Koronavírus má prvú obeť vo Viedni, v Taliansku je vyše 1000 obetí

Na celom svete sa koronavírusom doposiaľ nakazilo cez 126-tisíc ľudí, z ktorých viac ako 4-tisíc zomrelo. Spojené štáty zakážu od piatka na 30 dní vstup na svoje územie osobám prichádzajúcim z Európy, s výnimkou Británie. Na Slovensku je vyhlásená mimoriadna situácia. Dianie sme sledovali online.

12.03.2020 05:30 , aktualizované: 22:36
Taliansko, koronavírus Foto: ,
Poslankyňa Maria Teresa Baladiniová v talianskom parlamente s maskou a rukavicami.
debata (94)

22:35 Koronavírusom sa v Iráne nakazil aj Alí Akbar Velajátí, poradca najvyššieho duchovného vodcu ajatolláha Alího Chameneího. Informovali o tom iránske médiá. Velajátí je riaditeľom jeden z teheránskej nemocníc, kde bol v posledných týždňoch v kontakte s nakazenými osobami. Velajátí je momentálne v karanténe, uviedla iránska agentúra FARS. Samotný Chamenení vo štvrtok vyhlásil, že vypuknutie epidémie SARS-CoV-2 v Iráne môže byť súčasťou biologického útoku na islamskú republiku. Vyzval preto iránsku armádu, aby podporila úsilie vlády v boji proti epidémii, a to úzkou spoluprácou s iránskym ministerstvom zdravotníctva a založením vojenskej základne, ktorá by sa venovala boju proti vírusu. Podľa ajatolláha táto iniciatíva môže byť aj cvičením v oblasti biologickej obrany.

22:27 Katolícke kostoly v Ríme budú zatvorené do 3. apríla z dôvodu pandémie koronavírusu SARS-CoV-2, informovala vo štvrtok agentúra AFP s odvolaním sa na vikára rímskej diecézy Angela De Donatisa.Donatis vo vyhlásení špecifikoval, že prístup ku kostolom rímskej diecézy a k akýmkoľvek cirkevným objektom, ktoré sú prístupné verejnosti, je pre všetkých veriacich zakázaný. Veriaci budú podľa vikára oslobodení od povinnosti zúčastňovať sa na sviatostiach.

19:50 India oznámila prvé úmrtie následkom nového koronavírusu, informovala agentúra AFP. Podľa indického ministerstva zdravotníctva testy u 76-ročného muža, ktorý nedávno zomrel, potvrdili, že mal ochorenie COVID-19, ktoré je spôsobené novým koronavírusom SARS-CoV-2. India, po Číne druhá najľudnatejšia krajina sveta, potvrdila dosiaľ 78 prípadov nákazy.

19:33 Zamestnanci Európskej únie, ktorých prítomnosť na pracovisku nie je nevyhnutná, dostali nariadenie, aby od budúceho pondelka pracovali z domu. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AFP s tým, že toto opatrenie súvisí so snahou spomaliť šírenie koronavírusu SARS-CoV-2. Príkaz vykonávať svoju prácu na diaľku dostalo približne 5 000 ľudí, ktorí pracujú pre úrady OSN vo Viedni. Opatrenie má platiť až do začiatku apríla.

19:07 Priemerná inkubačná doba, pokiaľ sa prejavia možné príznaky ochorenia vyvolávaného novým koronavírusom, trvá 5,1 dňa. Znamená to, že zavádzané 14-dňové karanténne opatrenia sú rozumné, píše sa v najnovšej štúdii vedcov Bloombergovej školy verejného zdravia, ktorá bola zverejnená v pondelok v periodiku Annals of Internal Medicine. Analýza naznačuje, že približne u 97,5 percent ľudí, u ktorých sa prejavili príznaky ochorenia Covid-19, sa tak stalo do 11,5 dňa od nakazenia.

