

Policajti z Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) zadržali v stredu ráno 13 sudcov. Obvinenia padli z trestných činov korupcie, zasahovania do nezávislosti súdu a marenia spravodlivosti. Polícia o tom informuje na sociálnej sieti. Akciu vykonávala skupina Hmla, ktorá vyšetruje sudcov z Threemy Mariana Kočnera. Zadržaných odviezli v stredu ráno na NAKA v Nitre, viacerých už odtiaľ odviezli.

11.03.2020 06:52 , aktualizované: 13:10
Polícia NAKA zásah sudcovia nitra Foto: ,
Na snímke policajt NAKA predvádza zadržanú osobu na policajnú stanicu v Nitre 11. marca 2020.
debata (1089)

Polícia v stredu v skorých ranných hodinách zadržala viacerých sudcov. Medzi zadržanými je bývalá štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti Monika Jankovská, sudkyne Denisa Cviková, Zuzana Maruniaková, Miriam Repáková, podpredsedníčka Najvyššieho súdu SR Jarmila Urbancová. Informoval o tom portál tvnoviny.sk. Bývalý sudca Okresného súdu Bratislava I Vladimír Sklenka medzi zadržanými nie je. S políciou má spolupracovať. S Kočnerom si mal vymeniť cez Threemu tisícky správ.

Video: Prominentný advokát Peter Filip prichádza do sídla NAKA v Nitre, niektoré zo zadržaných sudkýň si ho vyžiadali ako právneho zástupcu.

Video

„Nikto nebude chránenou zverou, ani keď dotyčná (Monika Jankovská) robila štátnu tajomníčku za Smer. Pre políciu je jedno, že dotyčná bola naša naša bývalá nominantka,“ povedal premiér Peter Pellegrini pred zasadaním vlády. „Zatknutie do väzby týchto ľudí kvitujem a vítam,“ povedal premiér.

Polícia zverejnila tieto informácie. Zadržaní: 13 sudcov, 1 bývalá sudkyňa, 1 správkyňa konkurznej podstaty, 1 advokátka, 2 civilné osoby. Obvinení sú z korupcie, zasahovania do nezávislosti súdu a marenia spravodlivosti.

Video: Prominentný advokát Ondrej Mularčík prichádza za zadržanými sudcami.

Video

Kočner odmietol vypovedať

Marian Kočner odmietol na Národnej kriminálnej agentúre (NAKA) vypovedať. Vyšetrovatelia voči nemu vzniesli ďalšie obvinenia. Po procesných úkonoch na polícii potvrdil tieto informácie jeho právny zástupca Marek Para. Mariana Kočnera medzičasom policajti odviezli z Nitry, kde sídli expozitúra NAKA západ. Para si podľa vlastných slov najskôr musí naštudovať spisový materiál, ku konkrétnostiam sa preto nechcel vyjadrovať.

Advokát Peter Filip v krátkom rozhovore pre novinárov povedal, že obvinenie troch sudkýň, ktoré zastupuje, je založené okrem informácií z aplikácie Threema na výpovedi bývalého sudcu Vladimíra S., ktorý spolupracuje s políciou. Vo všetkých troch prípadoch podáva proti vzneseniu obvinenia sťažnosť, jeho klientky sú obmedzené na osobnej slobode. Výpoveď má za sebou len jedna z nich, svoju vinu odmietla.

O sudcoch musí rozhodovať Ústavný súd

Ako ďalej uvádza portál, medzi zadržanými by mal byť aj šéf Okresného súdu Bratislava V Dušan Srogončík. Práve tento súd rozhodoval v civilnom spore o kauze zmenky. Podľa zistení portálu by polícia mala zadržaným vzniesť obvinenia z viacerých trestných činov. Pre niektorých zadržaných budú žiadať väzbu. V prípade sudcov bude musieť o možnosti väzobného stíhania rozhodnúť ústavný súd. „Vyšetrovatelia by sa nemali opierať iba o komunikácie z Threemy, ale aj o ďalšie dôkazy. Stíhania vraj stoja aj na svedeckých výpovediach,“ píše portál.

Úrad špeciálnej prokuratúry sa k zadržaniu sudcov nebude vyjadrovať. „V súčasnosti prebiehajú úkony trestného konania, a preto sa k veci nebudeme vyjadrovať,“ povedala hovorkyňa Jana Tökölyová.

