Slovensko má 10 nakazených koronavírusom. Vláda vyhlásila mimoriadnu situáciu

Epidemiologička Zuzana Krištúfková uviedla, že na Slovensku potvrdili ďalšie tri prípady nákazy koronavírusom. Po rokovaní vlády informáciu potvrdil premiér Peter Pellegrini. Celkom je teda na Slovensku 10 potvrdených prípadov nákazy. Pellegrini po zasadnutí krízového štábu potvrdil, že zajtra od 6:00 hod. vláda SR vyhlási pre koronavírus mimoriadnu situáciu na celom území Slovenska.

11.03.2020 12:45 , aktualizované: 22:41
debata (687)

Osoby, u ktorých bol dnes potvrdený výskyt koronavírusu, prišli do kontaktu so slovenskou rodinou, ktorá je v karanténe v rakúskom Kittsee. Všetci traja dodržiavali karanténu. Spolu je na Slovensku v karanténe okolo 100 osôb, ktoré boli v kontakte s doteraz známymi prípadmi. Úrady verejného zdravotníctva Slovenskej republiky vyhľadávajú ďalšie kontakty, aby spomalili šírenie sa koronavírusu.

Video: Slovensko pre koronavírus vyhlásilo na celom území Slovenska mimoriadnu situáciu.

Video

Podľa Pellegriniho mimoriadna situácia nebude znamenať obmedzenie osobnej slobody a pohybu ľudí, má však pomôcť zabezpečiť štátu potrebné materiálne zásoby.

Ešte pred koncom stredajšieho rokovania vlády potvrdil informáciu o vyhlásení mimoriadnej situácie na SR primátor Bratislavy Matúš Vallo. Hlavné mesto SR bude podľa Valla koordinovať s vládou SR opatrenia, ktoré sa prijímajú a budú prijímať v súvislosti s rizikom šírenia koronavírusu.

Video: Primátor Bratislavy Matúš Vallo po rokovaní krízového štábu o koronavíruse.

Video

„My ako mesto máme jasnú úlohu, aby sme minimalizovali riziko šírenia nového koronavírusu, naša úloha je v tejto chvíli aj apelovať na ľudí a vyzývať ich k zodpovednosti v súčasnej situácii, ktorá by sa mala prejaviť aj znížením sociálnych kontaktov, pretože to výrazne vplýva na spomalenie prenosu vírusu,“ uviedol Vallo. Naznačil, že zo strany magistrátu požiada majiteľov najväčších prevádzok v hlavnom meste, aby obmedzili svoju činnosť.

Primátor slovenskej metropoly ocenil zmysluplnosť plánovaného dočasného prerušenie výchovno-vzdelávacieho procesu na všetkých školách v SR. „Bez tohto kroku vlády by sme v Bratislave, kde je situácia najkritickejšia, museli znovu prijať ďalšie opatrenia a predlžovať ním dočasné zatvorenie škôl na území mesta,“ vysvetlil Vallo.

Premiéra požiadal o pomoc pri zabezpečení ochranných rúšok a hygienických potrieb v hlavnom meste, témou bola aj starostlivosť o to, aby sa minimalizovalo riziko prenosu v prípade seniorov ako jednej z najzraniteľnej­ších skupín, rovnako tak o možných opatreniach v prípade ľudí bez domova, ktorých je v hlavnom meste niekoľko tisíc.

Negatívnych je 703 vzoriek na koronavírus

Národné referenčné centrum hlási aktuálne 703 vzoriek negatívnych a desať pozitívnych na koronavírus. Informovala o tom hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR Zuzana Eliášová.

„Dnes tak pribudli tri pozitívne prípady, ktoré boli oficiálne potvrdené krátko popoludní, žiadne ďalšie pozitívne prípady následne nepribudli,“ povedala.

Na Slovensku sa zatiaľ nepotvrdilo komunitné šírenie, skonštatoval v stredu premiér Pellegrini s tým, že pri doteraz potvrdených prípadoch je známe, ako sa nakazili a od začiatku boli v izolácii.