18:59 V Nemecku sa novým typom koronavírusu nakazilo viac ako 2 400 ľudí. Vo svojej bilancii to uvádza agentúra DPA. Dopoludnia server denníka Die Welt s odvolaním sa na americké Univerzity Johnsa Hopkinsa informoval o viac ako dvoch tisícoch nakazených. Boli potvrdené dve úmrtia na chorobu COVID-19, čím bilancia obetí v krajine vzrástla na päť. Kresťanskodemo­kratická únia (CDU) kancelárky Angely Merkelovej zrušila aprílový mimoriadny zjazd, na ktorom mala zvoliť nového predsedu, oznámila agentúra DPA. Ako prvé z veľkých miest rozhodlo o uzavretí všetkých škôl a škôlok východonemecké mesto Halle.

18:55 Počet potvrdených prípadov nakazenia novým druhom koronavírusu v Slovinsku vzrástol vo štvrtok na 96, čo je takmer dvojnásobok oproti predchádzajúcemu dňu, uviedol tamojší Národný inštitút verejného zdravia.

18:52 Už viac ako 1 000 obetí na životoch si vyžiadala nákaza novým typom koronavírusu v Taliansku. Počet úmrtí v krajine dosiahol 1016 a nakazených je viac ako 15-tisíc ľudí.

18:33 Na Slovensku pribudlo ďalších 5 prípadov nákazy koronavírusom, je ich 21. Viac ako aj o nových opatreniach si prečítate tu.

18:12 Ruský premiér Michail Mišustin vo štvrtok podpísal nariadenie o dočasnom zákaze vstupu talianskych občanov na územie Ruska. Opatrenie nadobúda účinnosť 13. marca o 00.00 h miestneho času. Informovala o tom agentúra TASS s tým, že príslušné ruské zastupiteľské úrady pozastavujú vydávanie vstupných víz. V Rusku bolo vo štvrtok potvrdených ďalších šesť prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, čím ich celkový počet stúpol na 34.

17:57 Počet potvrdených prípadov nákazy novým koronavírusom stúpol vo štvrtok v ČR na 104, z toho 50 zaznamenali v metropole Praha. Podľa spravodajskej televízie ČT24 to povedal český premiér Andrej Babiš.

17:48 Počet potvrdených prípadov nakazenia novým druhom koronavírusu v Rakúsku od štvrtkového rána opäť výrazne vzrástol, a to z 302 na 361. Najviac prípadov – 109 – pripadá na spolkovú krajinu Tirolsko, informovala tlačová agentúra APA.

17:38 Osoby, ktoré nedodržujú štátom nariadenú povinnú karanténu, môžu ľudia hlásiť regionálnemu úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v závislosti od pobytu danej osoby. Polícia o tom informovala na sociálnej sieti.

Za nedodržanie nariadenej karantény hrozí fyzickým osobám pokuta do výšky 1 659 eur, právnickým osobám až do 20-tisíc eur. „Ak sa u danej osoby potvrdí ochorenie, úrad bude informovať políciu a danej osobe bude hroziť väzenie v rôznych dĺžkach od jedného až po desať rokov,“ uviedla ďalej polícia. Doplnila, že by išlo o podozrenie zo spáchania trestného činu šírenia nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby.

17:28 Každý občan Nórska, ktorý vycestoval zo severského regiónu do cudziny po 27. februári, musí zostať na 14 dní v domácej izolácii. Na tlačovej konferencii v Osle o tomto retroaktívnom opatrení vo štvrtok informoval nórsky minister zdravotníctva Bent Hoie. Podľa agentúry DPA minister tiež dodal, že od štvrtka predbežne až do konca apríla má nórsky zdravotnícky personál zákaz cestovať do zahraničia, aby sa takto zaistilo, že v Nórsku budú k dispozícii poskytovatelia zdravotnej starostlivosti.

17:19 Talianske zdravotníctvo sa s ťažkosťami vyrovnáva s náporom pacientov s ochorením COVID-19. Taliansko je po Číne druhou najhoršie zasiahnutou krajinou, k dnešnému dňu eviduje vyše 12-tisíc prípadov nakazených a vyše 800 úmrtí. Viac ako 58 percent prípadov v Taliansku je hlásených zo severotalianskeho regiónu Lombardia. Miestne nemocnice a zdravotný personál sú na hranici svojich možností, napísal dnes denník The Wall Street Journal.

