Pellegrini: Ústredný krízový štáb bude rokovať vo štvrtok ráno

Pre karanténu môže byť využité aj zariadenie v Gabčíkove, povedal premiér Pellegrini.

11.03.2020 09:04 , aktualizované: 17:24
debata (37)

VIDEO: Premiér Pellegrini po rokovaní vlády

Pre karanténu pre koronavírus sme pripravení poskytnúť zariadenie MV SR v Gabčíkove, povedal premiér po rokovaní vlády.Ústredný krízový štáb bude rokovať o aktuálnej situácii vo štvrtok ráno. Pellegrini sa dôrazne postavil proti kupčeniu so zdravotníckymi pomôckami na čiernom trhu an Slovensku. Spomenul aj problém s občanmi SR, ktorí sa vracajú z Talianska, kde zaviedli prísne opatrenia proti šíreniu koronavírusu.

Pellegrini je spokojný s rozhodnutím prezidentky

Predseda vlády rozhodnutie prezidentky SR Zuzany Čaputovej nevetovať legislatívu o 13. dôchodku víta. „Chcem vyjadriť veľkú spokojnosť s rozhodnutím pani prezidentky, že sa neotočila chrbtom k 1,4 miliónu dôchodcov a že tento zákon z dielne vlády SR podpísala. Chcem oceniť tejto jej krok, že sa nedala vtiahnuť do politických a predvolebných aktivít a že podpísala zákon, ktorý bol legitímne a demokratickou väčšinou v Národnej rade SR schválený,“ priblížil Pellegrini.

Podľa jeho slov „ho teší, že na jeseň, respektíve na Vianoce dostanú slovenskí dôchodcovia sľúbený 13. dôchodok v priemernej výške v každej svojej kategórii“. „Vítam to, pretože do posledného momentu som mal obavy, či pani prezidentka nerozhodne inak,“ dodal premiér.

Na Slovensku sa zavedie 13. dôchodok, ktorý má byť vyplatený od novembra tohto roka. Prezidentka SR Zuzana Čaputová v stredu oznámila, že nebude vetovať novelu zákona o sociálnom poistení, ktorou sa má táto mimoriadna dávka zaviesť. Podala však podanie na Ústavný súd SR, aby túto novelu preveril. Upozornila zároveň na to, že ešte sa nestalo, aby vláda predložila takýto druh zákona tesne pred parlamentnými voľbami do parlamentu, ako sa stalo na Slovensku, a rokovalo sa o ňom v skrátenom režime. Podľa Čaputovej by sa takýmto spôsobom nemali zákony prijímať.

1000 respirátorov pre lekárov

V priebehu stredy by malo byť k dispozícii pre lekárov približne 1000 vysokový­konných respirátorov, z Českej republiky by prostredníctvom vládnej dohody malo prísť ďalších 9000 takýchto masiek. Po stredajšom rokovaní to v súvislosti so zabezpečením ochranných pomôcok v boji proti koronavírusu uviedol predseda Správy štátnych hmotných rezerv (SŠHR) Kajetán Kičura.

Potvrdil to aj predseda vlády SR Peter Pellegrini. „Je to typ respirátorov FFP4, teda vyššia rada ako FFP3, dostaneme ich aj s náhradnými filtrami, ktoré vydržia niekoľko dní,“ ozrejmil premiér.

Kičura priznal, že obstarávanie niektorých druhov ochranných pomôcok je problémové, týka sa to najmä najbezpečnejších respirátorov typu FFP3 a FFP2. „Viackrát sa stalo, že sme mali tieto dodávky prisľúbené, v momente, keď malo prísť k podpisu zmluvy a dodaniu materiálu, sa dodávatelia odmlčali, prípadne sa neoficiálne vyhovorili na chýbajúce atesty, nedostatočný objem materiálu a podobne,“ uviedol Kičura. Problém komplikujú aj zavádzané limity niektorými štátmi na export takýchto komodít. SŠHR na obstaraní podľa jeho slov pracuje nonstop.

Upozornil, že len pred dvomi týždňami sa spresnilo, aké pomôcky a aký spôsob ochrany proti koronavírusu v súčasnej situácii sú najefektívnejšie. Pripustil, že v súčasnosti je nákup ochranných pomôcok drahší, ako bol pred mesiacom či dvomi. Naznačil však i to, že dôsledok súčasnej situácie s chýbajúcimi komoditami je aj v tom, že zásoby a hmotné rezervy nedopĺňal štát v predchádzajúcich rokoch podľa požiadaviek a návrhov úradu.

Správa štátnych hmotných rezerv disponuje podľa Kičuru látkovými a chirurgickými ochrannými rúškami, ochrannými odevmi i okuliarmi, dostatočným objemom dezinfekčných roztokov i materiálom s tým nepriamo súvisiacim – na zabezpečenie základných životných potrieb, ako sú textilné komodity, prostriedky na odpočinok, prostriedky na zabezpečenie pitnej vody.