Krajský súd (KS) v Bratislave zatiaľ nemá informácie o zadržaných bratislavských sudcoch z okresných súdov aj z KS v Bratislave. „Vedenie KS v Bratislave v tejto chvíli nedisponuje relevantnými oficiálnymi informáciami od orgánov činných v trestnom konaní. Pokiaľ nám budú tieto relevantné informácie príslušnými orgánmi poskytnuté, vedenie KS v Bratislave vydá oficiálne vyjadrenie,“ uviedol hovorca KS Pavol Adamčiak, ktorý sprostredkoval vyjadrenie predsedu krajského súdu Borisa Tótha.

Monika Jankovská je bývalá štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti za Smer a sudkyňa Krajského súdu Bratislava s pozastavenou funkciou. S Marianom K. si mala cez Threemu vymeniť tisíce správ. Spolu si mali písať o množstve káuz vrátane civilného sporu o zmenky TV Markíza. V rámci neho mal Marian K. cez Jankovskú ovplyvňovať sudkyne Cvikovú, Maruniakovú a Haitovú.

Viacerým bratislavským sudcom a prokurátorom boli v lete minulého roku odobraté mobilné telefóny v súvislosti s komunikáciou Mariana K. Koncom januára tohto roku nasledovali aj domové prehliadky. Počas tých boli policajti z tímu Hmla u Moniky Jankovskej, Andrei Haitovej, Denisy Cvikovej, Vladimíra Sklenku, ale aj u nitrianskeho podnikateľa Norberta Bödöra. Tomu polícia zaistila telefón a iné veci.

Lipšic: Neprekvapila ma miera zásahu

Rozsiahly zásah NAKA exministra spravodlivosti a vnútra Daniela Lipšica neprekvapil. Verí však, že nejde o jediný zásah polície v súvislosti s trestnou činnosťou, ktorú odhalila komunikácia Mariana K. cez aplikáciu Threema. Lipšic okrem iného zopakoval, že sudcovia a prokurátori, ktorí sa spreneverili svojmu povolaniu, sú v jeho očiach horší ako mafiáni, pretože od nich sa dá korupčné správanie očakávať. Bývalý minister v súčastnosti ako advokát zastupuje rodičov zavraždeného novinára Jána Kuciaka. Práve vyšetrovanie úkladnej vraždy odhalilo rozsiahle podozrenia v súdnictve, polícii, prokuratúre či u advokátov.

„Neprekvapila ma miera zásahu, pretože som mal aj z vyšetrovania vraždy Jána Kuciaka určité množstvo informácií, ktoré boli v následných trestných stíhaniach preverované a verifikované. Chcel by som ale povedať, že veľmi vítam dnešný zásah a pevne verím, že nepôjde o poslednú akciu, pretože očista justície musí byť absolútne nevyhnutná priorita, ak máme hovoriť o spravodlivosti a právnom štáte,“ povedal Lipšic. Dodal, že vždy tvrdil aj to, že sudcovia, prokurátori, policajti, ale aj politici, ktorí sa spreneveria svojej funkcii a prejdú na druhú stranu, sú horší ako mafiáni. „Od nich som neočakával nič dobré, ale ľudia, ktorí zastupujú štát, majú konať podľa zákonov, Ústavy SR a zloženého sľubu,“ doplnil.

Za dôležitý považuje Lipšic najmä inštitút takzvaného spolupracujúceho obvineného, bez ktorého by podľa jeho názoru nebolo možné rozložiť veľké organizované skupiny. „Aj toto vyšetrovanie ukazuje, ako bolo kľúčové v roku 2003, napriek mnohým kontroverziám či kritikám prijať inštitút spolupracujúceho obvineného, alebo takzvaného korunného svedka, bez ktorého takéto korupčné siete, ale aj zločinecké skupiny nie je možné odhaľovať. Tak isto sa, predpokladám, ukáže, akú kľúčovú úlohu zohráva a môže zohrávať Špecializovaný trestný súd a úrad Špeciálnej prokuratúry, o ktorých zriadenie sme tiež dlhé roky bojovali,“ dodal.

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #súdnictvo #Marian Kočner #NAKA #threema #kauza Threema