„Zdravotný personál je vyčerpaný a stále viac pracovníkov je v karanténe, takže máme problém aj s plánovaním smien,“ hovorí lekár Stefano Magnone z nemocnice v severotalianskom Bergame. Nemocnica San Raffaele neďaleko Milána uvádza, že počas troch týždňov sa musela postarať o toľko pacientov, ako bežne za päť alebo šesť mesiacov. Zdravotnícky personál v rôznych nemocniciach prirovnáva situáciu k „vojne“.

17:18 India v reakcii na šírenie nového typu koronavírusu na mesiac ruší platnosť všetkých turistických víz. Informovala o tom dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie indickej vlády. Cudzinci, ktorí už v krajine sú, budú môcť zostať. Nariadenie, ktoré bude mať nepochybne veľký vplyv na turistický a letecký priemysel či prevádzku hotelov, začne platiť v piatok o 13:00 SEČ a potrvá do 15. apríla. Opatrenie sa týka aj ďalších typov víz, výnimkou sú napríklad víza diplomatické či pracovné.

17:00 Filipínsky prezident Rodrigo Duterte oznámil vo štvrtok zámer prerušiť všetky dopravné spojenia miliónového hlavného mesta Manila s vonkajším svetom a zaviesť tam karanténu v snahe zastaviť šírenie nového druhu koronavírusu.

V televíznom príhovore tiež avizoval uzavretie škôl na jeden mesiac, zrušenie masových podujatí, ako aj zákaz vstupu pre cudzincov prichádzajúcich z oblastí zasiahnutých koronavírusovou pandémiou, informovala tlačová agentúra AFP.

16:58 Jediné infekčné oddelenie nemocničnej siete Svet zdravia v Michalovciach doteraz hospitalizovalo 19 pacientov s podozrením na nákazu koronavírusom. U žiadneho z nich sa nepotvrdila. Informovala o tom Jana Fedáková, komunikačná špecialistka siete Svet zdravia.

16:26 Irán dnes oznámil, že za posledných 24 hodín stúpol počet nakazených koronavírusom v krajine o 1 075 prípadov. Mŕtvych je 429, čo je o 75 viac ako v stredu. V blízkovýchodných krajinách je vyše 10-tisíc nakazených a v Iráne je situácia najhoršia.

Veliteľ amerických vojsk na Blízkom východe Kenneth McKenzie vyhlásil, že údaje z Iránu o situácii okolo koronavírusu nezodpovedajú skutočnosti a čísla sú značne podhodnotené. Za nezvládanie situácie dnes Irán čelil kritike tiež od Bahrajnu.

16:22 Firmy, ktoré vedia umožniť prácu z domu, by ju mali pracovníkom poskytnúť. Po rokovaní ústredného krízového štábu to v súvislosti so situáciou okolo koronavírusu uviedol hlavný hygienik Ján Mikas.

„Každé stretávanie sa je rizikové. Máme mobilné telefóny, sociálne siete, je možnosť audio či videokonferencií. Je čas, aby sa technické možnosti využívali čo najviac. Ak sú firmy, ktoré majú možnosť svojich zamestnancov nechať robiť z domu, situácia je taká, že to treba využiť,“ uviedol Mikas.

15:27 Misiu, na ktorej sa spoločne podieľajú Európska vesmírna agentúra (ESA) a ruský Roskosmos s cieľom pátrať po stopách života na Marse, sa pre svetovú pandémiu koronavírusu odkladá z roku 2020 na rok 2022, píše agentúra AFP.

Spoločnú rusko-európsku misiu na Mars vo štvrtok odložili z dôvodu technických problémov a globálnej pandémie koronavírusu, vysvetlil Roskosmos.

14:24 Česká vláda vyhlásila vo štvrtok pre šírenie nákazy koronavírusu v krajine núdzový stav s platnosťou od štvrtka 14.00 h SEČ. Premiér Andrej Babiš to oznámil na tlačovej konferencii po zasadnutí vlády (viac v článku V Česku vyhlásili núdzový stav na 30 dní, Slovákov do krajiny pustia).