Sudca Ústavného súdu má byť v karanténe

Sudca Ústavného súdu Miroslav Ďuriš by mal byť podľa informácií denníka Pravda v karanténe v súvislosti s koronavírusom. Plénum Ústavného súdu SR by pritom v stredu alebo vo štvrtok malo rozhodovať o udelení súhlasu na vzatie do väzby 13 sudcov, ktorých Národná kriminálna agentúra zadržala v stredu ráno. Je medzi nimi aj bývalá štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti Monika Jankovská. Vyšetrovateľ sudcom kladie za vinu korupciu a marenie spravodlivosti. Správu aktualizujeme.

Video: Premiér Pellegrini sa obul do pravoslávnej cirkvi.

Video

„V dopoludňajších hodinách sme sa dozvedeli, že jedna osoba spomedzi predajcov oblečenia na Trhovisku Miletičova mala byť v utorok vo večerných hodinách hospitalizovaná s príznakmi zvýšenej teploty, kašľa a hnačky,“ uviedol starosta mestskej časti Ružinov Martin Chren.

Podľa jeho slov má predajkyňa oblečenia pozitívnu cestovateľskú anamnézu, pred menej ako desiatimi dňami sa údajne vrátila z ázijskej krajiny. Hospitalizovaná bola spolu so svojím manželom. Výsledky testov zatiaľ podľa Chrena známe nie sú. Doplnil, že o situácii sa dozvedeli od samotných predajcov. „Prevádzka trhoviska je v kontakte aj priamo s nimi, štát ani žiadne jeho orgány nás oficiálne neinformovali,“ komentoval.

Mestská časť Ružinov, ktorá je prevádzkovateľom trhoviska, rozhodla o jeho uzavretí do odvolania, najmenej však do doby, kým budú známe výsledky testov na prítomnosť nového koronavírusu u hospitalizovanej predajkyne.

Policajtom na hraniciach pomáhajú vojaci

Na slovensko-českom hraničnom priechode Makov–Bílá-Bumbálka slúžia v súvislosti s výskytom koronavírusu v zmiešaných hliadkach s policajtmi aj príslušníci Síl pre špeciálne operácie Ozbrojených síl Slovenskej republiky (OS SR). Informoval hovorca Síl pre špeciálne operácie OS SR Mário Pažický.

„Špeciáli pôsobia v zmiešaných hliadkach s kolegami z Policajného zboru (PZ) SR v dvoch zmenách osemnásť hodín denne. O využití vojakov pre asistenčné úlohy rozhodol Ústredný krízový štáb pre zvýšenie kontroly na hraničných priechodoch SR a podporu informačnej kampane súvisiacej so šírením nového koronavírusu,“ uviedol Pažický.

Náčelník Generálneho štábu (GŠ) OS SR Daniel Zmeko apeloval na zdravý úsudok, primerané konanie a požiadal vojakov o zachovanie vysokej miery profesionality. „Nepodliehajme dezinformáciám a falošným správam. Buďme v každej situácii zodpovedným vzorom pre rodinu, známych i širokú verejnosť. Rovnako tak neprepínajme sily, ak sa necítime zdravotne v kondícii. Vráťme sa do nej pod dohľadom ošetrujúcich lekárov,“ dodal Zmeko.

Kontroly na poľských hraniciach

V súvislosti s opatrením na zastavenie a prevenciu šírenia ochorenia COVID-19 prijalo Poľsko rozhodnutie o vykonávaní hygienických kontrol na hraničných priechodoch so všetkými susednými krajinami, vrátane Slovenska. Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR o tom informovalo na svojej webovej stránke. „Prípadné zdržanie spôsobené hygienickými kontrolami možno očakávať na hraničných priechodoch Oravská Polhora – Korbielów, Skalité – Zwardoń, Vyšný Komárnik – Barwinek, Trstená – Chyžné a Podspády – Jurgów,“ uviedol rezort diplomacie s tým, že kontroly budú prebiehať od stredy do odvolania.

Video: Ministerka Matečná: Potravín máme dostatok.

Video

© Autorské práva vyhradené

687 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Slovensko #Ružinov #koronavírus #Covid-19