VIDEO: Dosluhujúci minister spravodlivosti Gál: Zadržaných sudcov môže byť viac.

Video

Minister pozastaví výkon funkcie sudcom

Minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd) podá v stredu návrh na dočasné pozastavenie výkonu funkcie sudcu všetkým sudcom, ktorí boli obvinení prokurátorkou z korupčných trestných činov v súvislosti s Threemou Mariana Kočnera.

„Možno sme očakávali, že obvinenia prídu skôr, ale vždy lepšie neskôr, ako nikdy,“ uviedol Gál na margo obvinenia 13 sudcov a ďalších právnikov. „Treba to vyčistiť rázne od všetkých, ktorí sú do toho namočení a postaviť ich pred spravodlivý súd, aby sa justícia zreštartovala nanovo,“ reagoval na situáciu minister. Samotné obvinenie, ktoré bolo doručované zo zákona aj Gálovi, okomentoval tak, že ide o „kus práce“ aj vzhľadom na rozsah. Podľa Gála môže mať obvinenie približne 120 strán. K počtu obvinených uviedol, že nemusí ísť o konečné číslo. „Sú ešte mená, ktoré som počul, že môžu byť zainteresované v nekalých činnostiach, môže sa to rozšíriť,“ dodal.

Zadržaných a obvinených bolo počas akcie niekoľko sudcov Okresného súdu (OS) Bratislava I. Ten je dlhodobo personálne poddimenzovaný, čo je problém, na ktorý vedenie súdu dlhodobo upozorňuje. Po dnešnom zadržaní tak na súde nastala situácia, keď bude musieť Gál rokovať so Súdnou radou SR, ako súd posilniť. Viacerí sudcovia už boli Súdnou radou odsúhlasení, avšak čaká sa na prezidentku, aby ich vymenovala. Gál ešte pouvažuje o tom, či na OS Bratislava I nejakého sudcu dočasne nepridelí.

Personálny výpadok je aj na Najvyššom súde (NS) SR, ktorý od októbra nemá predsedníčku vzhľadom na uplynutie jej funkčného obdobia. Odvtedy ju zastupuje podpredsedníčka NS SR Jarmila Urbancová, ktorá však dnes bola zadržaná a obvinená z korupčných trestných činov, čiže je momentálne NS SR bez vedenia. Riešenie vidí Gál v postupe podľa analógie Ústavného súdu, ktorý v čase absencie vedenia riadi najstarší sudca. Nová, v poradí už štvrtá voľba predsedu NS SR sa uskutoční počas mimoriadneho zasadnutia Súdnej rady 30. marca.

Testovacích sád je a bude dosť

Vo štvrtok (12. 3.) pribudnú ďalšie. Ubezpečil o tom predseda vlády SR a zastupujúci minister zdravotníctva SR Peter Pellegrini (Smer-SD) pred stredajším rokovaním vlády. „Testujeme každého, u koho je testovanie potrebné,“ uistil. Pripomenul, že sa prijímajú opatrenia, aby sa testovalo nielen v Bratislave, ale aj v Košiciach. Premiér verí, že situácii pomôže aj využitie rýchlotestov. "Podľa nich budeme vidieť, či prípadov infikovaných narastá alebo nie,“ upozornil. Doterajší pomalý nárast a relatívne nízky počet potvrdených prípadov na Slovensku je podľa neho výsledkom i promptných reštriktívnych opatrení na úrovni štátu a krajov. Priznal, že „stále sme ešte len na začiatku“.

Preto aj opätovne vyzval obyvateľov k zodpovednému správaniu. „Ak niekto pociťuje počiatočné príznaky, cíti, že to má ľahší priebeh, nech ostane doma. Nech nevychádza von, nejde osobne za lekárom, ale kontaktuje ho telefonicky,“ zdôraznil premiér.

Vo štvrtok budú hovoriť o testovaní

Premiér po rokovaní vlády informoval, že vo štvrtok (12. 3.) ráno sa majú na ministerstve zdravotníctva stretnúť laboratórni odborníci vrátane zástupcov Slovenskej akadémie vied (SAV), aby sa dohodli, kto „je ochotný a schopný vykonávať testovanie na výskyt koronavírusu“.

Ubezpečil tiež, že Virologickému ústavu SAV okamžite doplnia finančné prostriedky tak, aby mohli v najbližších dňoch začať testovanie. „Univerzita v Košiciach je takisto pripravená, začala vykonávať testy. Chceme hovoriť so súkromnými prevádzkovateľmi štátnych laboratórií, aby všetci, ktorí vedia a chcú sa zapojiť, boli k dispozícii, aby sme vedeli otestovať čo najväčšie množstvo ľudí,“ doplnil Pellegrini.

37 debata chyba
Viac na túto tému: #vláda #Peter Pellegrini