14:02 Na takmer 3000 sa vo štvrtok zvýšil počet ľudí nakazených novým koronavírusom v Španielsku. Ochoreniu Covid-19 už podľahlo doteraz 84 osôb, čo je takmer dvojnásobný nárast, uviedlo španielske ministerstvo zdravotníctva, píše agentúra AFP.

13:50 Česká vláda odvolala vo štvrtok hlavnú hygieničku Evu Gottvaldovú. Riadením úradu miesto nej poverí riaditeľku stredočeskej hygienickej stanice Jarmilu Rážovú. Spravodajskému serveru iDNES.cz to potvrdili dva overené zdroje i jeden člen vlády.

O tom, že Gottvaldová bude musieť skončiť vo funkcii, sa začalo špekulovať už pred mesiacom. Poslanci vo februári podporili novelu zákona o ochrane verejného zdravia, podľa ktorého musí mať hlavný hygienik lekárske vzdelanie so špecializáciou v oblasti hygieny.

Foto: SITA/AP, Martin Meissner
Koronavírus

13:08 Ústredný krízový štáb prijal v súvislosti s pandémiou koronavírusu tvrdé preventívne opatrenia. Uzavrú sa medzinárodné letiská, bary a obmedzia sa nákupné centrá. Viac sa dočítate tu.

12:45 Epidémia koronavírusu môže byť „kontrolovateľnou pandémiou“ v prípade, že jednotlivé krajiny sprísnia svoje opatrenia v boji proti tomuto vírusu. Vyhlásil to vo štvrtok generálny riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus, píše agentúra AFP.

„Veľmi nás znepokojuje, že niektoré krajiny nepristupujú k tejto hrozbe s takým politickým záväzkom, ktorý je potrebný na jej kontrolu,“ povedal šéf WHO diplomatom v Ženeve.

12:35 Prvé úmrtie v dôsledku nového koronavírusu vo štvrtok oznámilo Poľsko. Ochoreniu Covid-19 podľahla 57-ročná žena v meste Poznaň, informujú poľské médiá.

12:19 Nakazených na Slovensku pribudlo. Premiér Peter Pellegrini potvrdil ďalších 6 pozitívnych prípadov a teda počet potvrdených nakazených vzrástol na 16. Viac tu.

11:59 Slovinsko plánuje od pondelka uzavrieť všetky školy, aby sa predišlo šíreniu typu koronavírusu v krajine. Vo štvrtok to podľa agentúry Reuters povedal slovinský premiér Marjan Šarec.

Hlavný poradca chorvátskeho ministra školstva Marko Košiček povedal, že chorvátske školy dostali v stredu pokyny, ako sa pripraviť na vyučovanie prostredníctvom internetu. Ide o súčasť príprav na aktuálnu pandémiu koronavírusu vo svete. Jedným zo základných krokov je podľa neho aktivovať a overiť platnosť emailových adries všetkých žiakov a študentov.

11:56 Španielska ministerka pre rovnosť príležitostí Irene Monterová sa nakazila koronavírusom. Testu na prítomnosť vírusu v tele sa teraz podrobia všetci členovia vlády premiéra Pedra Sáncheza, informoval server denníka El País. Jeden z podpredsedov vlády, Pablo Igleasias, ktorý je životným partnerom Monterovej, je už v karanténe.

11:52 Britský spevák James Blunt prepísal v stredu históriu a stal sa prvým hudobníkom, ktorý koncertoval vo Veľkej sále hamburskej Polabskej filharmónie pred prázdnym hľadiskom. Účasť divákov zakázali v dôsledku šírenia koronavírusu, informoval vo štvrtok spravodajský server en24.news.

Celý koncert však mohli záujemcovia sledovať naživo na internete. „Bez vás to je len skúška,“ oslovil Blunt divákov v digitálnom svete.

Foto: SITA/AP, Martin Meissner
Koronavírus

11:45 Marcové termíny hlavného pojednávania na Špecializovanom trestnom súde v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej sú zrušené. Aprílové termíny ostávajú v platnosti.

Zrušené sú aj niektoré termíny pojednávania s Miroslavom Marček, ktorý sa priznal k vražde. Dôvodom je šírenie koronavírusu a s tým spojený zákaz hromadných podujatí. Informovala o tom hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková.

11:38 Hlavné mesto SR Bratislava vyčlenilo v rozpočte ďalších 750 000 eur na nákup potrebného materiálu na účel spomalenia šírenia koronavírusu na Slovensku. Na štvrtkovej tlačovej konferencii to povedal bratislavský primátor Matúš Vallo. Dodal, že pripravené sú aj ďalšie opatrenia. Vyzval Bratislavčanov na zodpovednosť.

11:19 Na 302 sa v Rakúsku vo štvrtok zvýšil počet ľudí nakazených koronavírusom. Informovala o tom agentúra APA s tým, že v stredu bolo ešte hlásených 246 potvrdených prípadov. Tirolsko v stredu potvrdilo, že vírusom sa infikovala aj Slovenka pracujúca v obci Berwang, informovali rakúska verejnoprávna stanica ORF a regionálny webový portál Meinbezirk.at.

Žena začiatkom marca navštívila lyžiarske stredisko Ischgl, kde sa nakazila. Toto stredisko bude od soboty na dva týždne zatvorené, oznámil v stredu tirolský hajtman Günther Platter.

11:12 Prvé úmrtie na koronavírus vo štvrtok oznámilo Rakúsko. Vírusu v noci na štvrtok vo Viedni podľahol 69-ročný muž, informovala agentúra APA s odvolaním sa na viedenský lekársky krízový štáb. V snahe zabrániť šíreniu koronavírusu dôjde až do odvolania k zákazu návštev vo viedenských nemocniciach.

10:49 V súvislosti so šírením nákazy koronavírusom je v súčasnosti v zahraničí umiestnených v karanténe sedem občanov Maďarska, informoval vo štvrtok na Facebooku minister zahraničných vecí Péter Szijjártó.

Jeden Maďar je vo Vietname v karanténe po tom, čo cestoval spolu s nakazeným človekom. Na výletnej lodi zakotvenej v kalifornskom Oaklande sú v izolácii dvaja Maďari a na Maldivách štyria.

10:26 V Izraeli potvrdili 24 nových prípadov nákazy koronavírusom, čím sa ich celkový počet v krajine zvýšil na 100. Informovalo o tom vo štvrtok izraelské ministerstvo zdravotníctva.

Premiér Benjamin Netanjahu v stredu večer oznámil rozhodnutie vlády, ktorá sa rozhodla zakázať hromadné podujatia s účasťou viac než 100 ľudí. Predtým Izrael zakázal hromadné podujatia s účasťou viac ako 2000 ľudí, pripomína agentúra TASS.

10:20 Alžírsko oznámilo vo štvrtok prvé úmrtie v dôsledku nového koronavírusu. S odvolaním sa na štátny rozhlas o tom informovala agentúra Reuters.

V Alžírsku doteraz potvrdili 20 prípadov nákazy vírusom SARS-CoV-2, ktorý spôsobuje chorobu Covid-19. Väčšina prípadov je v meste Bulajda, neďaleko hlavného mesta Alžír. Alžírsko tento týždeň oznámilo, že zakazuje ekonomické, spoločenské aj politické zhromaždenia.

10:18 Čína prekonala vrchol epidémie nového druhu koronavírusu a počet nových infekcií má naďalej klesajúci trend. Oznámil to vo štvrtok tamojší Národný zdravotný výbor (NHC), z ktorého vyhlásenia cituje tlačová agentúra DPA.

Epidemická situácia zostáva v krajine celkovo na „nižšej úrovni“, doplnil hovorca NHC. Čína vo štvrtok ohlásila najnižší počet nových prípadov tejto nákazy od začiatku denného zverejňovania údajov o infikovaných pred siedmimi týždňami.

Za uplynulý deň čínske úrady zaregistrovali „len“ 15 nových prípadov nákazy a 11 úmrtí, tvrdí NHC. Celková aktuálna bilancia pre Čínu predstavuje 80 793 nakazených a 3169 úmrtí.

10:16 Spoločnosť Twitter nariadila všetkým svojim zamestnancom na celom svete, aby v snahe zabrániť šíreniu koronavírusu pracovali z domu. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AFP.

9:48 V Poľsku potvrdili 13 nových prípadov nákazy koronavírusom, čím sa ich celkový počet v krajine zvýšil na 44. Informovala o tom vo štvrtok agentúra PAP s odvolaním sa na ministerstvo zdravotníctva.

Prvý prípad nákazy hlásili z Poľska pred týždňom 4. marca. Koronavírus sa medzitým rozšírili do 12 zo 16 vojvodstiev. Zatiaľ v krajine nezaznamenali žiadne úmrtie na ochorenie COVID-19 spôsobené koronavírusom SARS-CoV-2.

9:42 Budova Národnej rady (NR) SR je v núdzovom režime. V súvislosti s mimoriadnou situáciou na Slovensku pre riziko šírenia koronavírusu nebude mať do budovy prístup verejnosť ani médiá. Informoval o tom odbor komunikácie s médiami a verejnosťou Kancelárie NR SR.

9:36 Poslankyňa francúzskeho parlamentu reprezentujúca Francúzsku Polynéziu je prvým prípadom nákazy koronavírusu v oblasti južného Tichomoria. Informovala o tom v stredu agentúra AFP.

Maina Sageová začala pociťovať príznaky v pondelok, dva dni po návrate z Francúzska. Sageová je teraz v samoizolácii vo svojom dome. Jej symptómy nie sú podľa miestnych úradov vážne.

9:15 Dopravný podnik Bratislava (DPB) obmedzil od štvrtka nástup a výstup prednými dverami autobusov a trolejbusov. Informoval o tom vedúci odboru marketingu a komunikácie DPB Matej Michlík. Toto dodatočné preventívne opatrenie zaviedol pre spomalenie šírenia nového koronavírusu.

Oznam o preventívnom opatrení, ktoré hovorí o... Foto: TASR (Pavol Zachar)
SR DPB opatrenia koronavírus vstup autobusy MHD BAX Oznam o preventívnom opatrení, ktoré hovorí o nevstupovaní cestujúcich do predného priestoru autobusu Mestskej hromadnej dopravy 12. marca 2020 v Bratislave.

9:03 Grécko vo štvrtok potvrdilo prvé úmrtie v krajine v dôsledku koronavírusu. Ide o 66-ročného muža, ktorý sa na konci februára vrátil z náboženskej púte do Izraela a Egypta. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na tamojšie ministerstvo zdravotníctva.

Do stredy bolo v Grécku potvrdených 99 prípadov nákazy. Okrem toho hovorca ministerstva zdravotníctva uviedol, že v rámci preventívneho opatrenia umiestnili do karantény pasažierov trajektu, keď jeden člen posádky povedal, že sa necíti dobre. Neskôr vystúpil z dôvodu ďalších zdravotných prehliadok.

8:50 Kuba, Bolívia a Honduras potvrdili prvé prípady nákazy koronavírusom na svojom území. V Latinskej Amerike je už viac ako desať krajín zasiahnutých vírusom. Najviac prípadov zaznamenali v Brazílii (52) a Čile (23). Kubánske ministerstvo zdravotníctva uviedlo, že pozitívne na koronavírus testovali troch talianskych turistov po tom, ako sa u štyroch osôb z Lombardska prejavili respiračné problémy.

8:32 Český premiér Andrej Babiš vo štvrtok poprel špekulácie, ktoré kolujú na sociálnych sieťach, že by sa mala uvaliť karanténa na Prahu a uzavrieť obchody. „Niekto šíri po Facebooku nepravdivú správu, že budeme zatvárať obchody. Nie je to pravda, nič také sme nepovedali a neplánujeme. Mrzí ma, že sa niektorí ľudia takto správajú. A ďalšia nepravdivá informácia, ktorú niekto šíri, je, že má byť zajtra (v piatok) vyhlásená karanténa Prahy. Nie je to pravda,“ napísal Babiš v noci na Twitteri.

7:39 V Saudskej Arábii počet nakazených vzrástol z 24 na 45. Je Medzi nimi 21 Egypťanov, ktorí prišli do styku s egyptským návštevníkom, o ktorého nakazení úrady informovali už skôr. Jeden pacient sa už zotavil. Nové prípady zahŕňajú okrem Egypťanov dvoch navrátilcov z Iraku a 12-ročnú saudskoarabskú dievčinu, ktorá bola v kontakte s dedkom, ktorý sa vrátil z Iránu. Saudská Arábia už skôr zavrela svoje pozemné hranice a zrušila letecké aj námorné spojenie s krajinami ako Bahrajn, Irak, Južná Kórea alebo Taliansko. Uzavreté sú mestá Mekka a Medina.

6:45 Južná Kórea, ktorá je po Číne, Taliansku a Iráne najzasiahnutejšou krajinou a po Číne ako prvá evidovala značný počet nakazených, vo štvrtok oznámila 114 nových prípadov nákazy, a teda najmenej za ostatné dva týždne. Evidovala tiež šesť nových úmrtí.

Porovnanie: Koncentrácia ľudí pri Fontáne di... Foto: SITA/AP, Andrew Medichini
Fontána di Trevi / Rím / Porovnanie: Koncentrácia ľudí pri Fontáne di Trevi v Ríme pred (hore) a po vypuknutí epidémie koronavírusu.

6:26 Čína zaznamenala za stredu len 15 nových prípadov nákazy koronavírusom, čo je dosiaľ najmenej od 20. januára, keď začala zverejňovať takéto celonárodné údaje. V krajine došlo aj k 11 novým úmrtiam. Spomedzi nakazených zároveň už bolo z nemocníc po vyliečení prepustených 62 793 ľudí, zatiaľ čo 14 831 sa stále podrobuje liečbe.

6:00 Pre riziko šírenia koronavírusu platí na Slovensku od rána 6:00 mimoriadna situácia. Vláda SR rozhodla o jej vyhlásení v stredu 11. marca. Na základe mimoriadnej situácie si štát môže napríklad vynútiť od firiem dodávky medicínskeho tovaru, ak ho majú.

5:45 Americký herec Tom Hanks (63) a jeho manželka, americká herečka Rita Wilsonová, ktorí sú aktuálne v Austrálii, majú koronavírus. Pozitívne výsledky ich lekárskych testov vo štvrtok oznámil na Instagrame samotný Hanks. Uviedol, že on aj Wilsonová dostali teplotu počas pobytu v Austrálii, kde bol Hanks v súvislosti s prípravou nového filmu o živote Elvisa Presleyho, píše agentúra AFP.

5:30 Americký prezident Donald Trump v stredu večer miestneho času oznámil, že USA zakážu od piatka na 30 dní na svoje územie vstup osobám prichádzajúcim z Európy, s výnimkou Británie. K takémuto opatreniu sa rozhodli USA pristúpiť v rámci boja proti šíreniu koronavírusu SARS-CoV-2. V prejave obvinil EÚ, že nekoná dostatočne rýchlo proti „cudziemu vírusu“. Zhluky prípadov nákazy v USA podľa neho „zasiali“ cestujúcich z Európy. „Toto nie je finančná kríza,“ zdôraznil. „Toto je len dočasný časový okamih, ktorý prekonáme spoločne ako krajina a ako svet,“ ubezpečil Trump. Vírus podľa neho nemá žiadnu šancu. Americkú ekonomiku a zdravotný systém označil za najlepšie na svete.

Zhrnutie z predchádzajúceho dňa

  • Na Slovensku platí od štvrtka 6:00 mimoriadna situácia, ktorú vyhlásila vláda
  • Pravoslávna cirkev ruší bohoslužby konané za účasti širšej verejnosti do 23. marca
  • WHO vyhlásila, že v prípade koronavírusu ide o pandémiu
  • Taliansko urobilo bezprecedentné opatrenia, nariadilo zavrieť všetky obchody okrem potravinových a lekární
  • Slovensko má zatiaľ 10 potvrdených infikovaných ľudí
  • Počet nakazených v Česku sa zvýšil na 91
94 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #Covid-19